Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Κομισιόν σχεδιάζει νέο «δημοσιονομικό εργαλείο» για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης

FT: Η Κομισιόν σχεδιάζει νέο «δημοσιονομικό εργαλείο» για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης
Το Βερολίνο έχει αντισταθεί σθεναρά κατά το παρελθόν στο ενδεχόμενο έκδοσης «ευρωομολόγων»...
Οι Βρυξέλλες πιέζουν για τη δημιουργία ενός νέου δημοσιονομικού εργαλείου για το υπέρογκο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, μεταδίδουν οι Fibnancial Times, επικαλούμενοι έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με θέμα το μέλλον της Ευρωζώνης) που έχουν υπό την κατοχή τους.
Οι αξιωματούχοι του μπλοκ ελπίζουν ότι το σχέδιο θα ενισχύσει τη ζήτηση για το κρατικό χρέος σχετικά με ασθενέστερες οικονομίες, ενώ, παράλληλα, θα ενθαρρύνουν τις τράπεζες να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους τους διαφοροποιώντας τα χαρτοφυλάκιά τους και αποφεύγοντας «παλιές πολιτικές μάχες» για το αν το νομισματικό μπλοκ πρέπει να εκδίδει κοινά ομόλογα.
Παρά το ότι τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν ξανακερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, πολλοί αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο στις συνεχιζόμενες αγορές κρατικών ομολόγων από την Ε.Κ.Τ., στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Εάν η ΕΚΤ αποσυρθεί από την ποσοτική χαλάρωση, σχολιάζουν οι Financial Times, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι ευάλωτες.
Το Βερολίνο έχει αντισταθεί σθεναρά κατά το παρελθόν στο ενδεχόμενο έκδοσης «ευρωομολόγων», καθώς αυτό θα σήμαινε πρακτικά πως το νομισματικό μπλοκ ενισχύεται χάρη στην ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη (31 Μαΐου 2017) τα σχέδιά της.
Η πρόθεση των Βρυξελλών είναι η αγορά των τιτλοποιημένων ομολόγων να δημιουργηθεί βραχυπρόθεσμα και να εξελιχθεί μελλοντικά.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι αυτές οι πιο φιλόδοξες ιδέες για τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου» εγείρουν «ορισμένα σύνθετα, νομικά, πολιτικά και θεσμικά ζητήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν λεπτομερέστερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης