Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η έκδοση του νέου ομολογιακού της MIG με παραίτηση παλαιών μετόχων….μπορεί να καταστήσει την Πειραιώς μέτοχο με 75%

Η έκδοση του νέου ομολογιακού της MIG με παραίτηση παλαιών μετόχων….μπορεί να καταστήσει την Πειραιώς μέτοχο με 75%
Ο Χρήστος Μεγάλου με την εμπειρία που διαθέτει δεν πρέπει να ακούσει αυτούς που ορέγονται την MIG από τα παλιά και να σταθμίσει τόσο το συμφέρον της Πειραιώς όσο και το συμφέρον της MIG.
Στις 15 Ιουνίου του 2017 έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί η τακτική γενική συνέλευση της Marfin Investment Group που δημιούργησε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος.
Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση και κατάργηση των δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Εάν δεν υπάρξει απαρτία έχει προγραμματιστεί α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση 27 Ιουνίου και β΄ επαναληπτική 10 Ιουλίου.
Το νέο ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ουσιαστικά έχει ως στόχο να αντικαταστήσει παλαιότερες εκδόσεις που είχαν πολύ υψηλότερη τιμή μετατροπής.
Η νέα τιμή μετατροπής θα είναι τα 0,30 ευρώ.
Προφανώς η αλλαγή αυτή μειώνει τα περιθώρια ανόδου της μετοχής της MIG ένα στοιχείο που πρέπει με προσοχή να εξεταστεί.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος θα καλύψει το ομολογιακό καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι με παραίτηση των παλαιών μετόχων.
Παλαιοί μέτοχοι είναι η Πειραιώς με 31,2%, το Dubai με 14,2%, το IRF 1,2%, λοιποί επενδυτές 39,4% και άλλοι.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες το νέο ομολογιακό θα το καλύψει η Πειραιώς στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης παλαιότερων ομολογιακών που είχαν πολύ υψηλότερη τιμή μετατροπής.
Όμως με αυτή την διαδικασία αναμένεται το ποσοστό της Πειραιώς από 31,2% δυνητικά να εκτοξευθεί στο 75% και έτσι η τράπεζα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και καταστατική πλειοψηφία στην Marfin Investment Group (όλα αυτά δυνητικά).
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά πρόσφατα αντικαταστάθηκαν Παπασπύρου και Γεωργίου από το διοικητικό συμβούλιο της MIG και ένας εκ των αντικαταστατών είναι ο κουμπάρος του Χρήστου Μεγάλου Πέτρος Κατσούλας ο οποίος είχε προσληφθεί και στην Eurobank όταν ήταν CEO ο Χρήστος Μεγάλου.
Το βασικό ζήτημα ωστόσο είναι τι σχεδιάζεται για την MIG;
Ο διαμελισμός της MIG θα ήταν αυτοκτονικό λάθος όπως έχουμε αναλύσει.
Η πώληση μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων π.χ. έως το τέλος του 2017 να πουληθεί η Attica Group για να μειωθεί ο δανεισμός και με την ελπίδα ότι θα πιάσει η Πειραιώς πάνω από 400 εκατ όταν είναι αδύνατο να πιάσει πάνω από 330-350 εκατ το μέγιστο γεννά πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της MIG.
Απουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου πολλοί ονειρεύονται πολλά η ουσία πάντως είναι ότι η MIG έχει στρατηγικό ρόλο ύπαρξης και υπάρχει λύση.
Να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ώστε η Πειραιώς να αποχωρήσει οριστικά από την MIG και ταυτόχρονα να διευθετηθεί και ένα μεγάλο μέρος των δανείων που εύλογα η Πειραιώς θέλει να κλείσει.
Υπάρχει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής αλλά υπάρχει μια αίσθηση ότι κάποιοι δεν τον θέλουν…
Ο Χρήστος Μεγάλου με την εμπειρία που διαθέτει δεν πρέπει να ακούσει αυτούς που ορέγονται την MIG από τα παλιά και να σταθμίσει τόσο το συμφέρον της Πειραιώς όσο και το συμφέρον της MIG.
Κάποιοι άλλοι δυστυχώς έχουν αλλότρια ιδιοτελή σχέδια απύθμενης ασυδοσίας…..

Τα αποτελέσματα

Η συγκυρία δεν ευνόησε την MIG στο α΄ τρίμηνο του 2017 όπου κατεγράφη μείωση EBITDA στα 10,4 εκατ ευρώ.
Π.χ. στην Attica Group ήταν εποχική η μείωση και θα αναστραφεί στα επόμενα τρίμηνα λόγω της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης