Αβραμόπουλος: Ζήτημα παγκόσμιου προβληματισμού το Προσφυγικό - Να προχωρήσουμε σε πράξεις

Αβραμόπουλος: Ζήτημα παγκόσμιου προβληματισμού το Προσφυγικό - Να προχωρήσουμε σε πράξεις
Οι κυβερνήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν στο μέλλον αν δεν συμμορφωθούν με όσα έχουμε αποφασίσει από κοινού, δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος
«Ζήτημα παγκόσμιου προβληματισμού, κοινής ευθύνης και δράσης», χαρακτήρισε το Προσφυγικό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως «δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της 3ης Διάσκεψης του Βερολίνου για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση που διοργανώθηκε από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε πως «η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση όπου πολλές νέες πρωτοβουλίες εφαρμόστηκαν, ενώ κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική στάση όχι των κρατών-μελών, αλλά των κυβερνήσεών τους».
«Θα ήθελα να διαχωρίσω τα κράτη-μέλη από τις κυβερνήσεις.
«Οι κυβερνήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν στο μέλλον αν δεν συμμορφωθούν με όσα έχουμε αποφασίσει από κοινού», συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως «οι προσπάθειες για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τη μετεγκατάσταση προσφύγων, τη συνεργασία με την Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής, αποτελούν συγκεκριμένα παραδείγματα της προόδου που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια».
Ο ίδιος τόνισε πως για το μεταναστευτικό, «πρέπει να περάσουμε από τη διαχείριση της κρίσης σε μια ολιστική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση» .
Όπως δήλωσε, για την Ευρώπη, αυτό αποτελεί τον μόνο τρόπο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων κατά μήκος της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου.
«Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων, φέτος, από την Ιταλία, και οι πολλές ζωές που χάθηκαν, καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Επίτροπο, είναι απαραίτητο, «να προχωρήσουμε από τις διακηρύξεις στις πράξεις, από τις δηλώσεις στις δράσεις».
«Η συνεργασία με σημαντικές τρίτες χώρες και στρατηγικούς εταίρους, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο Ερυθρός Σταυρός έχει καθοριστική σημασία για την Ε.Ε», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS