Τελευταία Νέα
Διεθνή

Frankel (Harvard): Η ανάγκη για μείωση στο δανεισμό των αμερικανικών νοικοκυριών

Frankel (Harvard): Η ανάγκη για μείωση στο δανεισμό των αμερικανικών νοικοκυριών
Οι οικονομολόγοι, σημειώνει, πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες ότι πρέπει να δανείζονται λιγότερο...
Το ρυθμιστικό πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να ωθεί τους πολίτες της χώρας σε υπερδανεισμό, υποστηρίζει ο Jeffrey Frankel, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν πως το χρέος των νοικοκυριών (στεγαστικά δάνεια, δάνεια για αυτοκίνητα, σπουδές κλπ) έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ (περισσότερα εδώ).
Μέσω άρθρου του στο projectsyndicate.com, ο καθηγητής επισημαίνει πως τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα πως οι Αμερικανοί πλέον δεν αποταμιεύουν αρκετά, όπως θα έπρεπε.
Οι οικονομολόγοι, σημειώνει, πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες ότι πρέπει να δανείζονται λιγότερο.
«Η συμβουλή ακούγεται πολύ σχολική.
Φαίνεται να στερείται της συναίσθησης για εκείνους των οποίων τα εισοδήματα δεν συμβαδίζουν με το βιοτικό επίπεδο που οι ιστορικές τάσεις τους οδήγησαν να αναμένουν.
Ωστόσο, κανείς δεν ευνοεί την ενθάρρυνση της υπερχρέωσης ως πολιτική, όπως τα εκατομμύρια που έχασαν τα σπίτια τους μετά την κρίση του 2008 που ανακαλύφθηκε.
Η ιδιοκτησία του σπιτιού σας λέγεται ότι αποτελεί ουσιαστικό μέρος του "αμερικανικού ονείρου".
Δεν υπάρχει τίποτα κακό με όνειρα.
Αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με την ενοικίαση, ούτε.
Η αγορά ενός σπιτιού είναι συνήθως συνέπεια, όχι αιτία, της ευημερίας της οικογένειας.
Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ευνοεί την ενθάρρυνση της υπερχρέωσης ως πολιτική, όπως τα εκατομμύρια που έχασαν τα σπίτια τους μετά την κρίση του 2008», αναφέρει ο πολύπειρος καθηγητής.
Αυτού του είδους λοιπόν η κοινωνία της «ιδιοκτησίας», έχει οδηγήσει πλέον δεκάδες εκατομμύρια πολίτες σε υπέρογκα χρέη, εξηγεί.
«Οι πολιτικές που ευνοούν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων είναι εξαιρετικά δημοφιλείς.
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, και των δύο μεγάλων κομμάτων, τις έχουν υποστηρίξει από καιρό, έχοντας ως στόχο τη μεγιστοποίησης της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού ως αυτονόητη.
Πέραν της δυνατότητας εκπτώσεως των τόκων στεγαστικών δανείων, οι δανειολήπτες επιτρέπεται να καταβάλλουν πληρωμές μόλις 5% (ή ακόμη και λιγότερο) της αξίας του σπιτιού που αγοράζουν, αντί για το πιο πρότυπο 20%.
Οι Η.Π.Α. δεν είναι η μόνη χώρα με μέτρα που τείνουν προς το υπερβολικό χρέος των κατοικιών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία "Help to Buy" έχει επιδοτήσει τις αγορές στο σπίτι με προκαταβολές μόνο 5%!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης