Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποβάθμισε 3 γαλλικές τράπεζες η Moody's και λόγω Ελλάδας - Credit Agricole και BNP Paribas σε Αa3 και SocGen σε A1 - Αρνητικό το outlook

Υποβάθμισε 3 γαλλικές τράπεζες η Moody's και λόγω Ελλάδας - Credit Agricole και BNP Paribas σε Αa3 και SocGen σε A1 - Αρνητικό το outlook
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των τριών γαλλικών τραπεζικών κολοσσών, BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale, προχώρησε η Moody's, επικαλούμενη τα προβλήματα ρευστότητας των δύο τραπεζών. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των δύο BNP Paribas και Credit Agricole στο Aa3,  και της Societe Generale στο Α1.
Όπως επισημαίνει η Moody's, το περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτο. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεσή της, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας των BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale έχουν επιδεινωθεί, ενώ είναι αυξημένες οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πιέσεις καθώς επιδεινώνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ο οίκος προσθέτει επίσης, ότι «οι τρεις τράπεζες έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσουν την στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, αν χρειαστεί».
Αναλυτικότερα, η Moody's υποβάθμισε την εσωτερική ικανότητα και ασφάλεια (BFSR) της Τράπεζας Société Générale κατά δύο βαθμίδες σε C- από C+ (το οποίο μεταφράζεται μακροπρόθεσμα σε Baa2 από A3 προηγουμένως) καθώς και το χρέος και τις καταθέσεις της τράπεζες σε A1. Αυτή η υποβάθμιση καταδεικνύει την υψηλή πιθανότητα συστημική στήριξης που θα λάβει η τράπεζα σε περίπτωση ανάγκης.
Οι λόγοι της υποβάθμισης της SocGen συνοψίζονται ως εξής:
(1)Η ρευστότητα και οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά
(2)Το πρόγραμμα απομόχλευσης που ακολουθεί η τράπεζα αν και προχωρά καλά, ήδη έχει αποδώσει στα στοιχεία της μερικές ζημίες, οι οποίες μπορεί να διευρυνθούν.
(3)Η SocGen έχει συγκεκριμένη έκθεση σε πολύ αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Αναφορικά με την Credit Agricole, η Moody's υποβάθμισε την BFSR κατά μία βαθμίδα σε C- από C (το οποίο μεταφράζεται μακροπρόθεσμα σε Baa2 από A3 προηγουμένως) καθώς και το χρέος και τις καταθέσεις της τράπεζες σε Aa3. Αυτή η υποβάθμιση καταδεικνύει την υψηλή πιθανότητα συστημική στήριξης που θα λάβει η τράπεζα σε περίπτωση ανάγκης. Το outlook είναι αρνητικό.
Οι λόγοι της υποβάθμισης της Credit Agricole συνοψίζονται ως εξής:
(1) Η πιθανότητα να συνεχιστούν τα προβλήματα ρευστότητας τόσο από τη διατραπεζική όσο και από τις διεθνής αγορές είναι μεγάλη
(2) Το πρόγραμμα απομόχλευσης προχωρά κανονικά, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιώσει κανείς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πωλήσεις assets
(3) Η έκθεση της τράπεζας κυρίως στην Ελλάδα προκαλεί σοβαρούς κινδύνους και ζημίες που θα πρέπει να καλυφθούν εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων.
Στο C από B- προηγουμένως υποβάθμισε το BFSR της BNP Paribas η Moody’s (το οποίο μεταφράζεται μακροπρόθεσμα σε A3 από A1 προηγουμένως) καθώς και το χρέος και τις καταθέσεις της τράπεζες σε Aa3. Αυτή η υποβάθμιση καταδεικνύει την υψηλή πιθανότητα συστημική στήριξης που θα λάβει η τράπεζα σε περίπτωση ανάγκης.
Οι λόγοι της υποβάθμισης της BNP Paribas συνοψίζονται ως εξής:
(1) Οι συνθήκες χρηματοδότησης των αναγκών της είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, επομένως όσο η κρίση επιδεινώνεται τόσο ο δανεισμός της τράπεζας δυσχεραίνει.
(2) Η τράπεζα αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στο πρόγραμμα πώλησης assets, δυσκολεύοντας τη διαδικασία απομόχλευσης.
(3) Η έκθεση της σε αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, κυρίως στην Ιταλία, έχουν ήδη διακόψει ορισμένα «κανάλια» χρηματοδότησης, άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης της αξιοπιστίας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης