Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Wind έβαλε την Καλαμάτα στη νέα εποχή - Επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ

Η Wind έβαλε την Καλαμάτα στη νέα εποχή - Επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ
Ανάμεσα στις περιοχες που θα γίνουν οι επενδύσεις είναι η Λάρισα το Ηράκλειο της Κρήτης, περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης 
Η Wind οδηγεί την Καλαμάτα στη νέα ψηφιακή εποχή με υψηλές ταχύτητες χάρη στο νέο δίκτυο οπτικής ίνας που εγκατέστησε στην πόλη της Καλαμάτας.
Οι κάτοικοι της πόλης θα είναι σε θέση να σερφάρουν στο διαδίκτυο με ταχύτητες που θα φθάνουν ως και 1Gbps ενώ το έως διαγράφεται εντελώς από το λεξιλόγιο της εταιρείας.
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Καλαμάτα από τη Wind παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Νάσου Ζαρκαλή και του Δημάρχου της Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα.
Ποιος μπορεί να ζήσει σήμερα χωρίς ιντέρνετ.
Πόσο χρόνο χρειάζεται ένας χρήστης για να ανοίξει σήμερα μια ιστοσελίδα ;
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind παρουσιάζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικής ίνας είπε ότι ένα σπίτι σήμερα χρειάζεται ρεύμα, νερό και ίντερνετ.
Ο επικεφαλής της WIND σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες:
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία.
Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις.
Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι:
«Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την WIND στην Καλαμάτα, που έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται η πρώτη πόλη υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet στην Ελλάδα.
Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα.
Οι πρώτοι χρήστες πραγματικά ζουν στη εποχή της ψηφιακής επανάστασης και οι πρώτοι επαγγελματίες που γεύονται τους καρπούς της οπτικής ίνας νοιώθουν ότι κερδίζουν πολύτιμο χρόνο στέλνοντας οπτικό υλικό σε χρόνο ολίγων λεπτών ενώ με τις προηγούμενες ταχύτητες έως 24 Mbps η αποστολή ενός αρχείου εικόνας και ήχου απαιτούσε περισσότερες από δύο ώρες.
Η εμπορική πολιτική της εταιρείας δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη και η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον από τους κατοίκους της Καλαμάτας.
Πλέον η Wind για την πόλη της Καλαμάτας είναι ο βασικός πάροχος και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ και Vodafone θα αγοράζουν από τη Wind την παροχή και θα την πωλούν στους πελάτες τους.
Η Wind θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρχει ζήτηση για τον προϊόν καθώς η εποχή της ψηφιακής επανάστασης χρειάζεται γρήγορο internet για τις επιχειρήσεις τους επαγγελματίες και τους οικιακούς καταναλωτές.

Οι επενδύσεις της Wind

Το ύψος των επενδύσεων της εταιρείας θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια για να καλύψει επιλεγμένες περιοχές.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η Λάρισα το Ηράκλειο της Κρήτης, περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο των επενδύσεων έχει κατατεθεί στην Ρυθμιστική Αρχή και αναμένεται η έγκριση του.
Να σημειωθεί ότι ανάλογα επενδυτικά σχέδια έχουν προγραμματίσει και οι άλλοι βασικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone).
Συνολικά η Wind θα καλύψει ως 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές της περιοχές ανά την Ελλάδα.
Η Ελλάδα μέχρι το 2020 πρέπει να έχει καλύψει το 60% της χώρας με οπτική ίνα.

H Καλαμάτα στη νέα εποχή

Το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps , βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).
Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit» όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.
Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.
Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

Πως τα γνωστά ΚΑΦΑΟ έγιναν τεχνολογικές καμπίνες

Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη.
Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.
Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
Και τέλος, Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης