Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιτσιόρλας: Στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η συνολική συμφωνία και έτσι η χώρα θα γυρίσει σελίδα

Πιτσιόρλας: Στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η συνολική συμφωνία και έτσι η χώρα θα γυρίσει σελίδα
«Oι εκλογές θα γίνουν το 2019, στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας
«Στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η συνολική συμφωνία και έτσι η χώρα θα γυρίσει σελίδα και η έξοδος από την κρίση θα είναι πια ορατή», τονίζει σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,  Στ. Πιτσιόρλας.
Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση επιδιώκει συνολικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συνολική συμφωνία, η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές της χώρας.
Εάν δεν υπήρχε στο τραπέζι η συζήτηση για το χρέος, δεν θα υπήρχε και η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα.
Στη βάση αυτή και δεδομένου ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δικές της δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απαιτεί από τους δανειστές και την δική τους ανταπόκριση».
Κατά τον ίδιο, αυτό που θα αποτελούσε το δυσμενές σενάριο είναι μια λιγότερο καλή από την επιδιωκόμενη συμφωνία.
Ξεκαθαρίζει ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2019, στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «όλα τα άλλα δεν έχουν καμία απολύτως λογική. Απλώς υπογραμμίζουν το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η αντιπολίτευση, η οποία πίστευε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση και δεν θα μπορούσε να περάσει τα αναγκαία προς τούτο μέτρα από τη Βουλή».
Υπογραμμίζει δε, πως «η κυβέρνηση ανέλαβε το κόστος όλων των δύσκολων αποφάσεων για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Τώρα έχει μπροστά της δύο καθαρά χρόνια για να δρομολογήσει την ανάπτυξη και να προωθήσει όλο το θετικό μεταρρυθμιστικό της έργο ούτως ώστε στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει πειστικά μια νέα τετραετία.
Η στρατηγική της είναι 2 + 4 χρόνια».
«Οι εκλογές λοιπόν θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019 και η αντιπολίτευση θα πρέπει να βρει θετική πολιτική πρόταση για να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό.
Πρόταση που να αντέχει τουλάχιστον δυο χρόνια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει αν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ήταν μία αυταπάτη ή γνωρίζανε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπως αποκαλύπτει με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Πιτσιόρλας αφού σημειώνει ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει τον κ. Βαρουφάκη, σημειώνει πως «το Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές έχοντας ψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές και έχοντας πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ και θα προχωρήσουν ακόμα περισσότερο από εδώ και πέρα.
Η αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση πρέπει να γίνεται επί εκείνων που κάνει σήμερα κι επί αυτών που θα κάνει αύριο η κυβέρνηση.
Φοβάμαι πως η ΝΔ πολεμάει μια σκιά.
Μια εικόνα ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Και αυτή η τακτική θα αποδεικνύεται ολοένα και πιο αναποτελεσματική για την ίδια και αδιέξοδη για τη χώρα.
Απεναντίας θα ήταν πολύ θετικό για τη χώρα η αντιπαράθεση να μεταφερθεί στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.
Και ακόμα καλύτερα εάν μπορούσε να υπάρχει κι ένα minimum συνεννόησης στα αυτονόητα που πρέπει να αλλάξουν στην οικονομία και την κοινωνία για να πάμε μπροστά και να μην επαναλάβουμε όλα εκείνα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».
Σε ερώτηση για το αν το υπάρχον υπουργικό σχήμα είναι αποτελεσματικό ή χρειάζεται αλλαγές, απαντά ότι η διαμόρφωσή του είναι αποκλειστικά ευθύνη του πρωθυπουργού, ενώ για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα μαζί με τον πρωθυπουργό, αναφέρει πως «στην περιοχή μας συναντώνται παγκόσμιας εμβέλειας δυναμικές που εάν τις αξιοποιήσουμε με σχέδιο και σύνεση μπορούμε να κατακτήσουμε έναν ρόλο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε η Ελλάδα», αλλά και ότι «υπογράψαμε με την Κίνα μια τριετή συμφωνία που δημιουργεί το πλαίσιο για προσέλκυση πολύ μεγάλων επενδύσεων στην χώρα μας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας».
Περαιτέρω, εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη διετία θα δούμε πάρα πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, το 2017 θα είναι η κρίσιμη χρονιά που θα αρχίσει να καταγράφεται αυτή η αλλαγή, ενώ τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, ο σιδηρόδρομος, οι τουριστικές υποδομές, η Υγεία, η μεταποίηση κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά όχι μόνο, θα είναι τομείς που θα δώσουν το σήμα της αλλαγής.
Ακόμη, υπογραμμίζει πως η υλοποίηση του μεγάλου έργου στο Ελληνικό θα προχωρήσει και η κυβέρνηση έχει λάβει όλες τις αποφάσεις ώστε να ξεπεραστούν και τα τελευταία μικρά προβλήματα.
«Η κυβέρνηση λοιπόν εξαντλεί όλα τα περιθώρια και όλες τις δυνατότητες ώστε να εξασφαλίσει την συνεννόηση και την ασφάλεια δικαίου ώστε να μην προκύψει στην πορεία κανένα πρόβλημα», προσθέτει ο κ. Πιτσιόρλας.
Τέλος, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναφέρει πως «είμαστε σε μια λεπτή φάση χειρισμών για να επιλύσουμε μεγάλα προβλήματα στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.
Εάν αποδώσουν οι προσπάθειες μας, θα επανεκκινήσει ένας κλάδος της οικονομίας μας πάρα πολύ σημαντικός και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.
Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα.
Ως αποτελέσματα πια κι όχι ως σχέδια και προοπτικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης