Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας (ΝΔ): Η κυβέρνηση διακατέχεται από αυταπάτες - Θέτει διαρκώς τον «πήχη ψηλά» και μονίμως περνάει από κάτω

Σταϊκούρας (ΝΔ): Η κυβέρνηση διακατέχεται από αυταπάτες - Θέτει διαρκώς τον «πήχη ψηλά» και μονίμως περνάει από κάτω
«H κυβέρνηση διαρκώς υποχωρεί και είναι εγκλωβισμένη στις υπογραφές της», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας
«Η κυβέρνηση, η οποία διακατέχεται από αυταπάτες και επιδίδεται σε απάτες, θέτει διαρκώς τον «πήχη ψηλά» και μονίμως περνάει από κάτω», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση «βάζει δήθεν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες πολύ γρήγορα καταπατά.
Χωρίς στρατηγική, κινείται διαρκώς με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Μάλιστα, εύχεται «να υπάρξει άμεσα λύση, τόσο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και με την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους», «γιατί κάθε καθυστέρηση έχει αποδειχθεί καταστροφική για την οικονομία και οδυνηρή για τους πολίτες».
Υπογραμμίζει δε, πως «η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα που εμπεριέχονται στην τελευταία συμφωνία της με τους δανειστές», ενώ μιλώντας για την  ψήφιση νέων μέτρων λιτότητας, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, για το 2018 και μετά, αναφέρει πως αυτά «ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα 14,2 δισ. ευρώ.
Ο πιο βαρύς, κοινωνικά άδικος και αχρείαστος «μνημονιακός λογαριασμός».
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «αποτυχία ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την έννοια μιας νέας καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης, θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για την πραγματική οικονομία.
Ήδη, εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης, η οικονομία έχει στερηθεί πόρους ύψους 13,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει προβεί σε εκτεταμένο εσωτερικό δανεισμό και στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα, «στεγνώνοντας» την οικονομία από ρευστότητα, «σέρνοντας» τη χώρα στην ύφεση και θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη ακόμη και του αναθεωρημένου προς τα κάτω εφετινού στόχου για την ανάπτυξη.
Αποτυχία ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, θα σημαίνει, πιθανότατα, αδυναμία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πρόσθετες δυσκολίες εξόδου στις διεθνείς αγορές, με ρεαλιστικούς όρους».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η κυβέρνηση διαρκώς υποχωρεί και είναι εγκλωβισμένη στις υπογραφές της», αλλά και πως «η μειωμένη αξιοπιστία όμως της σημερινής κυβέρνησης, δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για τους δανειστές.
Πρέπει και αυτοί να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να προχωρήσουν, το συντομότερο δυνατόν, σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.
Ρεαλιστικές λύσεις και ισοδύναμες τεχνικές υπάρχουν».
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι «η  παραμονή στην εξουσία, για λίγο ακόμη, με κάθε κόστος, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο», συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική αλλαγή όμως είναι το ζητούμενο, και αυτή αργά ή γρήγορα θα έρθει».
Σχετικά με το αν είναι πιθανή η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι «το ΔΝΤ, μέχρι σήμερα, χρηματοδοτικά -αντίθετα με ό,τι προβλέπεται- δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι «συνεπώς, η μέχρι σήμερα σχέση μπορεί δυνητικά να συνεχίσει να υφίσταται, με κόστος όμως την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που κάτι τέτοιο πιθανόν θα έχει για τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης