Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στασινός (ΤΕΕ): Πραγματική ανάπτυξη για την κοινωνία σημαίνει δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας

Στασινός (ΤΕΕ): Πραγματική ανάπτυξη για την κοινωνία σημαίνει δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας
«Είναι πεποίθησή μου ότι χωρίς τον ιδιωτικό τομέα, αληθινή ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ»
«Πραγματική, αληθινή ανάπτυξη για την κοινωνία σήμερα σημαίνει δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός στο 1ο Συνέδριο «Υποδομών και Μεταφορών: Προοπτικές Ανάπτυξης» και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για:
- Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Άμεση εκπόνηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου με τα αναγκαία έργα υποδομής
- Την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την ανάγκη μόχλευσης των περιορισμένων δημοσίων πόρων που υπάρχουν με έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία

«Είναι πεποίθησή μου ότι χωρίς τον ιδιωτικό τομέα, αληθινή ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.
Στη νέα εποχή, που έχει ήδη αρχίσει, η χρηματοδότηση, ακόμη και στα λεγόμενα στο παρελθόν δημόσια έργα, θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα. Επομένως είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ελκυστικές συνθήκες από την Ελληνική Πολιτεία για να επιθυμεί κάποιος να επενδύσει».
Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ομιλία του στο 1ο Συνέδριο «Υποδομών και Μεταφορών: Προοπτικές Ανάπτυξης», που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο Γ. Στασινός συνέχισε σημειώνοντας ότι: «θα πρέπει επομένως να δοθούν φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Και τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα όσο περισσότερες είναι οι νέες θέσεις εργασίας».
Και απευθυνόμενος προς κάθε κατεύθυνση τόνισε:
«Ας δουλέψουμε όλοι με αυτόν τον κύριο στόχο: να έχουμε δουλειές».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «για την κοινωνία στην οποία όλοι ζούμε, πραγματική ανάπτυξη δεν σημαίνει αύξηση, για παράδειγμα, του ΑΕΠ ή βελτίωση των εσόδων.
Πραγματική, αληθινή ανάπτυξη για την κοινωνία σήμερα σημαίνει δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό για εμάς τους μηχανικούς και τον τεχνικό κόσμο της χώρας σημαίνει να έχουμε δουλειές».
Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός μίλησε:

Για το θέμα της χρηματοδότησης των έργων

Την καθοριστική σημασία της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και της αναζήτησης νέων ευρηματικών χρησμοδοτικών τρόπων για την υλοποίηση των έργων τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι στη νέα εποχή, την οποία ήδη διανύουμε, αλλάζουν θεαματικά τα δεδομένα στη χρηματοδότηση των έργων και ότι «πλέον δεν θα υπάρχουν οι κλασικές δημόσιες επενδύσεις ή η γνωστή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ».
Απαιτείται επίσης «ένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός, με την εκπόνηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου με τα αναγκαία έργα υποδομής, που θα πρέπει με επιστημονική επάρκεια να τεκμηριώνεται και να είναι έτοιμος το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο Γ. Στασινός, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου θα πρέπει:
- «Η Πολιτεία να προσφέρει ένα ενδιαφέρον «πακέτο» επενδύσεων ή έργων για χρηματοδότηση, που θα περιλαμβάνει ακόμη και όσα έργα δημοσίου συμφέροντος δεν μπορούν από μόνα τους να προσελκύσουν επενδυτές».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε ακόμη με έμφαση για την ανάγκη μόχλευσης των περιορισμένων δημοσίων πόρων που υπάρχουν με έξυπνα εργαλεία. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του έτους το Equifund, το οποίο μέσω μόχλευσης και προσέλκυσης πόρων από διεθνείς εταίρους πολλαπλασιάζει, επί τρεις φορές περίπου, τα διαθέσιμα κεφάλαια από το ΕΠΑΝΕΚ.
- «Σκεφθείτε να μπορούσαμε με έναν παρόμοιο τρόπο να εκμεταλλευτούμε τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ή ακόμη και ολόκληρου του ΕΣΠΑ. Αρκεί να φεύγαμε από την πεπατημένη και να αποφεύγαμε την ευκολία…» είπε ο ίδιος.
Ακολούθως μίλησε για την πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ό πρόεδρος του ΤΕΕ δημοσίως, σχετικά με το σχεδιασμό ενός καινοτόμου εργαλείου με εμπροσθοβαρή χρησιμοποίηση, με όρους προεξόφλησης, των χρημάτων που υπάρχουν στο Πράσινο Ταμείο – δεσμευμένα, λόγω μνημονίου – για χρηματοδότηση αναγκαίων περιβαλλοντικών έργων.
- «Με το Πράσινο Ταμείο, θα μπορούσαμε με εφόδιο αυτά τα περίπου 4 δις ευρώ, με τη χρηματορροή που προβλέπεται και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, μέσα σε ένα πλάνο έως 10ετίας από σήμερα να έχουμε κινητοποιήσει τριπλάσιους πόρους.
Δηλαδή 12 δις ευρώ για περιβαλλοντικά έργα!», είπε ο Γ. Στάσινος και αφού υπογράμμισε ότι σε αυτή την προσπάθεια παράλληλα «χρειάζεται και συνοχή στο σχεδιασμό» αποκάλυψε ότι:
- «Δεν μπορεί να μαθαίνουμε εκ των υστέρων, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ότι αυτό σημαίνει δέσμευση των πόρων του Πράσινου Ταμείου επί 3 επιπλέον χρόνια.
Πως θα γίνει έτσι σοβαρός σχεδιασμός;»

Προϋποθέσεις για ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία με τους χρηματοδότες

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε τρείς βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι:
-Πρώτον, ότι χρειάζεται ευρηματικότητα, προσπάθεια και αποτελεσματικότητα.
Για να προσελκύσουμε χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομών από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλοι.
-Δεύτερον ότι χρειάζεται να δουλέψουμε τώρα και πρέπει να δουλέψουμε πολύ, πριν βρούμε τη «μεγάλη» χρηματοδότηση. Δηλαδή πρέπει να έχουμε όχι ιδέες ή απλά σχέδια επί χάρτου, αλλά ώριμες μελέτες για συγκεκριμένα έργα.
-Τρίτον, η μελετητική ωριμότητα δεν αρκεί.
Πρέπει τα έργα να είναι βιώσιμα.
Επομένως για κάθε έργο χρειάζεται σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη βιωσιμότητας.
Το ΤΕΕ, αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες και διατυπώνει προτάσεις, αναδεικνύοντας νέους τρόπους χρηματοδότησης των έργων και ανοίγοντας νέους δρόμους και ορίζοντες, ώστε να εξοικειωθεί ο ελληνικός τεχνικός κόσμος – και η ελληνική διοίκηση – με την νέα χρηματοδοτική εποχή. Απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής και διαλόγου στους παριστάμενους ό πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι το ΤΕΕ οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 14 Ιουνίου, σχετικά με το value engineering, για να συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης των έργων με επιστημονική πληρότητα.
Επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «πρέπει να μείνουμε μακριά από νοοτροπίες «αυτός είναι δικός μου χώρος», «αυτό είναι δική μου αρμοδιότητα», που έχουν ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Οι μηχανικοί γνωρίζουμε καλά ότι ο σύγχρονος κόσμος προϋποθέτει διεπιστημονική προσέγγιση των λύσεων».
Μιλώντας για την καταλυτική σημασία της συμμετοχής των ιδιωτών για την υλοποίηση των έργων ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ακόμη ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και φορείς όπως η ΕΤΕπ και άλλοι ζητούν πολλές φορές την εκτεταμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Επίσης ότι η EUROSTAT έχει επιβάλλει περιορισμούς στο θέμα της χρηματοδότησης έργων ΣΔΙΤ από το δημόσιο τομέα, για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι:
«Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όμως λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αυτά τα ιδιωτικά κεφάλαια αποφεύγουν την Ελλάδα.
Τώρα είναι η ώρα – χθες θα έλεγα – για να τελειώνουμε μία και καλή με το ζήτημα αυτό.
Ελπίζω η Κυβέρνηση να το έχει αντιληφθεί πλήρως».

Για την εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπνεύσουμε στα ιδιωτικά κεφάλαια

«Θα το πω απλά και σύντομα:
Θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να είναι συνεπής, να είναι σοβαρή, να σέβεται τις υπογραφές της και να έχει συνέχεια» τόνισε ο Γ. Στασινός και υπογράμμισε ότι: σήμερα, όσοι εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων, δεν στρέφονται κατά κάποιων επιχειρηματιών αλλά κατά των πολιτών που είναι άνεργοι και θα μπορούσαν να εργαστούν μέσα από τα έργα που χρηματοδοτούν ιδιωτικοί πόροι.
Και αυτό δεν αφορά μόνο κάποιους, ίσως «ρομαντικούς», ίσως ιδεοληπτικούς, πολίτες που ίσως έχουν άλλη άποψη. Αφορά κυρίως τη Διοίκηση που, ανεξήγητα, δημιουργεί προσκόμματα».
Ως «τρανό παράδειγμα», όπως είπε «θεσμικών προσκομμάτων που δημιουργούνται «έτσι, χωρίς πρόγραμμα» για παράδειγμα με την κατάργηση νομοθετικών διατάξεων, χωρίς να έχουμε έτοιμο το επόμενο σύγχρονο νομοθετικό καθεστώς» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε το θέμα με τις χρήσεις γης, που σήμερα, ένα χρόνο μετά την κατάργηση του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου και την επιστροφή στο καθεστώς του 1987 ακόμη περιμένουμε το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζει το αρμόδιο Υπουργείο.
Σημείωσε ότι το σχέδιο ΠΔ που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες δεν περιελάμβανε χαρακτηρισμό εκτάσεων για έργα οδοποιίας, για παράδειγμα και χαρακτηριστικά είπε:
«Αντιλαμβάνεστε, ότι εμείς συζητάμε εδώ για δημόσια έργα και λίγα τετράγωνα παρακάτω, στο ΥΠΕΝ, βγήκε σε διαβούλευση ένα σχέδιο ΠΔ που στην πράξη καταργούσε έναν ολόκληρο τομέα δημοσίων έργων».
Το θέμα γνωρίζω ότι δεν είναι απλό, είναι όμως απαραίτητο να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, με διαφάνεια και αξιοπιστία, ώστε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και να προσελκύσουμε κεφάλαια για επενδύσεις υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Το θέμα των υψηλών εκπτώσεων

Ο Γ. Στασινός έθεσε από την αρχή της ομιλίας του ως «πρώτο άμεσο πρόβλημα» τις χαμηλές τιμές που παρατηρούμε όλοι ότι κατακυρώνονται τα έργα.
Δηλαδή το θέμα των υψηλών εκπτώσεων.
Υπογράμμισε ότι «και για αυτό το θέμα το ΤΕΕ, μαζί με τις τεχνικές, τις εργοληπτικές και μελετητικές οργανώσεις, έχει κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο και επιθυμούμε όλοι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Λύση που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια των έργων, την επένδυση της κοινωνίας και τον κόπο των μηχανικών».

 Για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου

«Το δεύτερο πρόβλημα, ή μάλλον η επόμενη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, είναι ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.
Που προχωρά με ταχύτητα, σε κάθε επίπεδο: από τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι τα επαγγελματικά δικαιώματα, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εργασιών μας μέχρι την ανάθεση ελεγκτικού ρόλου σε πιστοποιημένους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και υπογράμμισε ότι:
«Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς του εκσυγχρονισμού της ελληνικής τεχνικής αγοράς, το ΤΕΕ όχι μόνο έχει προτάσεις, αλλά έχει έτοιμες – ή σχεδόν έτοιμες – λύσεις.
Ηλεκτρονικά συστήματα που λύνουν τα χέρια των μηχανικών, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Ηλεκτρονικά μητρώα που με τους αντίστοιχους πόρους μπορούν να οργανώσουν με ασφάλεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα την αγορά και να προσδώσουν σε όλους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Το ΤΕΕ, ως συνεργάτης και τεχνικός σύμβουλος, θέλει και μπορεί να αναλάβει την υποστήριξη της Πολιτείας στο βήμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της διοίκησης, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας». Ο Γ. Στασινός πρόσθεσε σχετικά ότι : «οι μηχανικοί και οι τεχνικές εταιρείες της χώρας έχουν αποδείξει έμπρακτα, μέσα από την επιστημονική τους κατάρτιση και τα έργα που έχουν εκτελέσει, ότι θέλουν και μπορούν. Αρκεί να θέλει και να μπορεί η Πολιτεία να προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές».

Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία, που με την ευκαιρία της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούν όλοι μαζί, εκπρόσωποι της αγοράς, των φορέων και των κομμάτων και να συζητήσουν στον χώρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνοντας ότι: «η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συχνά αυτή τη δυνατότητα» και ότι αυτό «είναι ανασταλτικός παράγοντας για όσα πρέπει να γίνουν, για όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα μας» εξηγώντας ότι:
«Μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων όλων μας, μέσα από επιχειρήματα και στέρεες επιστημονικές απόψεις, με οργάνωση και χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή μετρήσιμου αποτελέσματος, μπορούν να προκύψουν οι απαραίτητες λύσεις.
Όχι μόνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά κυρίως για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας». Με αυτές τις σκέψεις ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους δημοσιογράφους Νίκο Καραγιάννη και Φώτη Φωτεινό και τους συνεργάτες τους από τις ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης