Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαλάφας: Ο Schaeuble αγανάκτησε και τους ίδιους τους Γερμανούς - Aπομονώνεται από Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία

Μπαλάφας: Ο Schaeuble αγανάκτησε και τους ίδιους τους Γερμανούς - Aπομονώνεται από Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία
Στο παρασκήνιο του Eurogroup αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ανέφερε: «Ήταν φυσικό να υπάρχει ένα "όχι" από τον κ. Τσακαλώτο σε μια πρόταση που δεν έλυνε το ζήτημα. Η εντύπωση που έχουμε και όλα τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι, για πρώτη φορά ο Schaeuble κατάφερε να δημιουργήσει αγανάκτηση και στους ίδιους τους Γερμανούς.
Κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και όλος ο τύπος μιλάνε για έναν Schaeuble, ο οποίος απομονώνεται από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, αλλά και από ένα παραδοσιακό του σύμμαχο, τον Υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, διαφωνώντας με την Ελλάδα και με το ΔΝΤ.
Αυτή είναι η εικόνα.
Όλοι αναφέρουν ότι οι Έλληνες έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν και οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στο "γήπεδο" της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ειδικότερα στον κ. Schaeuble που θέλει για τις γερμανικές σκοπιμότητες να ρυθμίσει τα θέματα της υπόλοιπης Ευρώπης και της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Υπάρχει ο "σταθμός" στις 15 Ιουνίου, όπου πιστεύω ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι και έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, για να λήξουν όλα τα θέματα που εκκρεμούν».
Σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο plan Β από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και εάν κάτι τέτοιο είναι πιθανό ο κ. Μπαλάφας τόνισε:
«Δεν το βλέπω πιθανό.
Φυσικά, ζούμε σε μια χώρα και σε ένα κόσμο που όλα είναι πιθανά.
Κάνουμε κάποιες προβλέψεις με σοβαρότητα και με βάση τα στοιχεία και δουλεύουμε στο plan A, έχοντας στο μυαλό μας, ότι εάν δεν υπάρξουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, δεν θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που έχουμε αποδεχτεί για το 2019-2020. Αυτό είναι αυτονόητο.
Σε αυτήν τη φάση και στο προχθεσινό Eurogroup αλλά και στις 15 Ιουνίου, επιδιώκουμε να περιγραφούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τα μέτρα αυτά θα μπουν σε εφαρμογή μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Τον κ. Schaeuble τον ενδιαφέρει η γερμανική πολιτική σκηνή και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε λύση στις 15 Ιουνίου».
Όσον αφορά στο που θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση από εδώ και πέρα υπογράμμισε:
«Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον από τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί μας απορρόφησαν πολύ οι αξιολογήσεις.
Το βασικό στοιχείο είναι η ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί με ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.
Σε δημόσιες επενδύσεις, παρά τις δυσκολίες που έχουμε, προχωράμε και διοχετεύουμε ένα ποσόν είτε από τον προϋπολογισμό, είτε από τις χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κατευθύνσεις όπως η επιχειρηματικότητα, η αύξηση της απασχόλησης, οι καινοτομίες κλπ.
Έχουμε και κάποια αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας με μικρή κάμψη της ανεργίας.
Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι εάν αφήσουν λίγο τη χώρα μας να ηρεμήσει, θα έχουμε και μια επενδυτική ροή που είναι επί θύραις.
Οι επενδυτές μπορεί να κάνουν πίσω όταν ακούνε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, να ζητάνε εκλογές, να λένε ότι βουλιάζουμε.
Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να είμαστε αντικειμενικοί. Ούτε να θριαμβολογούμε ούτε και να καταστροφολογούμε».
Για την εκκένωση του Ελληνικού ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε:
«Η προαποφασισμένη και σχεδιασμένη από καιρό εκκένωση του Ελληνικού, που είναι επιθυμητή από όλες τις πλευρές, θα πραγματοποιηθεί άμεσα.
Βρισκόμαστε στη φάση της ενημέρωσης του κόσμου από ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Ιουνίου, θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Όλες οι πλευρές και οι διαμένοντες, οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις και το Υπουργείο φυσικά, ήθελαν από καιρό να εκκενωθεί το Ελληνικό, αυτή η άτυπη δομή φιλοξενίας, που δημιουργήθηκε κατά την πρώτη φάση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την χώρα μας.
Ο μεγάλος αριθμός των διαμενόντων θα πάει στην καινούρια ανοιχτή δομή στη Θήβα.
Ο Δήμαρχος της Θήβας και όλοι οι τοπικοί παράγοντες και θέλω να τους ευχαριστήσω, έχουν πάρει όλα τα μέτρα και έχουν κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία και την άνετη διαμονή τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης