Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πορτογαλία αποπληρώνει γρηγορότερα το ΔΝΤ - Ζήτησε την άδεια της ΕΕ για την πληρωμή 10 δισ ευρώ

Η Πορτογαλία αποπληρώνει γρηγορότερα το ΔΝΤ - Ζήτησε την άδεια της ΕΕ για την πληρωμή 10 δισ ευρώ
Η Πορτογαλία έχει ήδη επιστρέψει το ήμισυ των δανείων που της χορήγησε το Ταμείο

Η Πορτογαλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άδεια να αποπληρώσει 10 δισ. ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης που είχε λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ με στόχο να εξοικονομήσει τους τόκους.
Η Πορτογαλία άρχισε πρόωρες αποπληρωμές στο ΔΝΤ το 2015 για εξοικονόμηση των πληρωμών των τόκων μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και έχει ήδη επιστρέψει το ήμισυ των δανείων που της χορήγησε το Ταμείο.
Το ΔΝΤ συμμετείχε με περίπου το 1/3 από το δάνειο των 78 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Πορτογαλία.
Το μερίδιο του ΔΝΤ συνεπάγεται υψηλότερες πληρωμές τόκων από ό, τι τόσο το τμήμα της ΕΕ όσο και τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς, ενώ η Πορτογαλία αποπληρώνει εκ των προτέρων το ακριβό χρέος με την έκδοση ομολόγων.
"Σήμερα ζητήσαμε από τους εταίρους μας να εγκρίνουν μια νέα αποπληρωμή 10 δισ. ευρώ που θα μας επιτρέψει να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ πρόωρα και πριν από την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δόσεων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Ricardo Mourinho Ο Felix.
"Αυτό θα μας επιτρέψει, αφενός, να μειώσουμε το κόστος χρηματοδότησης και, αφετέρου, να διαχειριστούμε τις μελλοντικές πληρωμές με πιο ισορροπημένο τρόπο, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση", ανέφερε.
Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η χώρα δημοσίευσε το 2016 το χαμηλότερο δημοσιονομικό της έλλειμμα σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και καθώς η οικονομική ανάπτυξη σημείωσε άνοδο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας, που ανέρχεται σήμερα στο 3,16%, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης