Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η πρόταση του Βερολίνου που απέρριψε η Αθήνα - Παρασκήνιο, μπλόφες και μυστικές διαβουλεύσεις

Η πρόταση του Βερολίνου που απέρριψε η Αθήνα - Παρασκήνιο, μπλόφες και μυστικές διαβουλεύσεις
Η ελληνική πλευρά βλέπει «στημένο παιχνίδι» και «φοβάται» προσυνεννόηση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ
Με παιχνίδι πόκερ έμοιαζε το χθεσινό (22/5/2017 δραματικό Eurogroup.
Είχε μπλόφες, στημένη τράπουλα και «μιλημένους» παίχτες.
Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των όσων συνέβησαν στις 8ωρες διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεκόπησαν τρεις φορές, αποκαλύπτουν πρόταση που κατέθεσε ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης -και συγκεκριμένα το Βερολίνο- την οποία απέρριψε η Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Βερολίνο και οι δορυφόροι του κατέθεσαν πρόταση που περιέγραφε με πολύ «στενό» τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, και μετέθετε χρονικά τη συζήτηση για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι «η μεσοβέζικη πρόταση η οποία δεν ικανοποιούσε την Αθήνα και δεν πληρούσε τα συμφωνηθέντα δόθηκε από τον Schaeuble στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπό τη μορφή μιας λύσης που θα γεφύρωνε τις διαφορές».
Όμως πίσω από αυτή την κίνηση, η Αθήνα είδε ένα «στημένο παιχνίδι» με σοβαρές υποψίες για προσυνεννόηση του ΔΝΤ με το Βερολίνο ώστε η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα να μετατεθεί για αργότερα και την Αθήνα να μην παίρνει τίποτα χειροπιαστό.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως σε μια κίνηση με χαρακτήρα μάλλον μπλόφας, το Βερολίνο παρουσίασε την πρόταση στο ΔΝΤ υπό τη μορφή take it or leave it.
Μία πρόταση ωστόσο, που θα «βόλευε» και το Ταμείο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλες πηγές, η λύση του Βερολίνου προέβλεπε και τη μετάθεση της απόφασης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για το 2018, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Η Αθήνα αλλά και αρκετοί Ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν την πρόταση σημειώνοντας πως δεν επιλύει το πρόβλημα, το μεταθέτει χρονικά και δεν εδράζεται στα συμφωνηθέντα του μνημονίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, χρειάστηκαν τρεις διακοπές, παρασκηνιακές συναντήσεις και ζυμώσεις με την Αθήνα να επιδιώκει πλέον λύση στο επόμενο Eurogroup.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε πως υπήρξε πρόταση την οποία απέρριψε η Αθήνα χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε άλλες λεπτομέρεις.

Δ. Αλειφερόπουλος
(Πρώτη ενημέρωση 14:41, 23 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης