Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα όμηρος στην κόντρα ΔΝΤ - Schaeuble για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα όμηρος στην κόντρα ΔΝΤ - Schaeuble για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους
Όμηρος στην κόντρα του ΔΝΤ με τον Schaeuble για την ελάφρυνση του χρέους παραμένει η Ελλάδα, μετά και το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup.
Για αποτυχία συμφωνίας στο Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες μιας νέας καλοκαιρινής κρίσης, κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα με το ΔΝΤ όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει ο Guardian.
Λίγες ώρες νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας είχαν δεσμευθεί για τη βαθύτερη συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της Ευρωζώνης.
Το Eurogroup διήρκησε πάνω από οκτώ ώρες, ωστόσο Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το χρέος.
Η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης είναι το τελευταίο εμπόδιο για να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της δόσης, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, ύψους 7,3 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε νέα σκληρά μέτρα, περικόπτοντας εκ νέου μισθούς και συντάξεις, αυτό δεν στάθηκε ικανό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δανειστών.
H στάση των Ευρωπαίων στο χθεσινό (22/5/2017) Eurogroup όπου τελικά δεν υπήρξε καμία συμφωνία ούτε για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ούτε για το ελληνικό χρέος επικρίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
«Πρόκειται για την τελευταία ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης και ένα θέμα για το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, που τιτλοφορείται «Μέτρα για το χρέος, νέα δάνεια: οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο».
Η συντάκτρια υπογραμμίζει το πόσο η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως «μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο 2015, έχει προσπαθήσει να απομειώσει το τεράστιο κρατικό χρέος (180% του ΑΕΠ), χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει έως σήμερα σημαντικές παραχωρήσεις από τη μεριά των δανειστών».
«Οι Έλληνες, εντούτοις, έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου, αποδεχόμενοι τουλάχιστον 140 νέα μέτρα λιτότητας (μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών, αυξήσεις φόρων)», συμπληρώνει.
Ακόμη, υπενθυμίζει ότι «αναμένοντας μία συμφωνία στο Eurogroup, το ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο με 45 μέτρα, που οι δανειστές ζητούν και περιλαμβάνειμεταξύ άλλων μια νέα μείωση -τη 13η!- των συντάξεων από την έναρξη της κρίσης το 2010».
«Αλλά τούτο δεν ήταν αρκετό για να πείσει τις Βρυξέλλες χθες», συνεχίζει.
«Η αλήθεια είναι πως εδώ κι έναν χρόνο, οι Έλληνες είναι όμηροι μιας διελκυστίνδας που τους ξεπερνά», σημειώνει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας τις διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος.
«Αυτό που είναι φρικτό είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, έχοντας ''τραβήξει'' από αυτό μόλις 30 δισ. από τα 86 δισ. που διατίθενται στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου βοήθειας.
Χωρίς να υπολογίζεται πως, λήγοντας σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα, τα δάνεια αυτά κοστίζουν περισσότερο στην Ελλάδα από εκείνα που της χορηγούν οι η ΕΚΤ, η ο EMS», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Financial Times

Στο ναυάγιο που σημειώθηκε στο χθεσινό (22/5/2017) Eurogroup, όπου δεν λήφθηκε καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος ή την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρονται με σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Όπως επισημαίνεται, οι πιστωτές της Ελλάδας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια των 7ωρων συνομιλιών στο Eurogroup της Δευτέρας (22/5/2017) αφήνοντας την ευρωζώνη εγκλωβισμένη σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν λήξουν τα ομόλογα που πρέπει να αποπληρώσει η Αθήνα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες κατέρρευσαν καθώς η Γερμανία, η Ελλάδα και το ΔΝΤ διαφώνησαν για τα επόμενα στάδια του προγράμματος, και κυρίως για το πως θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι η συνεδρίαση με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες θα κατέληγε σε συμφωνία ώστε το Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που -για το Βερολίνο- είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ωστόσο, οι συνομιλίες «κόλλησαν» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε εάν έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, τονίζοντας ότι παραμένει προτεραιότητα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο Poul Thomsen, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι στις συνομιλίες έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά η ευρωζώνη πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη ως προς το τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι διατεθειμένη να προσφέρει.

Γερμανικός Τύπος

«Ουδείς λόγος για τα χρέη», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην Tageszeitung.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί.
Μόνο ο Schauble επιμένει», γράφει χαρακτηριστικά η TAZ, παίρνοντας αφορμή από τη συνάντηση του Wolfgang Schauble με το νέο Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire στο Βερολίνο, κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, ωστόσο «οι πολιτικές αβρότητες κάλυψαν μόνο φευγαλέα μια θεμελιώδη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του W. Schauble από τη μια πλευρά και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και του Γερμανού υπ. Εξ. Sigmar Gabriel από την άλλη πλευρά.
Οι δύο τελευταίοι ζητούν μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», άποψη που σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται ο Schauble, επαναλαμβάνοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική εντολή.
Κλείνοντας η TAZ σημειώνει αναφορικά με τη στάση Schauble:
«Εάν παραμείνει στη δική του απόλυτη θέση, τα περιθώρια θα στενέψουν για την Ελλάδα.
Διότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως φρέσκο χρήμα.
Τον Ιούλιο πρέπει να εξοφλήσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εάν το Eurogroup δεν δώσει το πράσινο φως μέχρι τότε, η Αθήνα θα χρεοκοπήσει» καταλήγει στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα.
«Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο, ωστόσο κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους», αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Die Welt», με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους»…
Όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο ένας…
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην επίμονη και πάγια θέση του Wolfgang Schaeuble κατά μιας άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Η πίεση προς τον κ. Schaeuble να εγκρίνει άμεσα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυξάνεται.
Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel που ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας», σχολιάζει η Welt.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τη σταθερή θέση του Δ.Ν.Τ., το οποίο εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα από την απομείωση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους αλλά και την εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ως προς την απόρριψη των όποιων ελαφρύνσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018, συμπληρώνοντας:
«Ο Schaeuble προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες της Αθήνας.
Δεν διαθέτει καμία εντολή να μιλά για μέτρα, που θα αντιστοιχούσαν σε ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να επουλώσει τις πληγές της αν προσπαθήσει περισσότερο

Στους πιθανές λύσεις που θα ελαφρύνουν το χρεός της Ελλάδας αναφέρεται σε σημερινό του άρθρο (23 Μαΐου 2017) το Bloomberg, μετά τις άκαρπες συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup.
Οι υπουργοί οικονομικών ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.
Η ανάλυση των λεπτομερειών θα τους αναγκάσει να δεχτούν μια άβολη πραγματικότητα: η Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις αγορές ιδιωτικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ εάν θέλει να βγει από το μακροχρόνιο πρόγραμμα στήριξης, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μειώσει τη φοροδιαφυγή.
Η αντιλαϊκή ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να προσπαθεί για μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους.
Τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες και οι υπόλοιποι δείχνουν να ξεχνούν, ακολούθησε άλλο ένα νομοσχέδιο 245 σελίδων με νέα μέτρα, που πέρασε την περασμένη εβδομάδα.
Σε αυτό προβλέπονται περισσότερες περικοπές των συντάξεων και περισσότερες αυξήσεις φόρου, όλα αυτά για να πειστούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη για νέα λιτότητα και έτσι θα πρέπει να της επιτραπεί να βγει ξανά τις αγορές.
Η χώρα είναι σε ύφεση το μόνο μέλος της ευρωζώνης που κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη (μείον 0,5% σε ετήσια βάση) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η Ελλάδα σίγουρα δεν θα εκπληρώσει τον αναπτυξιακό στόχο που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι δανειστές - 3% το 2018.
Η πρόβλεψη του Bloomberg για το ίδιο έτος είναι μόλις 1,9%.
Η ελάφρυνση του χρέους για τους επενδυτές είναι ωστόσο μια κόκκινη γραμμή που
η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης δεν θα περάσουν, όπως επανέλαβε το Eurogroup τη Δευτέρα (22 Μαιου 2017).
Αντ 'αυτού, η δήλωση επαναλαμβάνει την επιμονή ότι η Ελλάδα διατηρεί ένα μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί περισσότερες λεπτομέρειες από τους δανειστές της Ελλάδας για το πώς θα αλλάξουν οι προθεσμίες λήξης και το επιτόκιο του χρέους, εάν πρόκειται να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία, ώστε να μπορέσει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους γιατί προβλέπονται περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
Οι απαιτούμενες ιδιαιτερότητες, ωστόσο, μπορούν να προκύψουν μόνο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία - για παράδειγμα, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο - εάν οι δανειστές δεν επιβαρυνθούν με πρόσθετες δαπάνες. Διαφορετικά, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Merkel θα πρέπει να απαντήσει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους γιατί συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα.
Ο μόνος πρακτικός λόγος να βιαστούμε σε μια συμφωνία είναι να επιταχύνουμε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ιδιωτικού χρέους - κάτι που οι δανειστές θα ήταν σοφό να καθυστερήσουν, όπως έγραψε ο Jeromin Zettelmeyer, Eike Kreplin και Ugo Panizza σε πρόσφατο έγγραφο εργασίας για το ινστιτούτο Peterson Institute of International Economics.
Με τα τρέχοντα επιτόκια και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, ο Zettelmeyer και οι συνεργάτες του έγραψαν ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο τουλάχιστον από το 2028 κάτω από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια - δηλαδή ακόμη και αν αποδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, όπως κάθε άλλη χώρα υψηλού χρέους στην ιστορία, δεν είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μερικά χρόνια.
Από εκεί και πέρα, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης - το ποσό που θα χρειαζόταν να δανειστεί - θα υπερέβαιναν το 20% του ΑΕΠ, το γενικά αποδεκτό ανώτατο όριο διατηρησιμότητας.
Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν μετά την απόσβεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μείωση των επιτοκίων όσο το δυνατόν περισσότερο, οι δανειστές συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και συνεχίσουν να απαγορεύουν την πρόσβαση σε πιο δαπανηρές ιδιωτικές αγορές.
Το ομόλογο που κυκλοφορεί σήμερα και λήγει το 2055, αποδίδει 1,78%.
Δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί με τόσο χαμηλά ποσοστά στο προσεχές μέλλον.
Το 2026 το ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε από την Πορτογαλία, το οποίο έχει αποχωρήσει με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης, αποφέρει σχεδόν 5%.
Παρά ταύτα, υπάρχει ένα πολιτικό κόστος για την επέκταση της χρηματοδότησης:
Οι ψηφοφόροι συχνά δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, πιστεύοντας ότι η χρηματοδότηση για την Ελλάδα βγαίνει από τις τσέπες τους.
Οι Έλληνες είναι επίσης κουρασμένοι με τα δάνεια του ESM.
Θα προτιμούσαν περισσότερη ελευθερία να διαχειρίζονται τη χώρα τους.
Ωστόσο, η πρόσβασή τους στην ευκαιρία αυτή μπορεί να γίνει εμπόδιο.
Εάν η Ελλάδα επανέλθει σε λίγα χρόνια με ένα χειρότερο πρόβλημα από σήμερα, ένα νέο σχέδιο διάσωσης θα είναι πολύ πιο δαπανηρό.
Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει ένα μεγάλο πόρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να διορθώσει το πρόβλημα.
Η think tank της Αθήνας diaNEOsis διαπίστωσε πέρυσι ότι η χώρα χάνει μεταξύ 6% και 9% της οικονομικής παραγωγής σε μη καταβληθέντες φόρους - τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα είναι συχνά περίεργες.
Στους Έλληνες για παράδειγμα, προσφέρονται φορολογικές ελαφρύνσεις εάν δαπανούν ένα ορισμένο μερίδιο του εισοδήματός τους σε μη μετρητά - για παράδειγμα, 20% ενός εισοδήματος που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως - και απειλούνται με πρόστιμα αν δαπανούν λιγότερα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα λογισμικό το οποίο υποτίθεται ότι ελέγχει φορολογικές δηλώσεις έναντι τραπεζικών καταθέσεων που χρονολογούνται από το 2002. Και τα δύο μέτρα δημιουργούν γραφειοκρατικό χάος για τους φορολογούμενους, οι οποίοι πρέπει να κρατήσουν πολλά αρχεία και αποδείξεις, αλλά δεν σταματούν τους ανθρώπους να μην τοποθετούν τα χρήματα τους σε καταθέσεις.
Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σύμφωνα με τη diaNEOsis, κρύβουν το 60% του εισοδήματός τους.
Η χρησιμότητα αυτών των χρημάτων θα άλλαζε εντελώς τον συσχετισμό αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας.
Θα έκανε ένα πλεόνασμα 3,5% βιώσιμο, ή θα επιτάχυνε την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα φυσικά, δεν έχει πολλά περιθώρια για μείωση των φόρων όπως διαπίστωσε επανειλημμένα η κυβέρνηση Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
"Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν έτσι ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές", ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αυτό είναι δύσκολο να γίνει.
Σε χώρες που κατάφεραν να αυξήσουν τη φορολογία, αυτές οι ενέργειες στράφηκαν εναντίον τους.
Τελικά, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στους Έλληνες έναν λόγο για να πληρώσει τους φόρους τους και αυτό θα απαιτήσει τόσο καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες όσο και σκληρές κυρώσεις για όσους έχουν εντοπιστεί για φοροδιαφυγή.
Ο Τσίπρας και η ομάδα του πρέπει να προβάλουν το επιχείρημα ότι η φοροδιαφυγή παρατείνει την ταλαιπωρία πολλών Ελλήνων και ότι η πληρωμή φόρων δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση, αλλά πράξη πατριωτισμού που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.
Αυτό είναι ένα σκληρό επιχείρημα, αλλά και το καλύτερο στοίχημα της Ελλάδας στο "κυνήγι" των κρυμμένων μετρητών.

BBC: Η Ελλάδα απέτυχε να κλείσει την β' αξιολόγηση - Δεν εκταμιεύεται ακόμα η δόση

Η Ελλάδα απέτυχε να εξασφαλίσει συμφωνία στο Eurogroup με το κλείσιμο της αξιολόγησης ακομα να εκκρεμείο με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίσει το ξεκλείδωμα της δόσης των περίπου 6 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό "ανάμεσα σε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και αυτό που μερικοί από εμάς περίμεναν ότι πρέπει να γίνει".
Παρ 'όλα αυτά, είπε ότι ήταν "είμαστε πολύ κοντά" σε μια συμφωνία.
Οι ανεπίσημες συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν με ορίζοντα το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει μέρος του χρέους που λήγει τον Ιούλιο.
Για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνουν τη μείωση των χρεών της Ελλάδας μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης του επόμενου έτους.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στην τελευταία διάσωση της Ελλάδας εξαρτάται από την επίλυση αυτού του ζητήματος.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξαν ότι η Ελλάδα γύρισε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2012.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μειώθηκε κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από συρρίκνωση κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Express: Χωρίς συμφωνία, η χρεοκοπία της Ελλάδας καραδοκεί, καθώς Ευρωζώνη και ΔΝΤ συγκρούονται για μέτρα και χρέος

Στα… μαχαίρια βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικά με το πρόγραμμα χρέους της Ελλάδας, καθώς λιγοστεύει ο χρόνος προτού η Αθήνα κηρύξει πτώχευση και αναγκαστεί να εξέλθει από το νομισματικό μπλοκ.
Παρά τον νέο γύρο μαραθωνίων συνομιλιών χθες (22/05) στο Eurogroup, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Χωρίς συμφωνία, είναι αδύνατη μια πληρωμή δανείου, που η Αθήνα χρειάζεται απεγνωσμένα.
Και η κατάσταση φτάνει πλέον σε σημείο βρασμού, καθώς η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει γύρω στις 6 δισ. στερλίνες τον Ιούλιο.
Ωστόσο, μετά από μήνες συνομιλιών, στο ΔΝΤ και στην Ευρωζώνη δείχνουν ανίκανοι να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε αρχικά τον Ιούλιο του 2015, ενώ το πρόβλημα δεν αναμένεται να έχει επιλυθεί πριν από το επόμενο Eurogroup, της 15ης Ιουνίου.
Και αν δεν πραγματοποιηθεί συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση, οι αγορές ενδέχεται να αρχίσουν να πανικοβάλλονται σχετικά με μια αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα.
Το κύριο σημείο τριβής μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Το ταμείο αρνείται να συμμετάσχει στη διάσωση αν δεν απομειωθούν κάποια από τα υψηλά χρέη της Ελλάδας.
Η Ευρωζώνη, και κυρίως η Γερμανία, είναι θεμελιωδώς αντίθετη σε μια ελάφρυνση του χρέους και θέλει να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Ωστόσο, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
Η Γερμανία θεωρείται ότι είναι η χώρα που αντιτίθεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Wolfgang Schaeuble, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη πριν διαγραφούν τα χρέη της.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο οποίος δήλωσε χθες ότι πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό να δοθεί μια ελάφρυνση χρέους στη χώρα, αλλά δεν έχει σχολιάσει μετά τη χθεσινή αποτυχία του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία.

(Πρώτη ενημέρωση 11:16, 23 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης