Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Eurogroup ίσως αποδεσμεύσει τη δόση προς την Ελλάδα - Αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ

Reuters: Το Eurogroup ίσως αποδεσμεύσει τη δόση προς την Ελλάδα - Αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει μια πιο λεπτομερής και συγκεκριμένη δήλωση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να υποσχεθεί ταυτόχρονα πάρα πολλά
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα να εγκρίνουν κατά το σημερνό (22 Μαΐου 2017) Eurogroup την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 6 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters, σημειώνοντας ωστόσο πως οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό θα επιτευχτεί μέσω της υπόσχεσης για ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σχολιάζει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι, από την πλευρά της, η Αθήνα ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη σκληρά μέτρα στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση.
Το Reuters εκτιμά όμως πως σήμερα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς το Δ.Ν.Τ. επιθυμεί η Ευρωζώνη να δεσμευτεί από τώρα λεπτομερέστερα για την ελάφρυνση του χρέους, και όχι το 2018.
Σε αυτό δεν συμπράττει η Γερμανία, ενόψει εκλογών για την Καγκελαρία στις 24 Σεπτεμβρίου.
Αφού υπενθυμίσει τα λεγόμενα των υπουργών Οικονομικών πριν προσέλθουν στο σημερινό Eurogroup, το Reuters επισημαίνει πως μια ομάδα χωρών κυρίως της ευρωζώνης, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, θέλει το Δ.Ν.Τ. να ενταχθεί στο σχέδιο διάσωσης για λόγους αξιοπιστίας, πιστεύοντας ότι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να είναι πολύ επιεικής.
Αλλά οι ίδιες χώρες αντιτίθενται σε μια σταθερή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φοβούμενες την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων και την έλλειψη κινήτρων για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Συνεπώς, η συζήτηση της Δευτέρας θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει μια πιο λεπτομερής και συγκεκριμένη δήλωση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να υποσχεθεί ταυτόχρονα πάρα πολλά, καταλήγει το πρακτορείο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης