Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διπλή αποτυχία για Ελλάδα, εμπλοκή στο χρέος λόγω Γερμανίας, δεν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση - Νέος στόχος 15/6

Διπλή αποτυχία για Ελλάδα, εμπλοκή στο χρέος λόγω Γερμανίας, δεν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση - Νέος στόχος 15/6
Moscovisi: Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις - Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία αλλά η εργασία είναι πολύ χρήσιμη
(upd16) Χωρίς συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης ολοκληρώθηκε το σημερινό (22-23 Μαϊου 2017) Eurogroup, στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομκών να αναγνωρίζουν μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Αθήνα και να προαναγγέλουν εκταμίευση της επόμενης δοσης προς την Αθήνα, αλλά να μη συνεννούν -με κύριο εκφραστή το Βερολίνο- σε μία προκαταρκτική δέσμευση για μείωση του χρέους.
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα επιτρέψει την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο 2017.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει αρκετά, δεσμευόμενη πως θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως «μπορούμε να έχουμε συμφωνία για τη β΄ αξιολόγηση πριν το καλοκαίρι», επικυρώνοντας πως σήμερα έλαβαν χώρα οι πρώτες συζητήσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους:
«Δεν καταλήξαμε σε τελική συμφωνία, για πολύ λίγο.
Δεν γεφυρώσαμε απόψε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και τις προσδοκίες κάποιων εξ ημών.
Το συμπέρασμα στο επόμενο Eurogroup θα είναι θετικό.
Θέλουμε να γεφυρώσουμε τις προσδοκίες και τις πιθανότητες».
Ο κ. Dijsselbloem ξεκαθάρισε πως «οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος (2018)», ενώ υποστήριξε πως «μπορούμε να κλείσουμε την β' αξιολόγηση και να αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος».
Ο Ολλανδός σχολίασε επίσης πως το Δ.Ν.Τ. είναι «εντυπωσιασμένο» από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ψηφιδογράφου «γιατί δεν καταλήξατε σε συμφωνία», είπε πως «πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι», επαναλαμβάνοντας πως υπήρξε αρκετή πρόοδος.
Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, όπως το να παραμείνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα μεταξύ 3%-5% για τα επόμενα 5 έτη ή το να μην υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. 
Σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων και Δ.Ν.Τ., σημείωσε:
«Το Δ.Ν.Τ. κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συζητήσουν εσωτερικά το ζήτημα
Ναι θέλουμε το Ταμείο να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια.
Μιλάμε για ένα οικονομικό εργαλείο από το Δ.Ν.Τ.
Είμαστε έτοιμοι να πούμε στο Δ.Ν.Τ. μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε αν χρειαστεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συζήτηση λεπτομερή»…
Αναφορικά με τις αντίστοιχες συνομιλίες που είχαν λάβει χώρα το περασμένο έτος, τόνισε πως ναι μεν «υπάρχει ένα πακέτο που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάιο, όμως δεν ξεκαθαρίσαμε το μέγεθος».

Τσακαλώτος: Εντός 3 εβδομάδων κλείνει η αξιολόγηση - Διαφωνίες ΔΝΤ και ΕΕ δεν επέτρεψαν λύση στο χρέος

Αισιόδοξος ότι η β' αξιολόγηση θα κλείσει μέσα σε τρεις εβδομάδες με ορίζοντα το Eurogroup της 15ης Ιουνίου εμφανίστηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Τσακαλώτος.
Όσον αφορά το χρέος τόνισε ότι οι διαφωνίες ΔΝΤ και ΕΕ δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας.
«Επιτεύχθηκε πρόοδος.
Όλες οι πλευρές συνεχάρησαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Συμφωνήσαμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα και ότι θα συνεχιστεί για 4 χρόνια μετά το 2018, συμπλήρωσε.
«Ωστόσο χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσουμε σε τελική συμφωνία.
Πρέπει να αποσαφηνιστούν τα μέτρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις αγορές».

Moscovisi: Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις - Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία αλλά η εργασία είναι πολύ χρήσιμη

Επίσης ανέφερε ότι «οι Έλληνες έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες τους- είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες». 
Τα προαπαιτούμενα εμπεριείχαν μεταρρυθμίσεις που αγγίζουν όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. 
Σε αυτό το πακέτο συμφωνήθηκαν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4% του ΑΕΠ μετά το 2019. Αυτά τα μέτρα που είναι δύσκολα, ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις, πρέπει να καταλήξουν σε μία συνολική συμφωνία».
Στη συνέχεια ο επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν σχολίασε τις προσπάθειες της Ελλάδας λέγοντας πως «τώρα βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα 141 μέτρα ως εκπληρωθέντα. 
Η Ελλάδα έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και είμαι βέβαιος πως οι Έλληνες ανέλαβαν πλήρως το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων. 
Υπήρχε πρόοδος στα προαπαιτούμενα και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Κάτι τέτοιο θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου».
Ο κ. Moscovisi τόνισε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των δεσμεύσεών της. 
Σήμερα είχαμε συζητήσεις για το χρέος, σε μεγάλο βάθος.
Θέλουμε μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.

«Είμαστε εδώ στις τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Η Ελλάδα ήδη έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να υπερκεράσει τη διαδικασία του ελλείμματος και έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Τέλος για το χρέος ανέφερε πως «είχαμε μακροσκελείς και αναλυτικές συζητήσεις.
Δεν βγάλαμε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα αλλά προχωρήσαμε αρκετά.
Πρέπει να συνομολογήσουμε σε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.
Έχουμε γόνιμο έδαφος και δεν πρέπει η δουλειά που κάναμε να πάει επί ματαίω».

Regling (ESM): Δεν είχαμε επίσης απόλυτη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, εμφανίστηκε συγκρατημένος:
«Ναι, σημειώθηκε πρόοδος απόψε κι αυτό είναι καλό για την ελληνική οικονομία και για όλους, όμως θα είμαστε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις εφόσον υπάρξει πλήρης συμφωνία
Έχουμε κάποιες επιπλέον σκέψεις μεταξύ των Θεσμών για να φτάσουμε στο τελικό βήμα (σσ ολοκλήρωση αξιολόγησης)».
Και συνέχισε:
«Δεν είχαμε επίσης απόλυτη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Στον ESM θέλουμε να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Είχαμε ήδη μια ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της Ελλάδας το 2012 και το λαμβάνουμε υπόψη μας», κατέληξε ο ισχυρός άντρας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Πριν τη λήξη της συνεδρίασης...

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ξεκαθάρισε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, στα τέλη του 2018 και μετά από νέα εντολή που θα λάβουμε από τη γερμανική Βουλή, ενώ, την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, υπογραμμίζει ότι μόνο με δεσμεύσεις και ανταλλάγματα θα επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
«Δεσμεύσεις κυρίως για το ποια θα είναι τα μέτρα ελάφρυνσης μετά το 2018», διευκρινίζει.
Η κα Lagarde «βλέπει» διάθεση συναίνεσης, αλλά όχι συμφωνία για το ελληνικό χρέος με το Βερολίνο.
Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup κι εφόσον υπάρξει μέχρι το επόμενο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έχει τη δυνατότητα να προωθήσει με επείγουσες διαδικασίες την έγκρισή του για το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δόση και να μην υπάρξουν προβλήματα με τις πληρωμές του Ιουλίου.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί μετά το τέλος του προγράμματος (σσ. δηλ. μετά τα μέσα του 2018)» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται ότι θέλει ξεκόψει κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Η δήλωση του «για να αποφασίσουμε για το ελληνικό χρέος πρέπει να προβλέψουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το... 2070» είναι ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο Schaeuble τόνισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, ενώ τόνισε ότι οι αναλύσεις του ΔΝΤ δεν ταυτίζονται με αυτές της ΕΕ.
Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα δεν θα αποφασιστεί στη σημερινή (22/5/2017) συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά θα πρέπει να αποφασιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες.

Αν και είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το κλίμα δεν είναι και τόσο καλό για τη χώρα μας, από τη στιγμή που ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού Wolfgang Schaeuble, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναμένονται αποφάσεις για το χρέος, πριν από τη λήξη του προγράμματος, το 2018.
Ο Γάλλος Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος συνάντησε νωρίτερα τον κ. Schaeuble, είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σύγκλιση θέσεων.
Η συνεδρίαση αναμένεται να κρατήσει έως πολύ αργά, ακόμη και μέχρι τις πρωινές ώρες.
Μάλιστα, τη στιγμή που το πολύ κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες βρίσκεται υπό εξέλιξη, πληροφορίες της ΕΡΤ κάνουν λόγο για έγκριση από το Eurogroup της επόμενης δόσης, ύψους 6 δισ. ευρώ, προς την Αθήνα.
Τα παραπάνω συνεπάγονται και μία συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, απαραίτητης προϋπόθεσης για την εκταμίευση του ποσού.
Η Αθήνα έχει ανάγκη τη χορήγηση νέων κεφαλαίων από τους πιστωτές, καθώς τον Ιούλιο του 2017 πρέπει να πληρώσει συνολικά 7,3 δισ. δανειακών υποχρεώσεων.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group  χωρίς σημαντική πρόοδο όσον αφορά το ζήτημα του χρέους.
Υπήρξε πρόοδος ωστόσο στο ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης, ενώ αναγνωρίστηκαν τα σημαντικά βήμα που έχουν σημειωθεί από την ελληνική πλευρά.
Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.
Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα.
«Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

Moscovici: Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού να αποδώσουν καρπούς - Οι εταίροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού πρέπει να αποδώσουν καρπούς, διαμύνησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovoci, απευθύνοντας έκκληση στους εταίρους της χώρας μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της.
Είναι σαφές ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε κάποια μέτρα.
Είναι τεράστια η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες.
Πρέπει να κάνουμε ένα τελευταίο βήμα σήμερα.
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια συμφωνία για την Ελλάδα.
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να καταρτίσουμε μια έκθεση βιωσιμότητας», είπε χαρακτηριστικά, προσερχόρμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα θα κλείσουμε μια συμφωνία που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης.
Βούληση όλων των πλευρών είναι τουλάχιστον να προσεγγίσουμε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Μια συμφωνία για το χρέος είναι εφικτή, είναι κοντά».
Ο κ. Moscovoci σημείωσε πως πρέπει σήμερα «ή να επιτευχθεί συμφωνία ή να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο».
«Πρέπει να υπάρξει μια βελτίωση των προοπτικών της Ελλάδας.
Να ανοίξουμε ένα παράθυρο αισιοδοξίας», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι επιτακτική η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα.

Dijsselbloem: Το Eurogroup ίσως λάβει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί μεγαλύτερη σαφήνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη σημερινή (22 Μαϊου 2017) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ κράτησε χαμηλά τον πήχη για τη σημερινή συνεδρίαση, σημειώνοντας πως αναμένεται συμφωνία αλλά όχι «η συμφωνία» για το ελληνικό πρόγραμμα.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα του για εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, μέσα στο καλοκαίρι.
«Μπορεί να λάβουμε σήμερα κάποια απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η δουλειά είναι σε τεχνικό επίπεδο.
Οι εμπειρογνώμονες δεν θα καταλήξουν απαραιτήτως σήμερα
Είναι ώρα το Δ.Ν.Τ να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Έχουν κάνει σαφές τι ζητούν.
Η επίσημη απόφαση για ελάφρυνση του χρέους θα έρθει στο τέλος του προγράμματος», τόνισε ο κ. Dijsselbloem.

Noonan (Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ): Δύσκολο να έχουμε σήμερα (22/5) συμφωνία για την Ελλάδα

Σε όνειρο θερινής νυκτός εξελίσσεται η επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό (22/5/2017) σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Δύσκολο να έχουμε σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, ενώ συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν χρωστάει χρήματα στην Κομισιόν αλλά στα κράτη-μέλη.
Αυτό θα συζητήσουμε».

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε αποφάσεις για την Ελλάδα

Στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης όσον αφορά στο ελληνικό πρόβλημα αναφέρθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να δει το μέλλον με αισιοδοξία» δήλωσε ο Bruno Le Maire ενώ στη συνέχεια χαιρέτισε τη δύσκολη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει τα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (22/5/2017) ο Le Maire συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Το παζλ για την εκταμίευση της δόσης έχει τελειώσει σχεδόν - Λείπουν κάποια κομμάτια

Ένα νέο θέμα φέρνει στην επιφάνεια ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, ο οποίος -προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup- δήλωσε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
«Το παζλ για την εκταμίευση της δόσης προς στην Ελλάδα έχει σχεδόν τελειώσει.
Κάποια κομμάτια λείπουν ακόμα στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Για την ιστορία πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκαν τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Overtveldt (Βέλγος ΥΠΟΙΚ): Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις για την Ελλάδα

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς η ευρωζώνη φοβάται na μη δημιουργηθεί προηγούμενο που θα επηρεάσει την πολιτική που ακολουθούν και άλλες χώρες με οικονομικά προβλήματα.
Αυτή η ανησυχία προκύπτει και από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overtveldt.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις για την Ελλάδα γιατί δημιουργούμε προηγούμενο» είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Wiebes (Ολλανδός ΥΠΟΙΚ): Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στο Eurogroup

Στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εστιάζει την προσοχή του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Eric Wiebes.
«Θα συζητήσουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το θέμα είναι το πως» δήλωσε προερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Schelling (Αυστριακός ΥΠΟΙΚ): Το ΔΝΤ να σταματήσει να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας

Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, όπως τόνισε ο ίδιος, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Hans Jörg Schelling.
Ο Schelling επεσήμανε πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».
Όπως μεταδίδει το «Αυστριακό Πρακτορείο (APA)», ο Schelling τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο». «Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την άποψη του αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα.

Gabriel (Γερμανός ΥΠΕΞ): Το Eurogroup είχε προσφέρει την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ήδη από το 2016

Το Eurogroup είχε προσφέρει την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ήδη από το 2016, δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, όπως μεταδίδει το «Reuters».
Ο Gabriel υπογράμμισε ακόμη ότι το ΔΝΤ και το Eurogroup θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η εξυπηρέτηση του χρέους αφήνει χώρο για την ελληνική εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Νωρίτερα, το «bankingnews.gr» μετέδιδε πως ο Gabriel ζήτησε να δεσμευτεί η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Στην Ελλάδα έχουν υποσχεθεί ξανά και ξανά ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας.
Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης», υποστήριξε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» ο Gabriel, ο οποίος άσκησε έμμεση κριτική στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση αν λάβει κανείς υπόψη του πως ο εκπρόσωπος του υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.
Ο Gabriel υποστήριξε πως το ΔΝΤ και η πλειοψηφία του Eurogroup είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
«Είμαι βέβαιος ότι το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ενδιαφέρεται για λύση και εργάζεται για αυτό.
Τη Δευτέρα πρέπει να επιλύσουμε το πολιτικό αδιέξοδο.
Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν υποστεί «μεγάλες κοινωνικές περικοπές.
Σε σχέση με αυτές τις περικοπές, τα μέτρα της Ατζέντας 2010, στη Γερμανία ήταν ένα απαλό καλοκαιρινό αεράκι.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Ελλήνων θέλουν να είναι μέρος της ΕΕ.
Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή τη γενναία γη, πρέπει να της δώσουμε αέρα να ανασάνει.
Διαφορετικά δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, ούτε δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε ο Gabriel.
Επιπλέον, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα (22/5/2017) ότι είναι προς το συμφέρον του Βερολίνου να μην απομονωθεί στη στάση του για την Ελλάδα και στο θέμα μιας ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα.
Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο Martin Seffer, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέχουν ιδιαίτερα στην εκτίμησή τους για την Ελλάδα.
«Είναι συμφέρον της Γερμανίας να μην απομονωθεί πάρα πολύ...», δήλωσε ο Seffer.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε ότι όλοι επιθυμούν μια λύση «προς το συμφέρον της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βρουν μια λύση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα (22/5/2017).

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το
www.bankingnews.gr, μηδενικές είναι οι πιθανότητες για διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup (22 Μαίου) καθώς η Γερμανία παρά το ότι έχει εξετάσει 3 εναλλακτικά σενάρια θα παραπέμψει τη λύση  για τις 15 Ιουνίου στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, με βάση το αισιόδοξο σενάριο.
Οι αναφορές από τις Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένες, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι από το Βερολίνο, επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να μην κλείσει ούτε καν το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Schaeuble δήλωσε από το Βερολίνο ότι παραμένουν οι διαφορές Ευρωζώνης - ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο θα υπάρξει προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.
Προ διημέρου ο εκπρόσωπος Wolfang Schaeuble είχε κάνει δηλώσεις για το ζήτημα στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Τι ακριβώς είπε ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού; «Πως η Γερμανία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους» και συμπλήρωσε ότι «τόσο η επιμήκυνση όσο και η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) απορρίπτονται από το Βερολίνο».
Ωστόσο, στο παρασκήνιο η επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων και η παράταση της περιόδου χάριτος βρίσκονται υπό συζήτηση.
Αντιθέτως, η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά το «πάγωμα» των επιτοκίων και ο Schaeuble θα επιχειρήσει να περιορίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, βασιζόμενος σε αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη (περί το 3% μεσομακροπρόθεσμα).
Μετά τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα η μάχη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του  ελληνικού χρέους αναμένεται είναι σκληρή από τη στιγμή που και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι πιθανότητες  εξεύρεσης λύσης στη σημερινή συνεδρίαση 22 Μαίου του 2017 του Eurogroup είναι περιορισμένες ενώ η έκβαση των  συζητήσεων θα κριθεί εν πολλοίς από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί μεταξύ των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), αλλά και υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών.
Τα θέμα του χρέους θα εξεταστεί και σε επίπεδο Washington Group σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ και Βερολίνο για το θέμα.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονται από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες ελπίζοντας ότι οι προκαταρκτικές συναντήσεις που έχουν με ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχουν κάποιο αίσιο αποτέλεσμα.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν από χθες στις Βρυξέλλες είναι πολλά.
Υπάρχουν αισιόδοξες φωνές, ιδίως από την πλευρά της Κομισιόν, ότι οι 19 θα καταλήξουν τελικά σε συνολική συμφωνία και άλλοι υποστηρίζουν ότι θα βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση για το χρέος (αναβολή της συζήτησης για μερικές εβδομάδες ή για ένα χρόνο, φυσικά με απλόχερες υποσχέσεις στην ανυπόμονη Αθήνα και «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης).
Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους αλλά και στη χρονική διάρκεια επίτευξης ετήσιων πλεονασμάτων ύψους 3,5%.
Το Βερολίνο προτείνει ετήσια πλεονάσματα 2,5% μετά την περίοδο 2018-2022, αλλά κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα γίνει μετά.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ετήσια πλεονάσματα δεν πρέπει να υπερβούν το 1,5-2% και φαίνεται να έχει στο πλευρό του την Κομισιόν.

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονται τα τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και τα οποία όπως όλα δείχνουν θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής (22/5/2017) συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, τα σενάρια αυτά θα οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα σημαντικής ελάφρυνσης ενώ περιγράφονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς τους Γερμανούς βουλευτές.

Το 1ο σενάριο

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 1,3% μακροπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει κατά μέσο όρο στο 2,6% του ΑΕΠ.
Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 60% το 2060.

Το 2ο σενάριο

Το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 226% το 2060, ενώ υποθέτει ανάπτυξη 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% κατά μέσο όρο.

Το 3ο σενάριο

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια λύση που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο σενάριο.

Σύμφωνα με το Bloomgerg το πρώτο σενάριο θα έχει ως αποτέλεσμα μικρή ή και καθόλου ελάφρυνση του χρέους, ενώ το δεύτερο απαιτεί γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Schaeuble: Παραμένουν οι διαφωνίες ΕΕ - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική.
Σύμφωνα με τον Schaeuble, η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική, αλλά με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα πετύχει αυτό το στόχο.
Επίσης, σύμφωνα με τον Schaeuble, οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος παραμένουν, αλλά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για γεφύρωσή τους.
Το ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε.
Επίσης, ο Schaeuble σύστησε στις αγορές να έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, αλλά η πρόσβαση της χώρας στον δανεισμό από ιδιωτικά κεφάλαια θα αποκασταθεί σταδιακά.

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Στο Eurogroup θα συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, με τον Γάλλο ομόλογο του, Bruno Le Maire, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι η Ελλάδα υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και νομοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας.
«Το Eurogroup θα συζητήσει τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Schaeuble, τονίζοντας ότι «η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Ο ίδιος επεσήμανε «θα αναχωρήσουμε μαζί για τις Βρυξέλλες για το πρώτο μας συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών με τον Schaeuble» μια δήλωση που αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη των σχέσεων που θα έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογο του.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο ταξίδι του Emmanuel Macron ως πρόεδρος της Γαλλίας ήταν στο Βερολίνο, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, όπου και συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.

Στήριξη Macron στον Τσίπρα εν όψει Eurogroup

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Emmanuel Macron φαίνεται πως είχε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν το Eurogroup.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Macron συζήτησε με τον κ. Τσίπρα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Ο Macron είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι σε επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Macron μετά τις γαλλικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι στήριξε από την αρχή, ως υπουργός του Hollande, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξε την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Βερολίνο: Στον αέρα και η εκταμίευση της δόσης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις στο σημερινό (22/5/2017) Eurogroup δεν θα αποφασιστεί ούτε η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ενώ δεν προβλέπεται να  υπάρξει και καθαρή δέσμευση όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, από το «στρατόπεδο» του Βερολίνου, σήμερα δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
«Στο τραπέζι υπάρχει τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος» φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο τα σενάρια αυτά διαφέρουν ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα.

(Πρώτη ενημέρωση 01:54, 22 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης