Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Στα χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία στη Βρετανία από το 1975

Guardian: Στα χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία στη Βρετανία από το 1975
Τα 2.32 εκατομμύρια έφτασαν οι υπήκοοι εκτός ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία το πρώτο 3μηνο του 2017
Τα 2.32 εκατομμύρια έφτασαν οι υπήκοοι εκτός ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία το πρώτο 3μηνο του 2017

H Βρετανία μοιάζει με εργασιακός παράδεισος.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού απασχολείται από τότε που υπάρχει επίσημη καταγραφή στοιχείων, το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο από το 1975, ενώ υπάρχον χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που ψάχνουν μνηστήρες.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει η αίσθηση πως η Βρετανία είναι ο ιδανικός τόπος για να εργαστεί κανείς.
Όταν η ανεργία έμενε χαμηλά παλαιότερα, οι εργοδότες αναγκάζονταν να ανεβάζουν τους μισθούς, ψάχνοντας τους καλύτερους εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις επένδυαν σε καλύτερο εξοπλισμό επειδή το εργατικό δυναμικό γινόταν καλύτερο, ανεβάζοντας έτσι την παραγωγικότητα.
Σήμερα τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.
Οι αυξήσεις των μισθών έχουν μείνει στο προβλεπόμενο 2%.
Οι επενδύσεις είναι πολύ μικρές και η παραγωγικότητα μειώνεται επειδή η αύξηση του απασχολούμενου πληθυσμού, αυξάνεται σε σχέση με την αύξηση της εθνικής παραγωγής.
Ο John Philpott, οικονομολόγος με ειδίκευση στα εργασιακά, υποστηρίζει ότι η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει καλύτερη στα χαρτιά από ότι στην πραγματικότητα.
Δεν είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι τα επίπεδα ρεκόρ της απασχόλησης, συμπίπτουν από την άλλη με το χειρότερο ποιοτικά εργατικό δυναμικό.
Ένας λόγος που τα κέρδη δεν αυξάνονται είναι η μείωση της αμοιβής στο δημόσιο τομέα, η οποία - αφαιρώντας τις πληρωμές επιδομάτων - αυξάνεται μόλις στο 1,3% ετησίως.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι εργοδότες βρίσκουν πλέον φθηνό εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, ο αριθμός των υπηκόων εκτός ΕΕ που εργάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 171.000 φτάνοντας τα 2.32 εκατομμύρια μεταξύ του πρώτου 3μηνου του 2016 και το πρώτο 3μηνο του 2017.
Συνεχίζει μια τάση, όπου ο αριθμός των εργαζομένων από τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ διπλασιάστηκε μετά την ύφεση του 2008-09.
Τέλος, η φύση της εργασίας φαίνεται να έχει αλλάξει.
Οι έρευνες των David Blanchflower, Rui Costa και Stephen Machin έδειξαν ότι η αύξηση των κερδών για τους αυτοαπασχολούμενους - οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 15% του εργατικού δυναμικού - ήταν ιδιαίτερα χαμηλά τα τελευταία χρόνια.
Οι άνθρωποι δουλεύουν σταθερά στην οικονομία των χρηματιστηρίων, αλλά εξακολουθούν να αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.
Η αγορά εργασίας, λόγω της έλλειψης μιας καλύτερης λέξης, έχει συρρικνωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης