Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Οι πολιτικές του ΔΝΤ περιορίζουν την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών

tags :
Έρευνα: Οι πολιτικές του ΔΝΤ περιορίζουν την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών
Οι πολιτικές λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επηρεάζει την υγεία των παιδιών στις φτωχές και μεσαίες χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη με την ονομασία «Αντίκτυπος των προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην υγεία των παιδιών», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών τη Δευτέρα (15 Μαΐου 2017).
Η έρευνα περιελάμβανε τουλάχιστον 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ή περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κι έγινε σε 67 χώρες μεσαίου και μεσαίου εισοδήματος από το 2000 έως το 2005.
Η μελέτη εξέτασε πέντε παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, το νερό, τον υποσιτισμό, την κατοικία, την αποχέτευση και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, Amsterdam και Waikato (Νέα Ζηλανδία) συνέβαλαν στην έκθεση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς η εκπαίδευση των γονέων μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών τους, εξετάζοντας παράλληλα τον ρόλο που διαδραματίζει το ΔΝΤ στον καθορισμό του τρόπου, με τον οποίο οι χώρες διανέμουν τους πόρους τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και δημόσιας υγείας.
Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους γονείς να φροντίζουν για την υγεία των παιδιών τους, υπό το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ.
"Ελλείψει προγράμματος [ΔΝΤ], τα παιδιά που ζουν σε ένα μορφωμένο νοικοκυριό έχουν μειώσει τις πιθανότητες να υποσιτιστούν κατά 38% σε σύγκριση με τα παιδιά των μη μορφωμένων νοικοκυριών", αναφέρει η μελέτη.
Τα προγράμματα του ΔΝΤ μείωσαν "το πρόγραμμα κατά της παιδικής κακοποίησης κατά τουλάχιστον 17% σε αγροτικές περιοχές".
Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς παραδέχθηκαν ότι ενώ η εκπαίδευση των γονέων συνδέεται άμεσα με την υγεία των παιδιών, δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποια σχέση μεταξύ του ΔΝΤ και της υγείας των παιδιών, παρά μια έμμεση επίδραση.
Η μελέτη μας δείχνει ότι σε χώρες με πρόγραμμα του ΔΝΤ οι γονείς στις αγροτικές περιοχές παλεύουν λίγο περισσότερο για να φροντίσουν τα παιδιά τους.
Σε αυτές τις ομάδες, τα επίπεδα της παιδικής υγείας είναι πράγματι κάπως χαμηλότερα από εκείνα των ίδιων περιοχών αλλά χωρίς τα προγράμματα του ΔΝΤ.
Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο δεν έχει ακόμη δει την έκθεση και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να το σχολιάσει.
Το ΔΝΤ είναι μια οργάνωση 189 κρατών μελών που φροντίζει για την εξασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενθάρρυνση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της υψηλής απασχόλησης και τη μείωση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, η οργάνωση έχει υποστεί σκληρή κριτική για λάθη στις πολιτικές της σε αρκετές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με μια ξεχωριστή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια έφηβοι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ σημειώνει ότι σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης