Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Οι εκλογές στο Ιράν μπορούν να ταράξουν την αγορά πετρελαίου

RBC Capital Markets: Οι εκλογές στο Ιράν μπορούν να ταράξουν την αγορά πετρελαίου
Οι traders πετρελαίου έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο Ιράν όπου θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές
Στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή (19/5/2017) στο Ιράν για την εκλογή νέου προέδρου έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι traders πετρελαίου.
Κι αυτό γιατί επικρατεί η εκτίμηση ότι θα υπάρξουν συνέπειες στην πυρηνική συμφωνία της χώρας αλλά και στην προμήθεια πετρελαίου.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας το 2015, κατά την οποία το Ιράν συμφώνησε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα τον περιορισμό των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ιράν κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την προμήθεια πετρελαίου στην αγορά.
Αυτές οι εξαγωγές θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, εάν η πυρηνική συμφωνία αποδυναμωθεί ή εγκαταλειφθεί υπό τον επόμενο Πρόεδρο.
Μέχρι σήμερα, όλοι οι υποψήφιοι έχουν υποσχεθεί να κινηθούν βάσει της εν λόγω συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Hassan Rouhani και του πλησιέστερου υποψήφιου, του σκληρού συντηρητικού κληρικού Ibrahim Raisi.
Ωστόσο, η δέσμευσή τους δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στην πράξη, επισημαίνει η Helima Croft της RBC Capital Markets.
«Ο Raisi θα υποστηρίξει πιθανώς τις προκλητικές στρατιωτικές και περιφερειακές πολιτικές που ήδη θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική συμφωνία και οδηγούν στην αύξηση των απαιτήσεων της Ουάσινγκτον για την αποκατάσταση των εξωεδαφικών κυρώσεων», προειδοποίησε η ίδια.
Τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αποστολές όπλων στους αντάρτες του Houthi και τον πρόεδρο της Συρίας Assad και επιθετικούς ναυτικούς ελιγμούς στα στενά του Hormuz», πρόσθεσε η ίδια.
«Επαναλαμβάνουμε την εκτίμηση μας ότι το Ιράν παραμένει ένας από τους πλέον υποτιμημένους πολιτικούς κινδύνους στην πετρελαϊκή αγορά, αλλά υποστηρίζουμε ότι ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν, αλλά η απόρριψη τους λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων» επισημαίνει η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης