Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαρκής ενίσχυση της ισλανδικής κορόνας μετά την άρση των capital controls

Διαρκής ενίσχυση της ισλανδικής κορόνας μετά την άρση των capital controls
Η ισοτιμία ISK/EUR 113.10, βρίσκεται σήμερα στο ισχυρότερο επίπεδο από τις 7 Μαρτίου, την εβδομάδα πριν την άρση των capital controls
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας κατήργησε τα capital controls τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα, επτά χρόνια μετά την καταστροφή των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, που έστειλε την κορόνα σε ελεύθερη πτώση.
Επιτρέποντας στα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να επενδύσουν στο εξωτερικό, ορισμένοι ελπίζουν ότι η κίνηση θα ανακουφίσει κάποια πίεση στη κορώνα, η οποία ήταν το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση κάθε ανεπτυγμένου έθνους τους τελευταίους 12 μήνες, ωθώντας τον πληθωρισμό πέρα από το στόχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας.
Τα πράγματα άρχισαν καλά, καθώς η κορόνα γνώρισε αμέσως τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση από την οικονομική κρίση και προχώρησε σε αποδυνάμωση κατά περισσότερο από 6% έναντι του ευρώ τον Μάρτιο.
Ωστόσο, το νόμισμα ανέκτησε από τότε όλες τις απώλειές του και με την ισοτιμία ISK/EUR 113.10, να βρίσκεται σήμερα στο ισχυρότερο επίπεδο από τις 7 Μαρτίου, την εβδομάδα πριν την άρση των capital controls.
Αν και η άρση των ελέγχων έχει ελευθερώσει τα ισλανδικά κεφάλαια για επενδύσεις στο εξωτερικό, έχει κάνει τα περιουσιακά στοιχεία της Ισλανδίας πιο ελκυστικά για τα ξένα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στην ανάκαμψη του νησιού.
Ενάντια στο δολάριο, η κίνηση του νομίσματος ήταν ακόμα πιο ακραία.
Βοηθώντας παράλληλα την ευρύτερη πτώση των χρημάτων τις τελευταίες εβδομάδες, η κορόνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από την κατάρρευση των τραπεζών τον Οκτώβριο του 2008.

www.bankingnews.grg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης