Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: H συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας

Αχτσιόγλου: H συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας
Τι αναφέρει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για τη συμφωνία
«H συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας και μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία την ηρεμία, το χώρο και το χρόνο να αναπτυχθεί αποφέροντας τα οφέλη μιας δίκαιης ανάπτυξης στον ελληνικό λαό», τονίζει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
Σημειώνει δε, πως «μιλάμε για μια συνολική συμφωνία, με την οποία θα οριστούν πλέον και τα μέτρα για το χρέος». ενώ «ορίζεται ένας καθαρός δημοσιονομικός διάδρομος για την ολοκλήρωση του προγράμματος και με αυτή την έννοια, η συμφωνία δίνει ένα σήμα εξόδου από τα προγράμματα της επιτροπείας και μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία την ηρεμία, το χώρο και το χρόνο να αναπτυχθεί αποφέροντας τα οφέλη μιας δίκαιης ανάπτυξης στον ελληνικό λαό».
Όπως τονίζει, «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας που πετύχαμε αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή».  
Όπως αναφέρει, «οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό», ενώ «συνολικά, η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν καταρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».
Σύμφωνα με την υπουργό, οι υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν έως το τέλος Ιουνίου και οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.
Όπως είπε, «όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το "κούρεμα", ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόμη και "κούρεμα" της βασικής οφειλής», ενώ «η εφάπαξ καταβολή της οφειλής, ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων.
Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση 35%.
Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις».
Αναφερόμενη στα εργασιακά, μιλά για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων», κάτι που όπως αναφέρει «δεν πρόκειται να συμβεί».
Ακόμη, μιλά για απαίτηση θεσμοθέτησης της ανταπεργίας, διαβεβαιώνοντας ότι «ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει», ενώ για τις συλλογικές συμβάσεις σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν δεχόταν καμία συζήτηση και τελικά «συμφωνήθηκε να νομοθετήσουμε ότι με το τέλος του προγράμματος παύει και η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.
Αυτό δεν ήταν δεδομένο.
Χωρίς την παρέμβασή μας, θα βρίσκονταν σε αναστολή επ' αόριστο.
Εμείς θα νομοθετήσουμε ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να επανέλθουν οι δύο αρχές σε ισχύ».
Κάνοντας αναφορά στα αντίμετρα και τελικά πόσο κόσμο αυτά αφορούν , η κ. Αχτσιόγλου παραθέτει αριθμητικά στοιχεία αναφέροντας «εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας σήμερα.
Σχεδόν 5,8 εκατ. άτομα θα έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ενώ 1,7 εκατ. άτομα θα πληρώσουν μειωμένη συμμετοχή.
Περίπου 130.000 παιδιά έως 4 ετών θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ 450.000 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν σχολικά γεύματα. 700.000 οικογένειες θα λάβουν ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, ενώ πρόσβαση σε νέες θέσεις εργασίας θα έχουν πάνω από 30.000 άτομα, επιπλέον των προγραμμάτων που υλοποιούνται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης