Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Xωρίς ανάσα ο Macron - Mετά την αυριανή (14/5) ορκωμοσία του τον περιμένει η Merkel στο Βερολίνο

Guardian: Xωρίς ανάσα ο Macron - Mετά την αυριανή (14/5) ορκωμοσία του τον περιμένει η Merkel στο Βερολίνο
Ο Macron θέλει κοινοβούλιο και κοινό ταμείο στην ευρωζώνη, αλλά ο Schaueble έσπευσε να του υπενθυμίσει ότι πρώτα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας κάτω από 3%
Ο Emmanuel Macron αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Γαλλίας αύριο Κυριακή 14/5 και αμέσως θα αντιμετωπίσει τη διπλή πρόκληση των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και της χαλάρωσης του αυστηρού νόμου για το εργασιακό καθεστώς στη χώρα του, γράφει ο Guardian.
Αφού θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί των Ηλυσίων Πεδίων την Κυριακή 14/5 για την επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής με τον Francois Hollande, o Emmanuel Macron θα πετάξει τη Δευτέρα 15/5 για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Angela Merkel.
Έχει γίνει παράδοση για τους Γάλλους ηγέτες, η πρώτη τους επίσημη επίσκεψη να είναι στο Βερολίνο.
Ο φιλοευρωπαίος Macron θέλει να επανεκκινήσει τη γαλλογερμανική μηχανή και πιέζει για στενότερη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων ενός κοινοβουλίου και ενός ταμείου για την ευρωζώνη.
Η Merkel καλωσόρισε την εκλογή Macron, λέγοντας ότι εκφράζει τις ελπίδες όχι μόνο των Γάλλων, αλλά και πολλών Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων.
Αλλά αν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να μεταρρυθμίσει την ευρωζώνη, θα πρέπει να αποδείξει στη Γερμανία και τους άλλους εταίρους ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις αλλαγές που υποσχέθηκε για την οικονομία και το έλλειμμα της χώρας του.
Ο Wolfgang Schaueble είπε σε συνέντευξή του ότι η Γερμανία θα εξακολουθεί να πιέζει τη Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, όπως προβλέπεται στην ευρωζώνη.
Ο 39χρονος Macron, νεαρότερος ηγέτης στην ιστορία της Γαλλίας, δεσμεύτηκε ότι θα χαλαρώσει άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο στα εργασιακά, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καθορίζουν τα ωράρια και να αποφασίζουν για τις συνθήκες εργασίας.
Είπε ότι αν χρειαστεί θα προωθήσει αυτές τις αλλαγές μέσω διατάγματος, αλλά τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργαζομένων τον προειδοποίησαν ότι θα κάνουν με τη σειρά τους διαδηλώσεις.
Η πρώτη κίνηση του Macron την Κυριακή 14/5 θα είναι να ονομάσει τον πρωθυπουργό του και υπάρχει μεγάλη μυστικότητα γύρω από αυτό, καθώς δεν γνωρίζουν κάτι ούτε στενοί του συνεργάτες.
Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ο πρωθυπουργός, το κίνημα του Macron που μετονομάστηκε από "Προχωράμε μπροστά" σε "Η Δημοκρατία προχωράει μπροστά" θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου (11-18/6).
Αλλιώς ο Macron θα υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και ίσως σε αυτή την περίπτωση τα χέρια του να είναι δεμένα.
Αυτή την εβδομάδα παρουσίασε τους 428 υποψηφίους του, που θα διεκδικήσουν κάποιες από τις 577 έδρες του γαλλικού κοινοβουλίου.
Οι μισές είναι γυναίκες, ανάμεσά τους και μία ταυρομάχος, ενώ υπάρχει κι ένας μαθηματικός.
Ο Macron έχει υποσχεθεί μία ανανέωση του πολιτικού σκηνικού με νέα πρόσωπα και στόχο να ενώσει αριστερούς και δεξιούς.
Ο σύμμαχός του Francois Bayrou παραπονέθηκε, ωστόσο, γιατί δεν ρωτήθηκε για τη λίστα, που περιλαμβάνει 153 πρόσωπα από τους Σοσιαλιστές και πολύ λιγότερα στελέχη από κεντρώα κόμματα.
Ο Macron υποχρεώθηκε επίσης να διορθώσει τη λίστα του, όταν τουλάχιστον δέκα άτομα είπαν ότι δεν είχαν συμφωνήσει να είναι υποψήφιοι.
Ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος της ομάδας ράγκμπι της Τουλόν Mourad Boudjellal που αν και παραδέχτηκε ότι η προσέγγιση που του έγινε ήταν κολακευτική, εντούτοις δεν επιθυμεί να εμπλακεί με την πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης