Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συνεργασία Κίνας - Ελλάδας στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με τον Xi Jinping

Reuters: Συνεργασία Κίνας - Ελλάδας στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με τον Xi Jinping
Συμφωνία 3 δισ. ευρώ ανάμεσα στον Όμιλο Κοπελούζο και την κινέζικη Shenhua για την αναβάθμιση εργοστασίων ενέργειας στην Ελλάδα
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πρόσφερε μεγάλη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο 13/4, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Xi είπε στον Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο νέο στρατηγικό πλάνο της Κίνας για τον "δρόμο του μεταξιού".
"Η παραδοσιακή φιλία της Κίνας με την Ελλάδα και η συνεργασία τους θα συνεχιστούν με δυναμισμό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Xi, σύμφωνα με το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών.
Η συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες πρέπει να είναι "βαθιά και σταθερή" δήλωσε ο Xi χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Τσίπρας βρίσκεται στο Πεκίνο για να παραβρεθεί σε μία σύνοδο που θα προωθήσει το όραμα του Xi για την επέκταση των δεσμών ανάμεσα στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη με δισεκατομμύρια δολάρια στις επενδύσεις υποδομών, υπό το σχέδιο που ονομάζεται "πρωτοβουλία της ζώνης και του δρόμου".
Η ελληνική εταιρία υποδομών Όμιλος Κοπελούζος υπέγραψε μία συμφωνία με τον Όμιλο Shenhua της Κίνας για συνεργασία σε πρότζεκτ πράσινης ενέργειας και για την αναβάθμιση εργοστασίων ενέργειας στην Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 12/5.
Η συμφωνία περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, ανέφερε η εταιρία του Κοπελούζου.
Η Κίνα επενδύει πολύ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η μεγαλύτερη ναυτιλική εταιρία της, η COSCO, έχει αγοράσει ένα σημαντικό κομμάτι στο λιμάνι του Πειραιά για να κάνει την Ελλάδα έναν σταθμό στο ραγδαία αναπτυσσόμενο εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και την ανατολική Ευρώπη.
Ο Xi είπε ότι η Κίνα και η Ελλάδα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να μετατρέψουν τον Πειραιά σε έναν σημαντικό κόμβο και ένα σημείο κλειδί στον "νέο δρόμο του μεταξιού".
Η Κίνα αγόρασε και το 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκ. ευρώ.
Τα κόστη δανεισμού για την Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πέντε χρόνια και μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων η Αθήνα έφτασε σε μία προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές της την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει για να αποδεσμευτούν οι επόμενες δόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης