Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Πεκίνο ο Τσίπρας – Ταύτιση απόψεων με Lagarde για το χρέος – Επαφές με Putin και Guterres

Στο Πεκίνο ο Τσίπρας – Ταύτιση απόψεων με Lagarde για το χρέος – Επαφές με Putin και Guterres
Διαδοχικές συναντήσεις με Lagarde, Guterres και Putin είχε σήμερα (14/5) στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας
(upd5)  Σειρά  επαφών είχε στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα από το βήμα του "Belt and Road Forum" υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα - έπειτα από πολλά χρόνια σοβαρής κρίσης- επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης, ανοίγοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τις επενδύσεις και το εμπόριο».
Ο κ. Τσίπρας πρώτα συναντήθηκε με την διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde, με την οποία υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα.
Ακολούθησε η συνάντησή του με τον  Ρώσο πρόεδρο, V. Putin, αλλά και η  συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, A. Guterres.

Τσίπρας - Lagarde: Ταύτιση απόψεων για λύση τώρα για την ελάφρυνση του χρέους

Μήνυμα στην C.Lagarde πως αν ο W. Schaeuble και το ΔΝΤ δεν συμφωνήσουν ως οφείλουν στα μέτρα απομείωσης του χρέους, με αποτέλεσμα το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα και αφορούν τη διετία 2019-2020, έστειλε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.
Στη συζήτηση που είχαν  ο πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας, με την διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde,στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road», σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε  απόλυτη ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε ότι ο W. Schaeuble επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.
O κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα εφαρμοστούν το 2019- 2020.
Σε ανάρτησή του στο twitter o πρωθυπουργός έγραψε ότι «παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde και η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση & την ταχεία ανάκαμψη της ελλ. Οικονομίας».




Οι ελληνορωσικές σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Putin

Tην ενίσχυση των ελληνο - ρωσικών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός, Α, Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο V. Putin, στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και S. Lavrov, επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι «με τον Πρόεδρο Πούτιν συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων & τις εξελίξεις στην περιοχή μας».



Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Guterres

Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου, ως κράτους μέλους της ΕΕ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στο Πεκίνο.
O κ. Τσίπρας επισήμανε  στον κ. Guterres  τη θέση της Ελλάδας ότι για να επανασυγκληθεί η Διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και η Αθήνα θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, όπως και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.


Τσίπρας: Επιστρέφει η Ελλάδα στην ανάπτυξη

Μιλώντας από το βήμα του "Belt and Road Forum" ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, «η χώρα μου για μία ακόμη φορά επωφελείται πλήρως από τη μοναδική της γεωπολιτική ταυτότητα, ως μια χώρα της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως επίσης ως μια ναυτιλιακή χώρα με δυνατότητες να προωθεί τις σχέσεις της πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η Ελλάδα διευρύνει τον ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του εφοδιασμού, του πολιτισμού και του τουρισμού, ενώ σημείωσε πως είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ηγέτιδα δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο στην τουριστική βιομηχανία, δίνει ιδιαίτερη αξία στη σημασία αυτής της Πρωτοβουλίας, υπέρ των διαπροσωπικών επαφών, των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού.
Υπενθύμισε ότι  φέτος είναι το έτος πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας, πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε στενή συνεργασία για τη διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου σε επίπεδο υπουργών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ στον τομέα του τουρισμού, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.
Επίσης, το 2015 υπήρξε το έτος ναυτιλίας Ελλάδας -Κίνας, και η Κίνα θα είναι η κεντρική τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος, ενώ καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες και για την εκπόνηση νέων σχεδίων υποδομών στην περιοχή.
Σε διπλωματικό επίπεδο, σημείωσε ότι αυτό το πολυμερές Φόρουμ θέτει τις βάσεις για νέες σημαντικές πρωτοβουλίες και η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση προωθεί ενεργά φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο τη συνεργασία και το διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Κατά τον ίδιο, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες την εγκαθίδρυση τριγωνικών σχέσεων γύρω από σχέδια υποδομών στη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της της Κίνας, Xi Jinping, «για το σημερινό πολύ σημαντικό φόρουμ» και υπογράμμισε «τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως μια «μακρόπνοη πρωτοβουλία του 21ου αιώνα, που οικοδομήθηκε στη σοφία της ιδέας της αρχαίας Κίνας, του Δρόμου του Μεταξιού», το σχέδιο «Μία Ζώνη- Ένας δρόμος», μιλώντας  από το βήμα του ομώνυμου Φόρουμ και συνεχάρη την Κίνα και προσωπικά τον πρόεδρό της για το όραμά του.
Τόνισε «τη μεγάλη σημασία που έχει ένα τέτοιο όραμα στην εποχή μας», ειδικά σε μια χρονική περίοδο που όλοι γύρω από αυτό το τραπέζι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Σε αυτούς τους καιρούς, όπου είναι μεγάλος ο πειρασμός, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, να απαντηθούν οι κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με μεγαλύτερο απομονωτισμό, προστατευτισμό, την έγερση τειχών, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να αναδείξει ένα όραμα συνεκτικότητας, συνεργασίας και διαλόγου κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Συνεπώς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,  η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμης σημασίας μέσο για τη διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, με συμπράξεις στις επενδύσεις και την ώθηση του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και των δικτύων τηλεπικοινωνιών μέσω σχεδίων που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εθνικές οικονομίες.
Σε αυτή τη βάση, η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε, θα υποστηρίζει ενεργά ότι οι χώρες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία αυτή πρέπει να δώσουν προσοχή στην ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμη στην ενσωμάτωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην Πρωτοβουλία ο συντονισμός με άλλα περιφερειακά πλαίσια όπως το ASEM, η πλατφόρμα Διασύνδεσης ΕΕ- Κίνας ή το China Europe Land Sea Express Route, ενώ θα προωθείται πάντα ένα διεθνές σύστημα συναλλαγών που θα βασίζεται σε κανόνες, θα είναι διαφανές και ανοικτό σε όλους, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι θετικό ότι «οι στόχοι της Πρωτοβουλίας της Ζώνης και του Δρόμου είναι συμβατοί με τους δικούς μας οικονομικούς στόχους σε περιφερειακό επίπεδο.
Και η δυναμική μας, πλήρης, στρατηγική συνεργασία με την Κίνα θέτει μια σταθερή βάση ώστε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και νέους πρωταγωνιστές, ενώ σήμερα το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί μια σημαντική μηχανή της ανάπτυξης, κατά το άνοιγμα της συνόδου για την κινεζική πρωτοβουλία για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού.
Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 124 δισ. δολάρια για αυτή την φιλόδοξη πρωτοβουλία και υποσχέθηκε ότι θα διατεθεί βοήθεια ύψους 60 δις. γιούαν (σχεδόν 9 δισ. Δολ.) σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς που θα συμμετάσχουν στην κινεζική πρωτοβουλία.
Όπως είπε, η πρωτοβουλία είναι ανοικτή σε όλους, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Αφρική και στην Ευρώπη.
Ξεκαθάρισε δε, πως κινεζικές τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια ύψους 380 δισ. γιούαν (55 δισ. Δολ.) για να υποστηρίξουν τη διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας, ενώ η κινεζική κυβέρνηση θα διαθέσει 100 δισ. γιούαν σε ένα ειδικό ταμείο για τον ίδιο σκοπό.
Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο ενθαρρύνει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να διευρύνουν τη συμμετοχή τους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με στόχο το συνολικό ύψος των διαθεσίμων να φθάσει τα 300 δισ. Γιούαν.

Χθες, Σάββατο 13/5, το bankingnews έγραφε:

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση, τόνισε από το Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας, Li Keqiang.

Προηγήθηκαν οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, αλλά και τον τούρκο πρόεδρο, T. Erdogan.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στην Κίνα έως και τη Δευτέρα 15 Μαΐου, συμμετέχοντας στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Μάλιστα, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Συνάντηση με τον Li Keqiang


Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε σήμερα ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας, κ. Li Keqiang.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ενώ ανέφερε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρά βήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και πως οι σχέσεις αυτές έχουν γερά θεμέλια που είναι οι πολιτισμοί των δύο χωρών.
Για την Ελλάδα επισήμανε ότι διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στο Belt and Road Forum for International Cooperation και είναι στρατηγικός εταίρος της Κίνας.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Γ. Τσίπρας.
Σε ανάρτησή του στο twitter για την εν λόγω συνάντηση ο κ. Τσίπρας έγραψε "η συνεργασία Ελλάδας- Κίνας είναι πολύ σημαντική καθώς βγαίνουμε από την κρίση".







Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και  αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping σήμερα.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές.
Ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, αλλά και πως τον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών.
Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Ειδικότερα, η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, με έμφαση στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός. Α. Τσίπρας, με τον  Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping,, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο.
« Η συνεργασία μας έχει ενισχυθεί χάρη σε σας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κίνας απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα, ενώ δεσμεύτηκε να δώσει προτεραιότητα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επισκέψεών του στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Xi Jinping, είναι κομβικής σημασίας ο ρόλος της Ελλάδας στον διεθνή στίβο, ενώ αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας.
Ο Κινέζος Πρόεδρος διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα, ενώ σημείωσε ότι προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά.
Κάνοντας αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, ανέφερε ότι ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.
Ο ίδιος τόνισε πως η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας.
Άλλωστε, κατά τον ίδιο, είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα του τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Eπισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός εταίρος της Κίνας, ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή και επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΕ.  Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών, ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο για τη σταθερή στήριξη της χώρας του προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα.   
Υπογράμμισε την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και στάθηκε στη θετική πορεία που διαγράφεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βλέπει πλέον καθαρά την έξοδο από την κρίση και παράλληλα προετοιμάζεται για να επιστρέψει στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές.
Όπως είπε ο Α. Τσίπρας, σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και το εμπόριο υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες και έδαφος για σημαντικές και επωφελείς για τις δύο χώρες συμφωνίες, ενώ η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι υψηλής σημασίας και μοιραζόμαστε το στόχο να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου και παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.
Ακόμη, στάθηκε,  όπως και ο Κινέζος Πρόεδρος, στο ζήτημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην Κίνα και τόνισε παράλληλα την ανάγκη να αυξηθούν οι τουριστικές ροές από την Κίνα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας, το οποίο διαχρονικά συναντά παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Επίσης, έκανε αναφορά στον ρόλο εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή με ιδιαίτερες προκλήσεις, ενώ επισήμανε την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της χώρας που έγκειται τόσο στις πρωτοβουλίες γύρω από τη Σύνοδο του Νότου της ΕΕ όσο και από τις τριμερείς συνεργασίες με κύριο βάρος στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Κλείνοντας κάλεσε τον Πρόεδρο της Κίνας να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας και παράλληλα η Κίνα αποτελεί την τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι στη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε σχετικά «η Ελλάδα στρατηγικός εταίρος της Κίνας και γέφυρα συνεργασίας της Δύσης με την Ανατολή».




Στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων μίλησε ο Τσίπρας

Περαιτέρω, μιλώντας στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικές τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο, οι οποίες θα αρχίσουν να "τρέχουν" άμεσα.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας,η οποία προηγήθηκε και  συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου, υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ «πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ένας από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου.
Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο».
Τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Εβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας, έδωσε έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας
Επίσης, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Πεκίνου, με την πρώτη πτήση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο, θα δώσει ώθηση στην αύξηση των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.
Ακόμη, πρότεινε:
-Την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην  Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.
-Την προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.
-Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.
-Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων
Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.


Τετ α τετ με Erdogan


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το μεταναστευτικό, αλλά και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, με τον τούρκο πρόεδρο, T. Erdogan.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει.
Στο τέλος της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.   
Σημειώνεται ότι η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και στη διάρκεια αυτής, συμφωνήθηκε συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας,  τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.  
Τέλος, αναφέρεται ότι στη συζήτηση για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων
Σημειώ νεται ότι στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), Γκου Σου, αλλά και με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Τζουν Λι.
Για τη συνάντησή του με τον Τ. Erdogan, σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός έβαλε μια φωτογραφία με τη χειραψία του με τον τούρκο πρόεδρο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης