Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 20 τρισ. δολάρια θα φτάσουν τα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία της Κίνας το 2020

Στα 20 τρισ. δολάρια θα φτάσουν τα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία της Κίνας το 2020
Ένα νέο μοντέλο για κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό προωθείται, βασισμένο στην αμοιβαία συνεργασία 
Δύο κινεζικές πρωτοβουλίες "One Belt, One Road" (OBOR) και ο "Διεθνής Οργανισμός Παραγωγής" εκφράζουν τις απόψεις του προέδρου Xi Jinping σχετικά με τις επενδύσεις στο εξωτερικό.
Και τα δύο συνθήματα υποστηρίζονται από αναπτυξιακές προσεγγίσεις (οι πρώτες στην Ευρασία, οι τελευταίες παγκοσμίως) που σηματοδοτούν την επιθυμία της Κίνας να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο παγκοσμιοποίησης βασισμένο στην αμοιβαία συνεργασία.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις παίρνουν ήδη αυτές τις επενδυτικές ενδείξεις σοβαρά. Μέχρι το 2020, τα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία της Κίνας αναμένεται να τριπλασιαστούν, φθάνοντας τα 20 τρισ. δολάρια, από τα 6,4 τρισ. δολάρια σήμερα. Αλλά οι βιαστικές επενδύσεις στο εξωτερικό αν και ελκυστικές για πολλούς, συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους που μπορεί να μεταφραστούν σε υψηλό χρέος αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.
Εάν οι κινεζικές εταιρείες κρατικές και ιδιωτικές, επωφεληθούν από το νέο όραμα της ηγεσίας, πρέπει να δουν τις αποτυχίες του παρελθόντος και να προσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους μακροπρόθεσμα.
Ένας βασικός τομέας όπου η Κίνα προσπαθεί να αναδιοργανώσει την επενδυτική της στρατηγική είναι στη Λατινική Αμερική.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα προσπάθησε έντονα να επαναπροσδιορίσει τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς της με την περιοχή.
Προηγούμενες προσεγγίσεις, συχνά υποστηριζόμενες από επικίνδυνα δάνεια σε ορισμένες περιπτώσεις έβλαψαν τους Κινέζους επενδυτές.
Η νέα πολιτική ενθαρρύνει ρητά τις κινεζικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τοπικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως οι προμήθειες, η ηλεκτρική ενέργεια και η πληροφορική.
Εξίσου σημαντικό, η νέα φιλοσοφία διευρύνει επίσης τα κινεζικά κεφάλαια, προς τους επενδυτές.
Συνολικά, αυτή η ολιστική προσέγγιση είναι κάτι νέο για την Κίνα.
Παρά τη σημαντική πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι κυβερνήσεις δείχνουν ότι η περιοχή επιθυμεί να ανταποκριθεί στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της Κίνας με τα δικά της θέλω.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας προώθησε ένα "Πρόγραμμα Επενδυτικών Συμπράξεων" για τον συντονισμό των επενδύσεων στους τομείς της χρηματοδότησης και της μεταφορικής υποδομής.
Το παραδοσιακό κινεζικό επενδυτικό μοντέλο - συγχωνεύσεις και εξαγορές - δεν είναι πλέον λειτουργικό, διότι η συγκεντρωτική δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών συνεπάγεται τεράστιο κίνδυνο που τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκε.
Ιστορικά, περίπου το 25% όλων των επιχειρήσεων υποβαθμίζονται μετά από μια συγχώνευση.
Οι υπεράκτιες εξαγορές και εξαγορές της Κίνας αυξήθηκαν από 5% του παγκόσμιου συνόλου το 2011 σε 20% το πρώτο εξάμηνο του 2016, φθάνοντας τα 13 δισ. δολάρια σε αξία.
Με δεδομένους αυτούς τους κινδύνους, η σημαντικότερη προτεραιότητα για τις κινεζικές επιχειρήσεις, καθώς ερμηνεύουν το νέο όραμα της κυβέρνησης για επενδύσεις στο εξωτερικό - είτε στη Λατινική Αμερική είτε αλλού - είναι η τήρηση της αρχής της βιωσιμότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης