Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε η συνάντηση του «Washington Group»

Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε η συνάντηση του «Washington Group»
Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν το Eurogroup, σχολίαζε Eυρωπαίος αξιωματούχος
Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η συνάντηση του «Washington Group», στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περίθωριο του G7 των υπουργών Οικονομικών, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Καθημερινής».
Βέβαια, έληξε με μία καλύτερη κατανόηση στο τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για κάθε εμπλεκόμενη μεριά.
Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν το Eurogroup, σχολίαζε Eυρωπαίος αξιωματούχος, καθώς, όπως εξηγούσε, τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας δεύτερης συνάντησης σε αυτό το επίπεδο πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαίου 2017.
Η βασική διαφορά παρέμεινε, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η Christine Lagarde τόνιζε την ανάγκη για πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέροντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν πιο αξιόπιστο αν τα νούμερα ήταν πιο «προσεκτικά» ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble τόνιζε ακριβώς το αντίθετο, ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι θετικές έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο.
Η κα Lagarde ζητάει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά της καθώς όσο πιο «ρεαλιστικές» δηλαδή δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση χρέους που θα χρειαστεί ενώ το αντίθετο ισχύει με την άποψη του κ. Schaeuble
Συγχρόνως ενώ αναμενόταν τουλάχιστον μια απόφαση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος, (δηλαδή το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς όπως λέει άλλος Ευρωπαίος στην «Κ» «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούνε όλα».
Αυτό που όμως έγινε ξεκάθαρο είναι πως η Γερμανική πλευρά δεν αναμένει πλέον από την Ελλάδα επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος όπως ήταν η επίσημη της θέση στο παρελθόν αλλά μέχρι το 2022.
Kαλά πληροφορημένη πηγή δήλωνε στην «Κ» ότι η Κομισιόν δουλεύει μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ετοιμάζει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Ισχυρή ώθηση για συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου

Σε «μία ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, κατέληξαν σήμερα (12/5) οι συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας, όπως ανέφεραν παράγοντες της ευρωζώνης.
Παράλληλα επισημαίνουν  ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ.
Βάση για τις εν λόγω ζυμώσεις θα αποτελέσει η απόφαση του Eurogroup (Ευρωομάδα) του Μαΐου του 2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις «κόκκινες» γραμμές του Βερολίνου.
Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου 2017, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να αρχίσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
 Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι η Ευρωομάδα της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
Την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια).
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη Ιουνίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης