Παπαδημητρίου: Το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την κατανομή του οφέλους της παγκοσμιοποίησης σε όλους

Παπαδημητρίου: Το μέλλον της ΕΕ εξαρτάται από την κατανομή του οφέλους της παγκοσμιοποίησης σε όλους
Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την ανάγκη για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση αποτελεσμάτων για τη στήριξη του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου
Την αναγκαιότητα να υποστηριχθούν κατά προτεραιότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκείς πόρους και τεχνογνωσία, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη συνάντηση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η στήριξη αυτή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι σημαντική, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που διανοίγονται χάρη στις εμπορικές αυτές συμφωνίες και να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δράση σε νέες αγορές, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.
Οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο ΠΟΕ, ενόψει της 11ης Υπουργικής Διάσκεψης στο Μπουένος Άιρες.
Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την ανάγκη για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση αποτελεσμάτων για τη στήριξη του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου και κάλεσε για προσεκτικό χειρισμό στα αγροτικά θέματα.
Κεντρικής σημασίας ήταν η παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εγγράφου προβληματισμού για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης έως το 2025, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης.
Σε αυτή τη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι απαραίτητες πολιτικές για άμβλυνση των συνεπειών για τους πληγέντες από την παγκοσμιοποίηση.
Επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο, εθνική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η επανενσωμάτωση στην αγορά εργασίας και η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όλους.
«Εστιάζουμε σε δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και των καινοτόμων ώστε να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους» είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας τόνισε ότι «το μέλλον της ΕΕ συναρτάται, μεταξύ άλλων, και από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε σχέση με την κατανομή του οφέλους από την παγκοσμιοποίηση σε όλους, και όχι μόνο σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας».
          
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS