Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

QE, χρέος και ομόλογα δίνουν ώθηση στο ΧΑ – Αυξημένη προσοχή συστήνουν στελέχη της αγοράς

QE, χρέος και ομόλογα δίνουν ώθηση στο ΧΑ – Αυξημένη προσοχή συστήνουν στελέχη της αγοράς
Καλό play για τους ξένους το ΧΑ αφού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονται οι ξένες αγορές
Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των χρηματιστών λόγω του πρόσφατου ράλι της αγοράς, αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές και σημειώνουν πως βλέπουν ότι το ΧΑ γυρίζει σελίδα.
Παρά τους «κινδύνους» βραχυπρόθεσμα από μία ενδεχόμενη και καλοδεχούμενη διόρθωση, τονίζουν πως υπάρχει περιθώριο και η Ελλάδα είναι καλό play για τους ξένους αφού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονται οι ξένες αγορές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοϊδης ΑΧΕ, Νίκος Χρυσοχοϊδης σημειώνει πως η αγορά έχει υπεραποδόσει και πως οι περισσότερες μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης τα έχουν πάει πολύ καλά.
Τώρα ψάχνουμε αν υπάρχουν δυνάμεις για τη συνέχεια.
Για να απαντήσει αυτό το ερώτημα ο κ.Χρυσοχοϊδης σημειώνει πως για τις μη τραπεζικές μετοχές που αποτελούν το 70% του δείκτη υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που αποτελούν καταλύτες για καλύτερες αποτιμήσεις και άρα περαιτέρω περιθώρια ανόδου, παρά το γεγονός ότι πολλές μετοχές είναι στα υψηλά τους.
Το πρώτο είναι η καλή και συνεχιζόμενη κερδοφορία και το δεύτερο η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων εξέλιξη που στέκεται αρωγός για καλύτερες αποτιμήσεις. Σημειώνει πως οι εκτιμήσεις για τις ταμειακές ροές στηρίχθηκαν από την χρηματιστηριακή με επιτόκια 7,5% και 6,5%.
Το γεγονός ότι τώρα είναι η απόδοση στο 5,5% από μόνο του αποτελεί θετικό στοιχείο για βελτίωση των εκτιμήσεων.
Στο άλλο κομμάτι του ταμπλό, στο τραπεζικό που αποτελεί το 30% του δείκτη σημειώνει πως υπάρχει αισιοδοξία αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει περισσότερα για τα αποτελέσματα και επομένως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια.
Ο Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος, στην αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην WhiteTip Investment, αναφέρει πως η ελληνική αγορά έχει επιδείξει αξιοσημείωτη δυναμική, μετά τη διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και η άνοδος οφείλεται κυρίως στις προοπτικές που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε ένα σταθερό πλέον οικονομικό περιβάλλον.
«Οι μετοχές των τελευταίων αναμένουμε να μείνουν στο επίκεντρο καθότι και το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών αποτελεί top pick για το 2017.
Παρόλα αυτά πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή των επενδυτών σε μία ενδεχόμενη διόρθωση της αγοράς λόγω των σημαντικών κερδών των προηγούμενων ημερών», καταλήγει ο κ.Αγγελετόπουλος.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης στην Beta Χρηματιστηριακή, Μάνο Χατζηδάκη, έχουμε θετικές αναγνώσεις όχι μόνο από την τάση της αγοράς αλλά και από την συμμετοχή των εμπλεκομένων.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει αυξηθεί και έχουν επαναδραστηριοποιηθεί κωδικοί επενδυτών μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες βρέθηκαν κοντά ή και πάνω από τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου.
Παράμετροι που βοηθούν την πορεία του ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα είναι η ενδεχόμενη ένταξη στο QE, και η προσδοκία για ελάφρυνση του χρέους, κατά τον κ.Χατζηδάκη.
«Τεχνικά είμαστε σε υπερβολή αλλά οι υπερβολές αυτό το χαρακτηριστικό έχουν, ότι δηλαδή δεν ξέρεις που θα σταματήσουν», καταλήγει ο αναλυτής.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, Head Corporate Officer στην Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημειώνει πως το κλείσιμο της αξιολόγησης αφαίρεσε ένα μεγάλο κομμάτι ανασφάλειας από την αγορά, αν και όπως σημειώνουν απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά για να πούμε ότι ξεφύγαμε από τους κινδύνους.
Τεχνικά οι 785 είναι σημαντικό σημείο αντίστασης, σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου και αν το ξεπεράσει μετά οδεύει προς τις 825 μονάδες αν και προσωπικά θεωρεί τις 860 μονάδες ως πιο σημαντικές και τις 900 μονάδες ακόμα περισσότερο καθώς είναι και οριζόντια στήριξη και το 50% του Fibonacci από τα ψηλά του 2014 και τα χαμηλά του 2016.
«Η αγορά θέλει προσοχή για κάποια διόρθωση που μπορεί να έρθει και κυρίως από μία ενδεχόμενη διόρθωση στις ξένες αγορές.
Στις ΗΠΑ βλέπουμε μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα», σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου.
Αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα αναφέρει πως βλέπει μία ωραιοποίηση ενώ έχουν δώσει σημαντικά κέρδη όπως σωστά είχε προβλέψει παλαιότερα ο κ. Παπαϊωαννου σε δηλώσεις του στο Bankingnews.
Δεν θεωρώ ότι θα δούμε 3%-3,5% αποδόσεις, που περιμένουν κάποιοι για να βγει η χώρα στις αγορές και τονίζει πως σε αυτά τα επίπεδα όσοι πήραν το ρίσκο βάσει των προηγούμενων δηλώσεων με τις οποίες πρότεινε μία σειρά από ελληνικά ομόλογα είναι καλό να κλειδώσουν κάποια κέρδη.

Γιώργος Κατικάς

(Πρώτη ενημέρωση 08:36, 11 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης