Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έντονες αντιδράσεις των ευρωπαίων για την κίνηση της Standard and Poor’s – Μιλούν για «αδικία» και αφήνουν ακόμη και αιχμές για… «πολιτική απόφαση»

tags :
Έντονες αντιδράσεις των ευρωπαίων για την κίνηση της Standard and Poor’s – Μιλούν για «αδικία» και αφήνουν ακόμη και αιχμές για… «πολιτική απόφαση»
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για την απόφαση της Standard and Poor’s να εκδώσει προειδοποίηση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής 9 Δκεμβρίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για μία «άδικη και υπερβολική» απόφαση, η γαλλική προεδρία και η γερμανική καγκελαρία εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, ενώ ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας άφησε αιχμές για «πολιτική απόφαση».
Πιο αναλυτικά, σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία και η Γερμανία αναφέρουν ότι θα ληφθούν «υπ’ όψιν οι προειδοποιήσεις της Standard and Poor’s για το ενδεχόμενο υποβάθμισης ακόμη και των εύρωστων οικονομιών της Ευρωζώνης» και προσθέτουν ότι είναι αποφασισμένες να «λάβουν, πλήρως αλληλέγγυες και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».
«Η Γαλλία και η Γερμανία επαναβεβαιώνουν ότι οι προτάσεις που έκαναν από κοινού θα ενισχύσουν τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη για να τονωθεί η σταθερότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη», τονίζεται στο ανακοινωθέν.  
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker, χαρακτήρισε την προειδοποίηση της Standard & Poor’s για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας 15 χωρών μελών της ΕΕ «άδικη και υπερβολική».
Όπως χαρακτηριστικά είπε στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, «έχω μείνει έκπληκτος, δεν έχω αναστατωθεί».
Την άποψη ότι η προειδοποίηση της Standard & Poor’s δείχνει ότι η κρίση που πλήττει την ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσει όλα τα κράτη-μέλη της, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager.
Η Standard &Poor's δεν έλαβε υπόψη της τις ανακοινώσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί για τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, στην απόφασή της να θέσει σε rating watch negative την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας 15 χωρών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Francois Baroin, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν εξετάζει την λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer, δήλωσε ότι «οι γαλλογερμανικές προτάσεις για την ευρωζώνη είναι εξαιρετικά ισχυρές», ενώ δε παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του οίκου αξιολόγησης τονίζοντας ότι «η μεθοδολογία της S&P έχει γίνει περισσότερο πολιτική…».
Η Αυστρία πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν αναμένει «προς το παρόν» απώλεια της πιστοληπτικής της αξιολόγησης «ΑΑΑ», καθώς όπως τόνισε η υπουργός Οικονομικών Maria Fekter «έχουμε πολύ σταθερά οικονομικά στοιχεία».
Ερωτηθείσα σχετικά με την προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι πιθανόν να υποβαθμίσει 15 κράτη - μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Το τι πράττει ένας οίκος αξιολόγησης είναι δική του ευθύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης