Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Το ΔΝΤ εγκαλεί τη Γερμανία για κοινωνικές ανισότητες - Έμμεση στήριξη στον Schulz;

Handelsblatt: Το ΔΝΤ εγκαλεί τη Γερμανία για κοινωνικές ανισότητες - Έμμεση στήριξη στον Schulz;
To  ΔΝΤ στη νέα έκθεσή του για τη γερμανική οικονομία, η οποία θα δημοσιευθεί στις 15 Μαϊου, ζητά από τo Bερολίνο να πράξει περισσότερα για την άρση των ανισοτήτων στη Γερμανία, σύμφωνα με την Handelsblatt. 
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που προδημοσιεύει η εφημερίδα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της λεγόμενης «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς». Αυτό φαίνεται να ζητά εδώ και καιρό η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, μεταδίδει η Deutsche Welle. 
Πρόκειται για ένα «μοντέλο, στο οποίο όλες οι εισοδηματικές κατηγορίες λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο από την αύξηση της ευημερίας.
Προκειμένου περισσότεροι Γερμανοί να έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη, το ΔΝΤ προτείνει στην έκθεσή του για τη Γερμανία μια σειρά μέτρων.
Κορυφαία προτεραιότητα είναι η αύξηση των επενδύσεων.
Αναγκαία κρίνεται επίσης η αύξηση των μισθών, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα επαγγέλματα, η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας καθώς επίσης και η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης», σημειώνει η Handelsblatt.

Έμμεση υποστήριξη του ΔΝΤ στον Schulz;

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του δεν κάνει ρητή αναφορά στο θέμα της μείωσης των εισφορών, δεδομένου ότι φοβάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εκληφθεί ως «υπερβολική παρέμβαση στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες το ΔΝΤ σε συζητήσεις του με εκπροσώπους του γερμανικού υπ. Οικονομικών και της Μπούντεσμπανκ άσκησε κριτική για «υπερβολική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων».
Σύμφωνα με κύκλους του ΔΝΤ, είναι πλέον σαφές ότι «η Γερμανία εξαιτίας της καλής οικονομικής κατάστασής της έχει περιθώριο να προσφέρει ελαφρύνσεις. Το φρένο στο δημόσιο χρέος έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομική εξυγίανση».
Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του ΔΝΤ: «Η Γερμανία δεν θα πρέπει να ξεπερνά προς τα πάνω τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει».
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Handelsblatt ήδη από τις πρώτες σειρές του ίδιου άρθρου εκτιμά ότι η εν λόγω έκθεση που έρχεται από την Ουάσιγκτον φαίνεται να συγκλίνει με τις προεκλογικές θέσεις του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς «για περισσότερη δικαιοσύνη».
Ο  Schulz  διαβάζουμε στην Handelsblatt, «σε πρόσφατη ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Βερολίνου δήλωσε ότι η δική του κυβέρνηση ‘θα ασκήσει μια λογική οικονομική πολιτική.
Για τον ίδιο είναι επίσης σαφές ότι: η χώρα πρέπει να γίνει δικαιότερη αυτό είναι προς το συμφέρον και της οικονομίας.’H ανισότητα στα εισοδήματα και στον πλούτο’ θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές ευκαιρίες».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης