Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τι σημαίνει για την Ευρώπη και τη Merkel η νίκη του Macron στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Bloomberg: Τι σημαίνει για την Ευρώπη και τη Merkel η νίκη του Macron στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
Ανακουφισμένη η Ευρώπη από το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών
Η απόφαση του Emmanuel Macron να παίξει την Ωδή της Χαράς του Χαριλάου, όταν περπατούσε στη σκηνή για να σηματοδοτήσει τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενθουσίασε τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ήττα της Marine Le Pen αυξάνει τα εφόδια της ΕΕ στην μάχη για την προώθηση κοινών έργων σε τομείς όπως η άμυνα, αλλά ο Macron αντιμετωπίζει επίσης κόκκινες γραμμές.
Πρώτον, ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης δεν μπορεί να περιμένει από τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
«Ο Macron προσφέρει στην ΕΕ μια ευκαιρία για επανεκκίνηση από την ΕΕ, δίνοντας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα νέα ενέργεια, αξιοπιστία και ευχαρίστηση» δήλωσε ο Shada Islam, διευθυντής του τμήματος γεωπολιτικής στο think-tank Friends of Europe στις Βρυξέλλες.
«Αλλά δεν θα είναι εργαζόμενος θαύμα.
Η Ευρώπη είναι κατακερματισμένη και πολωμένη και αντιμετωπίζει σημαντικούς εσωτερικούς και διεθνείς περιορισμούς» πρόσθεσε.
Το Bloomberg παρουσιάζει τις πολιτικές της ΕΕ που αναμένετα να εκτοξευθούν μετά τη νίκη του Macron, με βάση τα σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων:

Εμπορικές συναλλαγές

Εκτός από ένα σχεδιαζόμενο συμβόλαιο ανοίγματος της αγοράς της ΕΕ με την Ιαπωνία, υπάρχουν δύο πιθανότητες ο Macron να υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο, δείχνοντας παράλληλα την παραδοσιακή γαλλική ευαισθησία στην απειλή των φθηνών εισαγωγών.
Η πρώτη είναι ένα σχέδιο νόμου που αναγνωρίζει την αγορά της Κίνας ως μέλος της οικονομίας στις εμπορικές υποθέσεις της ΕΕ, ένα βήμα που επιδιώκεται από το Πεκίνο.
Η άλλη είναι ένα σχέδιο που επιτρέπει στο μπλοκ να επιβάλλει υψηλότερους δασμούς σε εξαγωγείς όπως η Κίνα, όταν οι εγχώριες αγορές τους αποδειχθούν αλλοιωμένες.

Ευρώ

Ο Macron θα επιδιώξει να αναζωογονήσει τη ζωή με μακρόπνοες κινήσεις για να προωθήσει το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κοινού ασφαλιστικού προγράμματος καταθέσεων, στο οποίο η Γερμανία αντιτίθεται.
Μπορεί, επίσης, να πιέσει για περισσότερα οικονομικά κίνητρα, έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και έναν ειδικό υπουργό οικονομικών για την ευρωζώνη, ιδέες στις οποίες έχει αντισταθεί το Βερολίνο.

Ενέργεια

Ο Macron πρέπει να δώσει ώθηση στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια.

Άμυνα

Ο Macron υποστηρίζει τη βαθύτερη αμυντική συνεργασία της ΕΕ, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αντισταθεί από καιρό.
Καθώς η βρετανική επιρροή στο εσωτερικό της ΕΕ υποχωρεί μετά το Brexit, η Γαλλία υπό τον Macron θα προωθήσει πιθανώς τις προσπάθειες της ΕΕ για την διάθεση μεγαλύτερου μέρους τους προϋπολογισμού της για έρευνες στον τομέα της άμυνας, για την συγκέντρωση προμηθειών και για τη βελτίωση της πρόσβασης της βιομηχανίας όπλων στη χρηματοδότηση.

Ρωσικές κυρώσεις

Ο Macron πιθανότατα θα ενισχύσει το κοινό -και μερικές φορές ασταθές- μέτωπο της ΕΕ ενάντια στο Κρεμλίνο για την Ουκρανία.

Brexit

O Macron θα ενισχύσει τη θέση των 27 εταίρων της ΕΕ, οι οποίοι αποκλείουν τις συνομιλίες σχετικά με τις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ μέχρι να σημειωθεί επαρκής πρόοδος όσον αφορά τους όρους διαζυγίου, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου της Βρετανίας.
Είναι πιθανό να διατηρήσει τη σχετικά σκληρή γαλλική άποψη ότι ο πήχης για την έναρξη παράλληλων συνομιλιών με τη Βρετανία σχετικά με τους μελλοντικούς εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ θα πρέπει να είναι ψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης