Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Με τη νίκη του Macron, οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν επιτέλους να ανασάνουν

WSJ: Με τη νίκη του Macron, οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν επιτέλους να ανασάνουν
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρηκαν άμεσα τον νεοκλεγέντα γάλλο πρόεδρο
Η νίκη του Emmanuel Macron στις γαλλικές προεδρικές εκλογές προκάλεσε άμεση ανακούφιση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις προσδοκίες ότι η νίκη του θα ενισχύση το "οχυρωμένο" μπλοκ.
Η στήριξη του Macron προς την ΕΕ σημείωσε έντονη εντίθεση με την αντίπαλό του, Marine Le Pen, η οποία υποστήριζε την εγκατάληψη της Γαλλίας από την Ένωση και από το ευρώ, με τη νίκη του να εκλαμβάνεται ως μία έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου μετά από τους μήνες αβεβαιότητας που έφερε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα, σημαντικοί παράγοντες στην εν λόγω αβεβαιότητα ήταν και η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ΕΕ, καώς και η άνοδος των εθνικιστών πολιτικών στην Ευρώπη.
Οι ηγέτες της ΕΕ έσπευσαν γρήγορα να συγχαρούν τον Macron, με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να το καλεί την Κυριακή (7/5) το βράδυ και να δηλώνει ότι "η απόφαση των γάλλων ψηφοφόρων ήταν σαφής δέσμευση απέναντι στην Ευρώπη".
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel, τόνισε ότι η νίκη του Macron αντιπροσωπεύει "μία σαφή απόρριψη ενός επικίνδυνου σχεδίου ευρπωαϊκής απόσυρσης", ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ήταν ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που προχώρησε σε συγχαρητήρια επιστολή προς το νεοκλεγέντα γάλλο πρόεδρο.
Μάλιστα, η κίνηση του Juncker έρχεται μετά την ανοιχτή του στήριξη προς τον Macron πριν την έκβαση των εκλογών, μία κίνηση ασυνήθιστη για αξιωματούχο της ΕΕ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι "η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με αυτή της Γαλλίας, ώστε ο δημόσιος διάλογος για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη να αντηχεί πολύ πέρα από την ίδια τη χώρα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης