Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Στόχος του Macron είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

MarketWatch: Στόχος του Macron είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο νές πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί να κέρδισε με μεγάλη διαφορά, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να οικοδομήσει συμμαχίες προκειμένου να εδραιωθεί στην εξουσία
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron ως "Λυτρωτή", καθώς αποτελεί τον πιο πρόσφατο "σωτήρα" μέσα από μία μακρά σειρά προέδρων που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του γαλλικού έθνους.
Ο Macron συνδιάζει τα κλασικά διαπιστευτήρια ενός έξυπνου, ρεφορμιστικού τεχνοκράτη, ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερα ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο τις κοινωνικές διαφορές που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα με τη Γερμανία.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι επικεφαλής ενός πολιτικού κινήματος το οποίο ιδρύθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο, και το οποίο θα αγωνιστεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου να αντιμετωπίσει τόσο το Εθνικό Μέτωπο της Marine LePen, όσο και τα καθιερωμένα κόμματα της δεξίας και της αριστεράς.
Μετά από τη χθεσινή (7/5) του νίκη, η οποία ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, φαντάζει πλέον πιο πιθανό ο Macron να εδραιωθεί στην εξουσία.
Ο ίδιος θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση που αποτελείται από προσωπικότητες διαφόρων κομμάτων, προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμά του περί "ενός έθνους" και να γίνει πιο ενεργός εγχώρια και ευρπωαϊκά σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Francois Hollande.
Η ατζέντα του περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και των δημοσίων υπηρεσιών, τη στήριξη των δεσμών με τη Γερμανία, καθώς και την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης.
Προτεραιότητά του αποτελεί η άμεση συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, προκειμένου να καθιερωθεί μία κοινή στρατηγική για την οικονομική και νομισματική ένωση, καθώς και για τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Macron δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με τις δοκιμασίες που θα ακολουθήσουν, καθώς η LePen κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου που σημειώνονταν όταν ηγούταν ο πατέρας της πριν από 15 χρόνια, και σίγουρα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τυχόν αποτυχία του νέου γάλλου προέδρου το 2022.
Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ υπερβαίνει σε μόνιμη βάση αυτή της Γαλλίας κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, με τη διαφορά στην ανεργία να φτάνει πλέον τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, υπενθυμίζοντας στον Macron ότι αποτελεί έναν τομέα που χρειάζεται διόρθωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης