Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο: Η κυβέρνηση με το διορισμό Επιτρόπου νομιμοποιεί τις έκνομες πρακτικές της ΑΕΠΙ

Σκάνδαλο: Η κυβέρνηση με το διορισμό Επιτρόπου νομιμοποιεί τις έκνομες πρακτικές της ΑΕΠΙ
Η τροπολογία σκάνδαλο, η εναρμόνιση Κονιόρδου με τις πρακτικές της επιχείρησης και η ακύρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού των αποφάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης
Η κυβέρνηση δια του διορισμού προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ εμφανίζεται να έκανε το … καθήκον της έχοντας μάλιστα και αρκετούς υποστηρικτές από τον καλλιτεχνικό κόσμο, η ΑΕΠΙ αντιδρά στο διορισμό αλλά την ίδια στιγμή αυτός καθαυτός ο διορισμός έρχεται να νομιμοποιήσει τα όσα έγιναν με τη μεταφορά έδρας.
Στην πραγματικότητα το Υπουργείο Πολιτισμού με το διορισμό Επιτρόπου έρχεται σε αντίθεση με το Υπουργείο Ανάπτυξης που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε χαρακτηρίσει την ΑΕΠΙ ως μη υπαρκτή εταιρία στην Ελλάδα καθώς είχε μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.
Όταν όμως διορίζεις επίτροπο σε μια μη υπαρκτή εταιρία τότε την καθιστάς υπαρκτή.
Ή μήπως όχι;
Αναλυτικότερα το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η τότε  ΑΕΠΙ ΑΕ μετέφερε την έδρα της στη Κύπρο και έγινε ΑΕΠΙ ΛΤΔ, και στη συνέχεια έκανε Γενική Συνέλευση στην Ελλάδα (η εταιρία που είχε παύσει να λειτουργεί λόγω μεταφοράς έδρας) για να επιστρέψει στην Ελλάδα!
Στη συνέχεια ζήτησε από το ΓΕΜΗ να εγγράψει τη μεταβολή, το ΓΕΜΗ αρνήθηκε έχοντας μάλιστα τη σχετική άποψη-γνωμοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε δικαστική απόφαση που υποχρέωνε το ΓΕΜΗ να κάνει τη εγγραφή και η οποία όμως έχει προσβληθεί.
Τα παράξενα δεν σταμάτησαν καθώς στις 5 Δεκεμβρίου εμφανίζεται μια προχρονολογημένη διαγραφή της ΑΕΠΙ ΛΤΔ από τα μητρώα της Κύπρου χωρίς όμως στην Κύπρο να γίνει συνέλευση που να αποφασίζει τη επιστροφή στην Ελλάδα.
Έτσι ενώ υπάρχει απόλυτα θολό τοπίο και έχουν γίνει κινήσεις που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο και δεν συμβαδίζουν με τις διατάξεις που προβλέπουν τη μεταφορά έδρας ανώνυμων εταιριών η αρμόδια Υπουργός εμφανίζεται απόλυτα εναρμονισμένη με τις πρακτικές της επιχείρησης.
Παράλληλα ο διορισμός Επιτρόπου εμπεριέχει και μια δεύτερη, πολύ πιο πονηρή νομική ενίσχυση της νομικής θέσης ΑΕΠΙ έναντι πάντων, χρηστών και δημιουργών.
Λόγω της ευθείας εφαρμογής της Οδηγίας 2014/26/ΕΚ από την 11η Απριλίου 2016 στην Ελλάδα, αλλά και των ενεργειών που είχε κάνει την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ ακριβώς για να αποφύγει την εφαρμογή της Οδηγίας στο μέτρο που δεν τη συνέφερε, το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2016 παρέβη έναν προς έναν όλους τους ουσιώδεις όρους χορήγησης της έγκρισης λειτουργίας της.
Αν ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας είχε ανταποκριθεί, ως όφειλε, στο καθήκον του βάσει το νόμου (κι εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες), θα έπρεπε να έχει ήδη από τότε ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό την αφαίρεση της έγκρισης λειτουργίας της ΑΕΠΙ.
Επειδή αυτό δεν το έπραξε, και μάλιστα συνέχισε απαρέγκλιτα στη γραμμή στήριξής της ΑΕΠΙ (παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις), περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2017 επαγγελματικές Ενώσεις και μεμονωμένοι επαγγελματίες χρήστες μουσικής κατήγγειλαν όλα τα παραπάνω στην Υπουργό Πολιτισμού και ζήτησαν επίσημα, συγκροτημένα, με κατάθεση Αιτήσεων στο πρωτόκολλο της Υπουργού, την αφαίρεση της έγκρισης λειτουργίας της ΑΕΠΙ.
Τι κάνει, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση και η κα Κονιόρδου, αντί του αυτονόητου που είναι ξεκάθαρο από όλα τα παραπάνω, αντί δηλαδή να άρει την έγκριση λειτουργίας της ΑΕΠΙ;
 Διά της τροπολογίας του Επιτρόπου δίνει στην Υπουργό το εργαλείο, προκειμένου να διατηρήσει σε ισχύ την έγκριση λειτουργίας της ΑΕΠΙ και στη συνέχεια να την εντάξει στις μεταβατικές διατάξεις του νέου νόμου ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς την προσπάθεια αναβίωσής της.
Έτσι η κα Κονιόρδου διορίζοντας προσωρινή Επίτροπο στην ΑΕΠΙ, αφενός «αποδέχεται» την εξακολούθηση της νομικής υπόστασης της εταιρίας ως «Α.Ε.» (το αναφέρει ρητά η Απόφαση διορισμού της Επιτρόπου), και αφετέρου δεν της αφαιρεί την άδεια, ως υποχρεούται, αλλά, αντίθετα εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της στο διηνεκές (κι έτσι, απορρίπτει σιωπηρά τις προαναφερθείσες Αιτήσεις άρσης της έγκρισης λειτουργίας).
Η νομιμοποίηση δια της τροπολογίας δίνει τη δυνατότητα και δικαστικών προσφυγών από τους μετόχους της ΑΕΠΙ αλλά και την ευχέρεια να μην βάλουν από την τσέπη τους ούτε ένα Ευρώ καθώς η ευθύνη διανομής περνά στον Επίτροπο ο οποίος έχει και την υποχρέωση να εξασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης