"Βόμβες" Παναγιωτάκη για πώληση λιγνιτικών μονάδων, δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) και οφειλέτες

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τονίζει ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς μέτρα στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
Επαναφέρει την πρότασή του για κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος διατυπώνει πρόταση για κατασκευή μίας μονάδας στο Αμύνταιο και μίας στον Αγιο Δημήτριο.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" και στην Χρύσα Λιάγγου, ο επικεφαλής της ΔΕΗ μιλά για κατασκευή μίας μονάδας στο Αμύνταιο ισχύος 300 MW και μίας στον Αγιο Δημήτριο ισχύος 450-500 MW από κοινού με ιδιώτες, κατά τα πρότυπα της συνεργασίας με την κινεζική CMEC για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ.
"Η προταση μας είναι ριζική, δεν είναι εναλλακτική, δεν είναι plan b" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ.Παναγιωτάκης.
"Εμείς θα εισφέρουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, οι επενδυτές τα κεφάλαια και ανάλογα θα διαμορφωθεί το ποσοστό συμμετοχής του καθενός.
Θα είναι επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου στο 28% στα μέσα της δεκαετίας και κάτω από 25% στο τέλος της.
Επίσης, θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας".
 
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς μέτρα στήριξης της λιγντικής παραγωγής θέτει σε κίδυνο τη ΔΕΗ

Ο ίδιος τονίζει ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς μέτρα στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
"Αυτή τη στιγμή η λιγνιτική παραγωγή είναι κάτω από το 30% και με δεδομένο το επίπεδο των ΑΠΕ, εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, στα μέσα της επόμενης 10ετίας θα περιοριστεί κάτω από το 18%.
Με το αισιόδοξο σενάριο συμμετοχής των ΑΠΕ σε ποσοστό 28%, σημαίνει ότι πάνω από 48% το σύστημα θα στηρίζεται σε φυσικό αέριο, που είναι εισαγόμενο καύσιμο".

Πρόσληψη εταιριών για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας

Ο κ.Παναγιωτάκης επισημαίνει εξάλλου, ότι "εντός των ημερών θα προκηρύξουμε την πρόσληψη εταιριών που θα συνδράμουν στη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Θα αναλύσουν το πελατολόγιο και με στοχευμένες δράσεις, όπως call centers και άλλα.
Αν χρειαστεί θα κάνουμε τιτλοποίηση οφειλών ώστε να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ.
Θα ρίξουμε το βάρος σε οφειλέτες με απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 3.000 ευρώ, που χρωστούν συνολικά πάνω από 500 εκατ.
Το να πας στις οφειλές των 500 ευρώ είναι πιο δύσκολη υπόθεση.
Είναι 1,2 εκατ. καταναλωτές και χρωστούν όλοι μαζί 120 εκατ.ευρώ".
Για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σημείωνει ότι "δεν είναι εφικτό να μειωθεί κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019.
Για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν από εμας 4,8 εκατ. πελάτες, όταν οι ανταγωνιστές μας συτή τη στιγμή έχουν συνολικά μόνο 185.000 πελάτες.
Και σημειώνει "προτείνουμε οι ευάλωτοι καταναλωτές να παίρνουν κουπόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καταστούν ελκυστικοί πελάτες και για τους άλλους παρόχους. Επίσης η υψηλή τάση να μην συνυπολογίζεται στα μερίδια".
Για το ζήτημα ρευστότητας της ΔΕΗ δηλώνει αισιόδοξος.
"Θα πάρουμε μια ανάσα περίπου 600 εκατ. ευρώ από το τίμημα του ΑΔΜΗΕ και θα ενισχύσουμε τα μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας".
Ο κ.Παναγιωτάκης επίσης ερωτήθηκε για την υπόδειξη μονάδων προς πώληση:
-Εντός του Μαίου πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο να υποδείξετε μονάδες προς πώληση.
Ποιές θα προτείνετε;
-"Δεν έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση και ούτε θα μπούμε.
Θα δώσουμε όλα τα αναγκαία στοιχεία. Θέλω όμως να επισημάνω ότι αν δεν στηριχθεί η λιγνιτική παραγωγή, θα αποτύχουμε. Ή δεν θα έχουμε προσφορές ή θα έχουμε χαμηλές προσφορές για τις μονάδες.
Και τότε ενδεχομένως να πάμε σε άλλα μέτρα".
-Εννοείτε υδροηλεκτρικά;
-"Δεν ξέρω, δεν λέει κάτι τέτοιο η συμφωνία" σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS