Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διαδήλωσαν κρατώντας τριαντάφυλλα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στη Βενεζουέλα

Reuters: Διαδήλωσαν κρατώντας τριαντάφυλλα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στη Βενεζουέλα
Έγινε διαδήλωση και γυναικών - υποστηρικτών του Maduro - Στην κόψη του ξυραφιού η χώρα
Ντυμένες στα λευκά και φωνάζοντας "ελευθερία" δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που αντιτίθενται στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έκαναν πορεία το Σάββατο 6/5, προσφέροντας τριαντάφυλλα στις δυνάμεις της τάξης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι διαδηλώσεις των γυναικών που έγιναν στις πιο μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν οι τελευταίες από μία σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στον Maduro, τον οποίο οι αντίπαλοί του αποκαλούν δικτάτορα, που κατέστρεψε την οικονομία.
Στο Καράκας τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν θέλουμε εκλογές, ενώ η πορεία σταμάτησε σε διάφορα σημεία από γυναίκες αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα της Εθνοφρουράς.
Η αντιπολίτευση που έχει την πλειοψηφία στη Βενεζουέλα μετά από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει ζητήσει να γίνουν οι εκλογές που έχουν καθυστερήσει και να επισπευτεί και η εκλογή προέδρου που είναι προγραμματισμένη για το 2018.
Ζητάει επίσης από την κυβέρνηση να απελευθερώσει δεκάδες φυλακισμένους ακτιβιστές, να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να σεβαστεί την ανεξαρτησία του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία από το 2015.
Επισημαίνοντας τους βανδαλισμούς και τη βία από νεαρούς μασκοφόρους διαδηλωτές, ο Maduro υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει πραξικόπημα με τη βοήθεια των ΗΠΑ και διάφορους τρομοκράτες και δολοφόνους που έχει στις τάξεις της.
Σε μία απάντηση στην κρίση, ο 54χρονος διάδοχος του Hugo Chavez θέσπισε ένα σούπερ σώμα, γνωστό ως συνταγματική συνέλευση, με εξουσίες να ξαναγράψει το σύνταγμα και να υποκαταστήσει ακόμα και το κοινοβούλιο.
"Αυτή η πορεία είναι ενάντια στην τρομοκρατία της αντιπολίτευσης, καταστρέφουν τα πάντα" λέει η 54χρονη μαγείρισσα Fredesvilda Paulino, που συμμετείχε σε μία φιλοκυβερνητική διαδήλωση στο Καράκας, όπου γυναίκες ντυμένες με κόκκινες μπλούζες ανέμιζαν σημαίες και πανό υπέρ του Μaduro.
Οι πορείες των γυναικών έγιναν σε μία προσπάθεια αλλαγής τακτικής από την αντιπολίτευση, προκειμένου να διατηρήσει το μομέντουμ κατά του Maduro.
Οι γυναίκες έχουν βιώσει την οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα και την αυξανόμενη πείνα στη χώρα των 30 εκ. ανθρώπων.
Από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του Maduro, τον Απρίλιο του 2017, έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτών και των δύο πλευρών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή ενός αντιδημοφιλούς ηγέτη στην εξουσία και ότι προκαλεί τη βία, καθώς αρνείται να πάει σε εκλογές.
"Αφήστε μας να ψηφίσουμε και όλα αυτά θα τελειώσουν" λέει η 22χρονη δασκάλα Anlerisky Rosales, που ήταν στην πορεία των γυναικών στο Καράκας, προσθέτοντας ότι "υποφέρουμε πολύ στη Βενεζουέλα, αν χρειαστεί θα αφήσουμε τις ζωές μας στους δρόμους, μέχρι να φύγει ο Maduro".
Αρκετές γυναίκες έκαναν πορεία γυμνόστηθες με μαύρες μάσκες στη μνήμη των θυμάτων.
Σε κάποια στιγμή μία γυναίκα αξιωματούχος βγήκε από τη γραμμή των δυνάμεων ασφαλείας για να παραλάβει ένα αίτημα από εκείνες που διαδήλωναν.
Με τη δημοτικότητα του Maduro στο 24%, κάτω από το μισό, που είχε το 2013 όταν κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές και τη Βενεζουέλα να υποφέρει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από την ύφεση, η πρόκληση για την αντιπολίτευση είναι να διατηρήσει την πίεση του δρόμου και να πάρει υποστήριξη από πρώην φορείς του Chavez.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν από την άλλη να εξαντληθούν οι διαδηλωτές, ενώ υπογραμμίζουν συνέχεια ότι η βία των νεαρών δυσφημεί ολόκληρη την αντιπολίτευση.
Κορυφαίοι ένοπλοι αξιωματούχοι εκφράζουν δημοσίως την αφοσίωσή τους στον Maduro, αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Henrique Capriles είπε την Παρασκευή 5/5 ότι 85 στρατιωτικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν για απειθαρχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης