Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η κατάργηση roaming από Ιούνιο 2017 αλλάζει το τοπίο - Φθηνότερες χρεώσεις από… Βουλγαρία

Η κατάργηση roaming από Ιούνιο 2017 αλλάζει το τοπίο - Φθηνότερες χρεώσεις από… Βουλγαρία
Ο τουριστικός τομέας αποτελεί ένα από τα προνομιακά πεδία για την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών
Επενδύσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ έκαναν τη χρονιά που πέρασε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα.
Το στοιχείο αυτό έδωσε ο Γενικός Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, μιλώντας στο 7ο συνέδριο Mobile ConnectedWorld.
Αναφέρθηκε στις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, με το ύψος τους τα τελευταία τρία τρίμηνα να αντιστοιχεί στο 49% του EBITDA τους ή στο 19% των εσόδων τους από υπηρεσίες.
Ο Γ.Δ. της ΕΕΚΤ διατύπωσε την άποψη ότι βγαίνουμε με δυσκολία από την κρίση, όμως υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ρεαλισμός και σε αυτή τη βάση σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις των εταιρειών.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι επενδύσεις που θα δρομολογηθούν έως το 2018 θα φθάσουν στο 1.2 δισ., ενώ στον αρχικό σχεδιασμό πρέπει να υπολογισθούν επιπλέον 4,49 δισ. μέχρι το 2020 σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και επαρκούς χωρητικότητας με έμφαση στην εξάπλωση των ασύρματων δικτύων 4G σε όλη την Ελλάδα.
Πάντως, οι επενδύσεις για τα νέα δίκτυα 5G εντάσσονται στο μεγάλο στοίχημα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην πιλοτική εμπορική διάθεσή τους το 2020 και όπως εξήγησε πατάνε ήδη στην ανάπτυξη των δικτύων 4G, ενώ ο σχεδιασμός των έξυπνων πόλεων βασίζεται στα δίκτυα 4G και 5G.
Ωστόσο ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος ζήτησε να διαμορφωθεί ένα φιλικότερο περιβάλλον προς τις επενδύσεις και κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων, να δημιουργηθεί αξία και να προλάβει η χώρα το τρένο της ψηφιακής ανάπτυξης, με την παραγωγική συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Τα νέα δίκτυα

Σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην παροχή υψηλής ποιότητας ψηφιακών υπηρεσιών, προσφέρουν τα νέα δίκτυα τεχνολογίας -πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν πολλά να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο τουριστικός τομέας αποτελεί ένα από τα προνομιακά πεδία για την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν την εμπειρία του επισκέπτη και θα φέρουν πολύ περισσότερα έσοδα από τον ίδιο αριθμό τουριστών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στεφανόπολος «αν θέλεις να δώσεις μια νέα εμπειρία στον επισκέπτη της Κρήτης θα πρέπει να έχεις αναπτύξει νέα δίκτυα».

Κατάργηση χρεώσεων roaming από τον Ιούνιο

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία του και στη νέα εποχή που ξεκινάει με την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) στην Ευρώπη από τις 15 Ιουνίου, εξέλιξη που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων ότι ο χρήστης π.χ. στη Β. Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πάροχο από τη Βουλγαρία όπου οι χρεώσεις και ο ΦΠΑ είναι χαμηλότερος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τα έσοδα των εγχώριων παρόχων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης