Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Απάθεια» στη Wall Street από την ψήφιση του προϋπολογισμού των Ρεπουμπλικάνων

«Απάθεια» στη Wall Street από την ψήφιση του προϋπολογισμού των Ρεπουμπλικάνων
Αρνητικά συνέβαλε το πετρέλαιο, το οποίο κατρακυλά, με το αργό να βρίσκεται στα 45,4 δολάρια (-4,9%) και το Brent να υποχωρεί κατά 4,7%, στα 48,3 δολάρια 
Η ψήφιση του νόμου από τη Γερουσία για τις ομοσπονδιακές δαπάνες των Η.Π.Α., νωρίτερα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, επέφερε σίγουρα μία προσωρινή ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο δεν επηρέασε ιδιαίτερη τους τρεις δείκτες της Wall Street, οι οποίο έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητοι σε ημερήσια βάση.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average έκλεισε με οριακή πτώση 0,03%, στις 20.951,478 μονάδες, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν μικρά κέρδη, ήτοι 0,02% και 0,05% αντίστοιχα, στις 2.388,55 και 6.075 μονάδες.
Αρνητικά συνέβαλε το πετρέλαιο, το οποίο κατρακυλά μετά τους «ενδοιασμούς» της Ρωσίας να συνεχίσει την περικοπή της παραγωγής, με το αργό να βρίσκεται στα 45,4 δολάρια (-4,9%) και το Brent, περί τις 23:10, να υποχωρεί κατά 4,7%, στα 48,3 δολάρια ανά βαρέλι.
Επισημαίνεται ότι το ADR της Εθνικής Τράπεζας διάκοψε το ανοδικό του σερί, κλείνοντας στα 0,345 δόλια (-1,4%).



Στα του αμερικανικού προϋπολογισμού, ο νόμος του οποίου τα κονδύλια ανέρχονται σε 1,163 τρισ. δολάρια, αναμένεται να υπογραφεί αύριο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.
Ο νόμος εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 79 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, την επομένη της έγκρισής του με 309 ψήφους υπέρ έναντι 118 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο νόμος αυτός έρχεται μετά από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και τους δημοκρατικούς.
Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά διατηρεί αρκετές δαπάνες που θεωρούνταν προτεραιότητες των δημοκρατικών.

Στα των σημερινών στοιχείων για την απασχόληση, υπενθυμίζεται ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν σημαντική πτώση εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 19.000, με το συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται στις 238.000 αιτήσεις συνολικά, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι του MarketWatch ανέμεναν οι αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 245.000.
Πλέον, οι αιτήσεις βρίσκονται κάτω από το όριο των 300.000 για 113 συναπτές εβδομάδες, το μεγαλύτερο διάστημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε μόλις κατά 750 αιτήσεις, στις 234.000 συνολικά.

Χθες, η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 0,75% - 1%, ενώ διαπίστωσε περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας αγορά εργασίας τους πρώτους μήνες του 2017, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, ξεπέρασε τον στόχο του 2% που έχει τεθεί.
Η αγορά εργασίας των Η.Π.Α. οδεύει ολοταχώς προς την πλήρη απασχόληση (μόνο διαθρωτική ανεργία).
Βέβαια, αν εξαιρεθούν οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα (δομικός πληθωρισμός), η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι κάτω από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, ο λόγος που δεν συσφίχτηκε περαιτέρω σήμερα η νομισματική πολιτική, είναι ότι η Fed επιθυμεί να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο η παραπάνω τάση ώστε να είναι μεσοπρόθεσμα τα αποτελέσματα.
Παράλληλα, διαπιστώνει πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές εμφανίζονται σχεδόν ισορροπημένοι.
Η Τράπεζα τόνισε ότι θα συνεχιστεί επίσης και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει προγραμματίσει συνολικά τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων για το 2017, με την πρώτη να έχει γίνει ήδη μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης