Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες στο μικροσκόπιο των επενδυτών - Οι «καλοί» της χρηματιστηριακής χρονιάς που πέρασε

Οι τράπεζες στο μικροσκόπιο των επενδυτών - Οι «καλοί» της χρηματιστηριακής χρονιάς που πέρασε
Η ανάλυση της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής...
Οι πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής χρονιάς που πέρασε όπως και οι φετινές προσδοκίες από τις εισηγμένες όπως προκύπτει από τη δεύτερη ανάγνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων που έκανε ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής.
Στο μικροσκόπιο μπήκαν 193 ισολογισμοί, οι οποίοι εμφάνισαν κύκλο εργασιών 62,8 δισ. ευρώ.
Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 8,5 δις ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ.
Ο αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης κάνει δικό του ψυχογράφημα της χρηματιστηριακής αγοράς διαπιστώνοντας ότι οι εισηγμένες έμαθαν να ζουν στα δύσκολα ενώ η παραμικρή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας χάρη και στο κλείσιμο της 2η αξιολόγησης, οι «καλές» θα γίνουν …καλύτερες δηλαδή θα κερδίζουν περισσότερα χωρίς να θυσιάσουν τα περιθώρια κέρδους.
Ειδικότερα, η BETA Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι μετά από αρκετά τρίμηνα υψηλής προβλεψιμότητας οι θετικές εκπλήξεις επανήλθαν στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων.
Στους δυνατούς ισολογισμούς εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά συγκαταλέγονται οι εταιρείες: FFGroup, Motor-oil, Coca-Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια τόσο για το ύψος της κερδοφορίας όσο και για τις ταμειακές ροές.
Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η κερδοφορία του ΟΤΕ, μετά από εταιρικούς μετασχηματισμούς του ΟΠΑΠ επηρεασμένη από την αύξηση του φόρου μικτών κερδών ενώ η Καρέλιας συνέχισε την ανοδική της πορεία σε όλες τις γραμμές των κερδών της.
Οι τρεις εταιρίες από το χώρο των ανανεώσιμων πηγών Άνεμος, Τέρνα Ενεργειακή και Envitec είχαν ισχυρό δ’ τρίμηνο ανεβάζοντας αισθητά την κερδοφορία τους. Αντίστοιχα οι εταιρίες Aegean air, Πλαίσιο και Intralot είχαν καλύτερο τελείωμα της χρονιάς βελτιώνοντας τις αρχικές μέτριες επιδόσεις.
Σε μεσαίου μεγέθους εταιρίες ξεχωρίζουν για την ποιοτική και δυναμική εικόνα τα αποτελέσματα των Σαράντη, Πλαστικά Θράκης, Quest – επηρεασμένα από έκτακτα- Ευρωπαϊκή Πίστη, και Autohellas.
Στις μικρότερες κατηγορίες εκτός από τους συνήθεις υπόπτους (MLS, Elton, Κανάκης, Καράτζης, Flexopack, Κυριακίδης, Κρι-Κρι, Πετρόπουλος) προστέθηκαν και νέα ονόματα όπως αυτά των Κλουκίνα, Νάκας, AS Company και Ιασώ. Χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα παρουσίασαν ακόμα εταιρίες που επηρεάστηκαν από έκτακτους παράγοντες όπως οι ΑΒΑΞ, MIG και Ελλάκτωρ με βελτιώσεις όμως εντός του ισολογισμού. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Frigoglass, Forthnet, Euromedica, Καραμολέγκος, Creta Farm, Ελγέκα, Κρεκα, Βιοτέρ, Ακρίτας και Σπύρου.

Οι εισηγμένες ξέρουν από δύσκολα

Τα καλά νέα για τις εισηγμένες είναι ότι πλέον όχι μόνο έχουν προσαρμοστεί στα δύσκολα αλλά έχουν την δυνατότητα να αποδίδουν σε κάθε νέα εκδοχή επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Με δεδομένο ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα απελευθερώσει δυνάμεις με την επαναξιολόγηση του ελληνικού ρίσκου η εταιρική κερδοφορία μπορεί να βρει εκ νέου καταλύτες βελτίωσης.
Αν η εσωτερική αγορά δείξει αύξηση της ζήτησης οι εταιρίες που πρωταγωνίστησαν θα έχουν τον πρώτο λόγο στο να αυξήσουν τα μερίδια τους, χωρίς να μειώσουν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους.
Στις τράπεζες, η εικόνα των τηλεδιασκέψεων αφενός προϊδεάζει για αδύναμο πρώτο τρίμηνο αφετέρου για πιο ήπιες προβλέψεις κερδών για το σύνολο της χρονιάς.
Το οργανικό κόστος αναμένεται να συμπιεστεί εκ νέου ωστόσο οι πιστωτικές ζημιές δεν θα έχουν το αρχικά επιδιωκόμενο ρυθμό μείωσης.

Οι τράπεζες στο επενδυτικό μικροσκόπιο

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρονιάς οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν για πρώτη φορά στοιχεία για την σύνθεση των εποπτικών κεφαλαίων.
Το θέμα αυτό έχει αυξημένο ειδικό βάρος για την συνέχεια, καθώς τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τεστ αντοχής.
Με τις τράπεζες να έχουν υψηλή συμμετοχή σε αναβαλλόμενο φόρο (DTA) φαίνεται ότι σε επίπεδο βασικών κεφαλαίων πληρούνται οι στόχοι που θέτει ο Ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός.
Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον χειρισμό και της αναλογίας του DTA ως κεφάλαιο πρώτης ποιότητας για τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών.
Επομένως ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να βρίσκεται εντός επενδυτικής εστίασης λόγω της πιθανής μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας χρήζει ωστόσο προσοχής καθώς ενδεχόμενη αλλαγή στις εποπτικές υποχρεώσεις μπορεί να δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες.
Ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ), Τουρισμός και Εξωστρέφεια αποτελούν τους βασικούς επιχειρηματικούς καταλύτες για το υπόλοιπο του 2017.
Είναι πόροι που μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση στην αύξηση της δραστηριότητας καθώς υπάρχει η σχετική δυναμικότητα ώστε να αξιοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη.
Επικουρικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενδεχόμενη μείωση στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, επιτάχυνση της διαδικασίας της πώλησης των κόκκινων δανείων η δημοπράτηση νέων κατασκευαστικών έργων
Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων διατηρούμε την θετική στάση μας έναντι του τραπεζικού κλάδου εστιάζοντας στην μετοχή της Alpha bank ως την τράπεζα που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά ισολογισμού, ρίσκου και απόδοσης.
Ως τον καλύτερο εκφραστή της μείωσης του ειδικού ρίσκου της χώρας από το μη χρηματοοικονομικό κλάδο θεωρούμε τον ΟΤΕ, ενώ ο εταιρικός μετασχηματισμός της Μυτιληναίος παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τις συνέργειες και την επενδυτική ορατότητα της κερδοφορίας.
Διατηρούμε ακόμα την θετική άποψη για Folli – Follie λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων και την Aegean λόγω της ισχυρής συσχέτισης με το τουριστικό θέμα της χώρας.
Σε ότι αφορά άλλες εταιρίες παραμένουμε θετικοί για Φουρλή, Σαράντη, Πλαστικά Θράκης ενώ σε μικρότερες εταιρίες εστιάζουμε σε Κρι - Κρι, και Ευρωπαϊκή Πίστη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης