Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες εισηγμένες… ξεμένουν από ταμειακά διαθέσιμα και ο πονοκέφαλος των υψηλών βραχυπρόθεσμων δανείων

Ποιες εισηγμένες… ξεμένουν από ταμειακά διαθέσιμα και ο πονοκέφαλος των υψηλών βραχυπρόθεσμων δανείων
Η αδυναμία παραγωγής χρήματος μέσω ταμειακών ροών και η κλειστή στρόφιγγα των τραπεζών περιορίζει αισθητά τη ρευστότητα κάποιων επιχειρήσεων 
Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται πολλές εισηγμένες του ΧΑ που αντιμετωπίζουν θέματα περιορισμένης ρευστότητας.
Πολλοί ισολογισμοί χρήσης 2016 εμφανίζουν σημάδια ασφυξίας, αφού από τη μία δεν πληρούνται οι όροι των δανείων και αυτά έχουν γίνει βραχυπρόθεσμα και από την άλλη οι εισηγμένες κοιτάζουν στο ταμείο και βλέπουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Μάλιστα κάποιες εμφανίζουν αδυναμία δημιουργίας θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα και η μόνη λύση είναι οι τράπεζες που όμως, όπως αναφέρουν αρκετές διοικήσεις δεν δίνουν εύκολα δάνεια.
Βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων υπάρχουν εισηγμένες με ταμειακά διαθέσιμα ύψους μόλις 40 χιλ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά η Παΐρης έχει 40 χιλ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 10,1 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος είχε οριακά θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, αλλά αρνητικές επενδυτικές με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα.
Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα 67 χιλ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις να είναι στα 13,5 εκατ. ευρώ.
Είχε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές και η ρευστότητα μειώθηκε παρά την αύξηση των δανείων.
Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μόλις 85 χιλ. ευρώ εμφανίζει η Ναυτεμπορική, ενώ η Δούρος είχε μόλις 107 χιλ. ευρώ.
Η Εβροφάρμα είχε 152 χιλ. ευρώ, η Moda Bagno 155 χιλ. ευρώ και η Ακρίτας 185 χιλ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί για την Ακρίτας πως υπάρχει μεγάλη αύξηση των τραπεζικών δανείων παρά το γεγονός ότι τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 2,5 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός ξεπερνά τα 51 εκατ. ευρώ και στη χρήση αυξήθηκε κατά 6,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται η προσπάθεια στήριξης από τις τράπεζες μέσω συμφωνίας αναστολής πληρωμών και οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μην καταγγείλουν ή να τροποποιήσουν τις δανειακές συμβάσεις έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του επιχειρησιακού σχεδίου και την ολική αναδιάρθρωση του δανεισμού.
Η Minerva είχε 239 χιλ. ευρώ, ενώ οι βασικοί μέτοχοι έχουν δανείσει την επιχείρηση.
Η Ξυλεμπορία εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 505 χιλ. ευρώ αλλά υπάρχουν υποχρεώσεις προς τη διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη ύψους 1,83 εκατ. ευρώ.
Η Intertech έχει καταγράψει μεγάλη μείωση των διαθεσίμων της, τα οποία στη λήξη της χρήσης ήταν στις 407 χιλ. ευρώ.
Η Pasal τέλος είχε περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 90 χιλ. ευρώ αλλά κατάφερε να αυξήσει τον δανεισμό της, αυξάνοντας παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα στις 532 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης