Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Καταστροφή η συμφωνία Ελλάδας και δανειστών - Να παρέμβει άμεσα ο Trump

MarketWatch: Καταστροφή η συμφωνία Ελλάδας και δανειστών - Να παρέμβει άμεσα ο Trump
Σύμφωνα με το MarketWatch, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, όχι λιγότερα, κι γι' αυτό οι ΗΠΑ είναι η τελευταία της ελπίδα
Στο ελληνικό θέμα αλλά και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρεται και το MarketWatch, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η τελευταία ελπίδα της χώρας μας είναι το ΔΝΤ.
«Η συμφωνία είναι καταστροφή, καταδικάζοντας τη χώρα σε ακόμα ένα έτος άσκοπης ύφεσης.
Ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά είναι ο Αμερικανός πρόεδρος.
Εάν ο Donald Trump λάβει μέρος και αρνηθεί να επιτρέψει στο ΔΝΤ να στηρίξει αυτή την κοροϊδία, ενώ συγχρόνως προσφέρει στην Ελλάδα το πακέτο ανάκαμψης που χρειάζεται, τότε (ο Trump) θα έκανε την πραγματική διαφορά» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα επικαλούνται και τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία αλλά και τα στοιχεία της Eutostat σύμφωνα με τα οποία το 35% των Ελλήνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας, όπως και τη μείωση των γεννήσεων.
«Και τι υποτίθεται ότι θα το διορθώσει όλο αυτό;
Περισσότερη λιτότητα απ' ό,τι φαίνεται» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται κάποια στιγμή, αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει.
«Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ο John Maynard Keynes (σσ Άγγλος οικονομολόγος) για να διαπιστώσει ότι όταν μια οικονομία έχει γονατίσει, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μειώσεις της κρατικές δαπάνες, να μειώσεις το εισόδημα των φτωχότερων ανθρώπων και να αυξήσεις το δημόσιο πλεόνασμα για να πληρώσεις το χρέος» επισημαίνεται και τονίζεται ότι η ΕΕ δεν δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τη διάσωση της Ελλάδας.
Αντιθέτως, η μόνη χώρα που μπορεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο είναι οι ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο γι' αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ιδανικότερο θα ήταν να βγει εκτός ευρώ και να υιοθετήσει ένα υποτιμημένο παράλληλο νόμισμα που θα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Αλλά εάν αυτό είναι πολιτικά αδύνατο, υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση της Ελλάδας.
Τα χρέη της θα μπορούσαν να αναπροσανατολιστούν και να συνδεθούν με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Στη συνέχεια θα μπορούσε να προσφερθεί ένα τεράστιο πακέτο αναδιάρθρωσης ύψους 100 δισ. ευρώ ή και περισσότερο.
Επίσης, πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να αυξηθούν οι συντάξεις και να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για υποδομές.
Οι Έλληνες πρέπει να επιστρέψουν στα καταστήματα ξοδεύοντας ξανά χρήματα.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης 3% ή 4% που θα της επιτρέψουν να ανακάμψει.
«Μπορεί να συμβεί αυτό;
Ως μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ, οι Η.Π.Α. θα πρέπει να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πακέτο που περιελάμβανε περισσότερες περικοπές δαπανών.
Στη συνέχεια, θα πρέπει ηγηθεί ενός διεθνούς πακέτου για την αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και να πιέσει τη Γερμανία να πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης