Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Sciences Po: Η νίκη του Macron μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη πολιτικής αναταραχής στη Γαλλία

Sciences Po: Η νίκη του Macron μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη πολιτικής αναταραχής στη Γαλλία
Αβέβαιο παραμένει το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας
Το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας θα παραμείνει αβέβαιο ακόμα κι αν πρόεδρος της χώρας εκλεγεί ο Emmanuel Macron, καθώς η αδυναμία του να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία απειλεί να υπονομεύσει την εξουσία τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην Ευρώπη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που επικαλείται το CNBC.
Ο δεύτερος γύρος που πραγματοποιηθεί την Κυριακή (7/5/2017) θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου έντασης για τη χώρα, καθώς ο επιτυχημένος υποψήφιος θα πρέπει να περιμένει να δει εάν μπορεί να συγκεντρώσει μια αρκετά μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις νομοθετικές εκλογές του Ιουνίου (του 2017) ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του, δηλώνει ο Dominique Reynié, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ινστιτούτο Sciences Po.
«Δεν ανησυχώ για την ικανότητα του Macron να κερδίσει, αλλά το θέμα είναι η προσέλευση και εάν θα μπορέσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου», εξήγησε ο Reynié.
Το προβάδισμα που έχει ο Macron στις δημοσκοπήσεις θα προσφέρει ελάχιστα στην ενίσχυση της δύναμης του στην κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί θα πρέπει να κερδίσει σημαντική υποστήριξη από άλλα κόμματα αν θέλει να πετύχει πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.
«Όλα θα εξαρτηθούν από το περιθώριο νίκης του» επισημαίνει ο Reynié και προσθέτει ότι σε περίπτωση που ο Macron προηγηθεί της Le Pen με 55% έναντι 45% θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.
Ούτε, όμως το 60% έναντι 40% θεωρείται θρίαμβος, η διαφορά 20 μονάδων θα είναι δύσκολη.
«Θα σημειωθεί κρίση.
Δεν είναι φυσιολογικό και θα ήταν πρόβλημα τόσο για τη Γαλλία όσο και την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο μικρότερο ποσοστό θα πετύχει ο Macron τόσο πιο δύσκολο θα είναι να κερδίσει στις εκλογές τον Ιούνιο.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμού του κοινοβουλίου, όπως στον πρώτο γύρο, με διαπραγματεύσεις σε κατακερματισμένες ομάδες.
Ο Macron θα πρέπει να διαπραγματευτεί με βουλευτές και θα είναι εύθραυστος και αντιδημοφιλής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης