Διεθνή

Ο Trump οδήγησε σε οριακή πτώση τον Dow Jones – Νέο ιστορικό υψηλό από τον Nasdaq

Ο Trump οδήγησε σε οριακή πτώση τον Dow Jones – Νέο ιστορικό υψηλό από τον Nasdaq
Ο τεχνολογικός δείκτης δέχεται μεγάλη ώθηση από τις μεγαλύτερες πέντε εισηγμένες, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Apple!
Τα σχέδια της κυβέρνησης του Donald Trump για διάσπαση των δραστηριοτήτων επενδυτικής και λιανικής στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, αλλά και η ισχυρή πτώση (άνω του 1%) στο πετρέλαιο, οδήγησαν σε οριακές απώλειες (0,13%) τον βιομηχανικό Dpow Jones Industrial Average, ο οποίος έκλεισε στις 20.914,42 μονάδες.
Ωστόσο, ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 βρέθηκε σε θετικό έδαφος, φτάνοντας μόλις 6 μονάδες από το ιστορικό του υψηλό, κλείνοντας ενισχυμένος κατά 0,21%, στις 2.389,15 μονάδες.
«Σταρ» της ημέρας και πάλι ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος «έσπασε«» το ενδοσυνεδριακό αλλά και το ρεκόρ κλεισίματος, βρισκόμενος στις 6.091,6 μονάδες (+0,73%), όταν έφτασε ακόμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις 6.100,73! 
Ο τεχνολογικός δείκτης δέχεται μεγάλη ώθηση από τις μεγαλύτερες πέντε εισηγμένες (Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Apple), οι οποίες να σημειωθεί πως απαρτίζουν το 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των τριών δεικτών!
Σημειώνεται ότι το ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 1,24%, στα 0,327 δολάρια.

Νωρίτερα, τα οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν αναπτερώσει, έστω και ελάχιστα, την ψυχολογία των επενδυτών της Wall Street, με αποτέλεσμα οι τρεις κύριοι δείκτες να ανοίξουν με θετικά πρόσημα τη συνεδρίαση, όταν την Παρασκευή είχαν κλείσει στο «κόκκινο».
Αν και τα στοιχεία δεν ήταν ενθαρρυντικά, δε σημειώθηκε κάποια υποχώρηση.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις Η.Π.Α. παρέμειναν αμετάβλητες, σε μηνιαία βάση, για τον Μάρτιο του 2017.
Οι δαπάνες βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο του 2017, με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο +0,2%, την ίδια στιγμή που το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 40 δισ. δολ. (+0,2%) έναντι προβλέψεων για άνοδο στο +0,3%.
Παράλληλα, ο δείκτης βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, υποχώρησε κατά -0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η άνοδος άγγιξε το +1,6%.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία ήταν τα τελευταία που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίοι λειτούργησαν οι αμερικανοί καταναλωτές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, με τον συνολικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.
Επιπλέον, κατώτερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο πληθωρισμός της χώρας για τον εν λόγω μήνα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά -0,2%, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση μετά από έναν χρόνο.
Καθοριστικό παράγοντα στην εν λόγω πτώση διαδραμάτισαν τόσο οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα, όσο και οι μειωμένες δαπάνες σε αγορές - κλειδιά, όπως είναι αυτή των νέων οχημάτων.

Το κλίμα στη Wall δεν επηρέασαν οι δηλώσεις του κ. Mnuchin.
Εξηγώντας, αν και την περασμένη Τετάρτη, οπότε και ανακινήθηκε η πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση της αμερικανικής κυβέρνησης, έκανε λόγο για ανάπτυξη 3%, πλέον ο Steven Mnuchin προχωρεί σε «άτακτη υποχώρηση»…
Εξηγώντας, ο υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. δήλωσε σήμερα (1 Μαΐου 2017) πως ο στόχος για αύξηση 3% του ΑΕΠ δεν είναι εφικτός το τρέχον και το επόμενο έτος, βάζοντας έτσι (και αυτός τέλος) στους bullish της αμερικανικής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Donald Trump έκανε λόγο για ανάπτυξη άνω του 4% το 2017…
Επίσης, ο κ. Mnuchin τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στη μεταρρύθμιση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης «Obamacare», ενώ «βλέπει» 80% συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση…


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης