Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall Street μετά τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ – Στο 0,37% ο Nasdaq

Οριακά κέρδη στη Wall Street μετά τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ – Στο 0,37% ο Nasdaq
Οι δαπάνες βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο του 2017, με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο +0,2%
Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα (1 Μαΐου 2017) για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτέρωσαν, έστω και ελάχιστα, την ψυχολογία των επενδυτών της Wall Street, με αποτέλεσμα οι τρεις κύριοι δείκτες να ανοίξουν με θετικά πρόσημα τη συνεδρίαση, όταν την Παρασκευή είχαν κλείσει στο «κόκκινο».
Αν και τα στοιχεία δεν ήταν ενθαρρυντικά, δε σημειώθηκε κάποια υποχώρηση.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις Η.Π.Α. παρέμειναν αμετάβλητες, σε μηνιαία βάση, για τον Μάρτιο του 2017.
Οι δαπάνες βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο του 2017, με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο +0,2%, την ίδια στιγμή που το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 40 δισ. δολ. (+0,2%) έναντι προβλέψεων για άνοδο στο +0,3%.
Παράλληλα, ο δείκτης βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, υποχώρησε κατά -0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η άνοδος άγγιξε το +1,6%.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία ήταν τα τελευταία που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίοι λειτούργησαν οι αμερικανοί καταναλωτές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, με τον συνολικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.
Επιπλέον, κατώτερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε και ο πληθωρισμός της χώρας για τον εν λόγω μήνα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά -0,2%, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση μετά από έναν χρόνο.
Καθοριστικό παράγοντα στην εν λόγω πτώση διαδραμάτισαν τόσο οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα, όσο και οι μειωμένες δαπάνες σε αγορές - κλειδιά, όπως είναι αυτή των νέων οχημάτων.

Πίεση στη Wall Street ασκεί και σήμερα ο «μαύρος χρυσός», ελέω υπερπροσφοράς κυρίως από πλευράς Η.Π.Α., με το αργό να υποχωρεί 0,87%, περί τις 16:39, στα 48,9 δολάρια ανά βαρέλι, και το Brent να βρίσκεται στο -0,94% και τα 51,56 δολάρια.
Την ίδια στιγμή, ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average και ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 καταγράφουν οριακή αύξηση 0,02% και 0,18%, στις 20.944,79 και 2.388,55 μονάδες αντίστοιχα.
Σε καλύτερο κλίμα ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος, ωθούμενος από τα εταιρικά αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας, αυξάνει την αξία του κατά 0,37%, στις 6.070,10 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης