Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stockman (πρώην αξιωματούχος ΗΠΑ): Η Wall Street έχει παραισθήσεις σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση

Stockman (πρώην αξιωματούχος ΗΠΑ): Η Wall Street έχει παραισθήσεις σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
Ο πρώην διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ronald Reagan επισημαίνει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση του Trump θα είναι νεκρή εν τη γενέσει της 
Οι επενδυτές ζουν σε μια χώρα φαντασίας.
Αυτό είναι το μήνυμα του πρώην διευθυντή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ronald Reagan, David Stockman, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι η Wall Street έχει παρεξηγήσει εντελώς τα σχέδια του Λευκού Οίκου και ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι νεκρή εν τη γενέσει της.
Αναφερόμενος στον Trump επεσήμανε ότι «ουσιαστικά είναι ένα παιδί 70 ετών σε ένα κατάστημα με καραμέλες που θέλει λίγο από όλα: περισσότερα για την άμυνα, τους βετεράνους, τα σύνορα, την επιβολή του νόμου, την υποδομή και τις φορολογικές περικοπές, χωρίς να δυσκολευτεί για τίποτα από αυτά».
Όσον αφορά στο προτεινόμενο νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα είπε: «είναι μια υπέροχη φαντασίωση... αλλά δεν υπάρχει τρόπος για να πληρώσει για τα 7,5 τρισ. δολ.».

«Απόλυτη καταστροφή»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης -μιας σελίδας- και όπως σχολιάζει ο Stockman σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει: τρεις φορολογικές κλίμακες, διπλή τυποποιημένη έκπτωση και μείωση των εταιρικών και μη εταιρικών φόρων έως 15%.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs που επικαλείται και το CNBC, το κόστος αυτών των μέτρων είναι κάτι λιγότερο από 5 τρισ. δολ..
Οι αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι «αρκετά πιθανό» να γίνει νόμος, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόοδος θα μπορούσε να είναι αργή.
«Μου αρέσει (το φορολογικό σχέδιο), αλλά πρέπει να το πληρώσετε είτε με ένα νέο φόρο, όπως ο συνοριακός φόρος, ο οποίος είναι νεκρός, είτε με περικοπές δαπανών που ο Trump απέκλεισε», εξήγησε ο Stockman και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια συνολική δημοσιονομική καταστροφή που πρόκειται να κυριαρχήσει ουσιαστικά στην Ουάσιγκτον».
Ο Stockman αναμένει μια «σταθερή δημοσιονομική κρίση και αδιέξοδο» στον Λευκό Οίκο, που τελικά θα καθυστερήσει το «καλό πράγμα», όπως μια φορολογική περικοπή, όποτε κι αν συμβεί.
Παράλληλα, ο Stockman αναμένει ότι το πρόβλημα που θα προκύψει θα επηρεάσει τις αμερικανικές μετοχές.
«Δεν ξέρω τι σκέφτεται η χρηματιστηριακή αγορά, αλλά εάν πιστεύουν σε ένα τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα και μείωση των φόρων, τότε είναι μια παραληρητική πίστη και νομίζω ότι αρκετά σύντομα θα απογοητευθεί» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης