Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Με άρωμα εκλογών και ακομμάτιστες οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία

Le Monde: Με άρωμα εκλογών και ακομμάτιστες οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Γαλλία
Όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώσεις θα γίνουν παντού στη Γαλλία, αλλά την προσοχή θα τραβήξουν κυρίως αυτές που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι
Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί το 2002, όταν ο Jean Marie Le Pen είχε ενώσει όλα τα συνδικάτα της Γαλλίας εναντίον του, αυτή τη φορά, αυτή τη φορά είναι διχασμένα σχετικά με το πώς θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και θα κάνουν ξεχωριστές πορείες για την Πρωτομαγιά, όπως γράφει η Le Monde.
Όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώσεις θα γίνουν παντού στη Γαλλία, αλλά την προσοχή θα τραβήξουν κυρίως αυτές που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι.
Τα συνδικάτα CFDT και UNSA έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν τον Emmanuel Macron και θα συγκεντρωθούν μαζί με τη φοιτητική οργάνωση FAGE στις 11:00 αύριο Δευτέρα 1 Μάη στο μετρό Jaures του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού για να απορρίψουν την προοπτική του Εθνικού Μετώπου.
Τα συνδικάτα CGT, FSU, Αλληλέγγυοι και FO θα διαδηλώσου στις 14:30 στην πλατεία της Δημοκρατίας, με τα τρία πρώτα να τάσσονται κατά της Marine Le Pen, αλλά όχι και υπέρ του Emmanuel Macron.
Η δύναμη των εργοστασίων (FO) δεν έχει δώσει επίσης γραμμή κατά την προσφιλή της τακτική.
Πριν τον πρώτο γύρο οι επικεφαλής των συνδικάτων CGT και CFDT ήταν σύμφωνοι με μία κινητοποίηση ενάντια στην Marine Le Pen kι της προοπτικής να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά κάποιες διαφωνίες τους ώθησαν στο να την αναβάλουν.
Θα γίνουν, πάντως, και δύο διαφορετικές διαδηλώσεις στην πλατεία της Δημοκρατίας.
Η μία αφορά ένα κάλεσμα κόντρα στη Marine Le Pen που έγινε από τρεις σοσιαλιστές ακτιβιστές μέσω Facebook.
Μία πρωτοβουλία που δεν έχει ταμπέλα.
"Τα κινήματα έχουν στόχο να συγκεντρωνόμαστε, αλλά χωρίς κομματική καθοδήγηση" εξήγησε στη Le Monde η Elodie Jauneau που εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας που έχει απασχολήσει 30 χιλιάδες άτομα, ενώ 10 χιλιάδες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα κατέβουν στην πορεία.
Την ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή ένα άλλο κάλεσμα έχει γίνει από ακτιβιστές της "Ανυπότακτης Γαλλίας" του Melenchon, που έχουν σύνθημά τους το "Ούτε η Le Pen, ούτε ο Macron".
Για την ώρα μόνο 3.000 άτομα έχουν ενδιαφερθεί για αυτή τη δεύτερη πρωτοβουλία μέσω Facebook.
Τι θα βγει από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις;
Δύσκολο να προβλέψει κανείς, αφού "καθένας κάνει αυτό που τον βολεύει" όπως λέει η Elodie Jauneau που πιστεύει, ωστόσο, ότι είναι εφικτό να περάσει ένα κοινό μήνυμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης