Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Mόνο το 40% των ψηφοφόρων του Melenchon θα ψηφίσει τον Macron, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Guardian: Mόνο το 40% των ψηφοφόρων του Melenchon θα ψηφίσει τον Macron, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Το 15% των ψηφοφόρων του Melenchon θα στηρίξει τη Le Pen και το 45% θα προτιμήσει την αποχή
Έξω από το πανεπιστήμιο Ναντέρ στο Παρίσι, ο 19χρονος φοιτητής Antoine Guerreiro μοιράζει φυλλάδια προτρέποντας τον κόσμο να ψηφίσει τον Macron στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ή, καλύτερα να μην στηρίξει τη Le Pen, όπως γράφει ο Guardian.
To μη χείρον, βέλτιστον, δηλαδή, με τον Guerreiro, που είναι μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας να εξηγεί ότι "πρέπει να σταθούμε απέναντι στην ακροδεξιά σε κάθε περίπτωση".
Οι φοιτητές είναι αντίθετοι και με την επιλογή της αποχής ή, της λευκής ψήφου, που απορρίπτει τόσο τον εθνικισμό της Le Pen, όσο και τους τραπεζίτες και τους εργοδότες, που στηρίζουν τον Macron.
Το φυλλάδιο που μοιράζει ο Guerreiro γράφει ότι "μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα, τον νεοφιλελευρισμό και την ακροδεξιά, είναι θελκτική η επιλογή της αποχής, αλλά παρόλα αυτά δεν πρέπει να αφήσουμε την ακροδεξιά να κυβερνήσει τη χώρα.
O πρώην Σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού Bertrand Delaone έκανε, μάλιστα, και παραλληλισμό με τον Hitler που είχε βγει με εκλογές, λέγοντας ότι "δεν θέλω κανένας να αισθάνεται ένοχος και ζητάω υπευθυνότητα, συνείδηση και γενναιοδωρία για να βάλουμε πάνω από όλα τη Γαλλία".
Το Συντηρητικό κόμμα του Fillon, ο οποίος αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, κάνει αγώνα ενάντια στη Le Pen, αν και ένα κομμάτι του έχει στραφεί προς την ακροδεξιά.
Ακόμα και ο αντίπαλος του Macron, o οικολόγος βουλευτής, κτηνοτρόφος και πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, Jose Bove δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει χωρίς δισταγμό.
Αλλά πού είναι ο Melenchon, o χαρισματικός ηγέτης του κινήματος "Ανυπότακτη Γαλλία";
Και τι συμβουλή θα δώσει στους ψηφοφόρους του;
Η ομάδα του υποστηρίζει ότι δεν είναι κάποιος "γκουρού", έτσι ώστε να δώσει γραμμή στον κόσμο τι να ψηφίσει, παρά το γεγονός ότι επιμένει πως η ψήφος στη Marine Le Pen δεν είναι επιλογή.
Παρεμπιπτόντως, οι συγκρίσεις με το 2002, όταν ο πατέρας της Le Pen απέκλεισε στον πρώτο γύρο τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Lionel Jospin, αλλά έχασε με μεγάλη διαφορά στον επαναληπτικό από τον Jacques Chirac είναι παραπλανητικές.
Γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει για τη μεγάλη επιθυμία της Marine Le Pen να νικήσει.
Το μόνο που δεν άλλαξε είναι η πολιτική της θέση, που είναι ίδια με του πατέρα της, παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να εξωραϊσει την εικόνα του FN.
Άλλωστε, όπως ο πατέρας της έλεγε "η Γαλλία στους Γάλλους", κι εκείνη έχει σύνθημα το "πρώτα η Γαλλία" με τους οπαδούς της να τραγουδούν "εδώ είναι το σπίτι μας".
Όσο για τους ψηφοφόρους του Melenchon, κάποιοι όπως ο Harry Bernas λένε ότι θα ψηφίσουν Macron, γιατί "η αποχή εγκυμονεί κινδύνους" και άλλοι όπως η Joseline Frommer υποστηρίζουν ότι θα απέχουν, εκτός κι αν οι δημοσκοπήσεις της Παρασκευής (5/5) δείξουν ότι η Le Pen μπορεί να νικήσει.
"Είναι αδύνατον να ψηφίσω Le Pen, αλλά να ψηφίσω Macron;
Αν πάρει καμία μεγάλη διαφορά θα με αρρωστήσει, ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Le Pen να νικήσει" ήταν τα λόγια της.
Ο ψυχαναλυτής και συγγραφέας Gerard Miller είπε στη Le Monde ότι οι υποστηρικτές του Μelenchon δεν θέλουν, όπως και ο ίδιος< να τους γίνονται μαθήματα ηθικής για τον νεοφασισμό.
Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 40% των ψηφοφόρων του Melenchon θα ψηφίσει τον Macron, το 15% θα στηρίξει τη Le Pen και το 45% θα προτιμήσει την αποχή.
Την Παρασκευή 28/4 ο Melenchon είπε ότι θα πάει να ψηφίσει, αλλά όχι και ποιον, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της διαβούλευσης που έγινε στο διαδίκτυο μεταξύ των 450 χιλιάδων ανθρώπων που είχαν στηρίξει ενυπόγραφα την υποψηφιότητά του.
Οι επιλογές τους είναι αποχή, λευκό ή, Macron και καμία από τις τρεις δεν είναι ανήθικη, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Melenchon, Αlexis Corbiere.
Στο μεταξύ, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους αντιφασίστες, ενώ και στο Twitter συγκρούονται αυτοί που θα ψηφίσουν Macron με εκείνους που λένε ότι θα απέχουν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ό,τι κι αν γίνει, όμως, την Κυριακή 7/5, ο Harry Bernas υποστηρίζει ότι η κρίση στη Γαλλία είναι τόσο κακή και τόσο βαθιά, που χρειάζεται μία ριζική αλλαγή, καθώς η χώρα βρίσκεται στο σημείο βρασμού, με το νερό να έχει ζεσταθεί τόσο πολύ που να είναι έτοιμο να εξαερωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης