Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών - Δημοσιονομικά και συντάξεις στο επίκεντρο

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών - Δημοσιονομικά και συντάξεις στο επίκεντρο
Οι διαπραγματεύσεις σήμερα συνεχίζονται για τα δημοσιονομικά και το «ψαλίδι» που θα υποστούν, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις
Στις 14:00 άρχισε ο νέος γύρος των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών.
Οι διαπραγματεύσεις σήμερα συνεχίζονται για τα δημοσιονομικά και το «ψαλίδι» που θα υποστούν, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 με πλαφόν 22%, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην κάνει δεκτό αυτό το «ταβάνι προστασίας», το οποίο αν δεν εφαρμοστεί θα πλήξει περισσότερους από 900.000 συνταξιούχους.
Το Ταμείο επιμένει στο γεγονός ότι αν μπει πλαφόν 22% στις συντάξεις τότε δεν συρρικνώνεται κατά 1,8 δισ. ευρώ το μισθολογικό κονδύλι στις συντάξεις που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας αλλά πολύ λιγότερο. Έτσι απειλεί ότι αν μπει αυτό το «ταβάνι» θα πρέπει και το 2019 να τρέξει το μέτρο με το νέο μειωμένο αφορολόγητο που κανονικά έχει συμφωνηθεί να ισχύσει από το 2020.
Ας σημειωθεί ότι στα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια «νωπό» είναι ακόμη το μήνυμα από τις προηγούμενες συναντήσεις που είχαν με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ:
«Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και σε άλλα μέτωπα…».

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης