Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λεκκός (Πειραιώς): Στο 0,7% το ελληνικό ΑΕΠ το 2017 – Σε ιστορικό χαμηλό οι ξένες επενδύσεις

Λεκκός (Πειραιώς): Στο 0,7% το ελληνικό ΑΕΠ το 2017 – Σε ιστορικό χαμηλό οι ξένες επενδύσεις
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρόβλεψη αρκετά συντηρητική... 
Το δικό τους πλεόνασμα, αυτών των καταθέσεων, ξοδεύουν οι πολίτες για να κρατήσουν σε κάποια επίπεδα την κατανάλωση και το βιοτικό τους επίπεδο από το 2013 μέχρι σήμερα.
Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα του Ηλία Λεκκού, Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Atradius με θέμα «Η Ασφάλιση Πιστώσεων, Μονόδρομος στην πορεία για Υγιή Οικονομική Ανάπτυξη». Το έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, με συγκεκριμένα οικονομικά γραφήματα, περιέγραφε το παρόν και το παρελθόν.
Σε συνδυασμό με το πακέτο μέτρων που έρχεται, το μέλλον περιγράφεται ζοφερό, αν δεν αλλάξει άμεσα πορεία η οικονομία.
Ο κ. Ηλίας Λεκκός έκανε πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο χαμηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών.
Το τραπεζικό στέλεχος την προσδιόρισε στα επίπεδα του 0,7% για το 2017.
Ο ίδιος τη χαρακτήρισε όμως αρκετά συντηρητική.
Το σύντομο οικονομικό «ταξίδι» του κ. Λεκκού έβαλε το ακροατήριο στην πραγματικότητα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των ξένων επενδύσεων από το 1994 που ανέρχεται μόλις στα 20 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το ιστορικό υψηλό των επενδύσεων ήταν τα 60 δισ. ευρώ το 2007 ενώ όλοι πιστεύουν ότι ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το επόμενο ιστορικό χαμηλό της οικονομίας είναι το ΑΕΠ που διαμορφώνεται στα 184 δισ. ευρώ ενώ το ιστορικό υψηλό των 240 δις ευρώ. Τα τελευταία χρόνια χάθηκε όλη πρόοδος που είχε επιτευχθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και το αποτέλεσμα της απώλειας του ΑΕΠ ήταν οι μισθοί να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000.
Να αναφερθεί ότι η σταθεροποίηση του ΑΕΠ προέρχεται από την κατανάλωση.
Η ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και των εισοδημάτων ήταν το 2012 ενώ τα προηγούμενα χρόνια η αποταμίευση ήταν υψηλότερη από τα εισοδήματα. Μετά το 2013 ο λόγος αποταμίευσης – εισοδήματα είναι αρνητικός αναφορικά και η κατανάλωση συνεχίζεται χάρη στις καταθέσεις.
Ωστόσο, το νέο πακέτο φόρων και των περικοπών των συντάξεων θα φέρει ρίσκο στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, επισήμανε το τραπεζικό στέλεχος.
Υπενθύμισε ότι μόνο το 2017 υπάρχουν νέοι φόροι 2,4 δ.σ ευρώ.
Το τραπεζικό στέλεχός εκτίμησε ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία σε ετήσια βάση θα αυξάνονται κατά 10 δισ ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@ banakingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης