Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η κοινωνική αναταραχή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Γαλλία

Bloomberg: Η κοινωνική αναταραχή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Γαλλία
Tο 63% των νέων Γάλλων δηλώνει έτοιμο για «μεγάλη εξέγερση»
Δεδομένου ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι παντού στη Γαλλία, ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Emmanuel Macron θα πρέπει να επιτελέσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που επικαλείται το Bloomberg, το 70% των Γάλλων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί καλά στη χώρα τους.
Επίσης μόλις το 11% εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα και το 24% τα ΜΜΕ (ο στρατός και η αστυνομία αποτελούν την εξαίρεση, με σχεδόν 80% στήριξη).
Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζει ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος είναι εάν θα μπορέσει να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη σε μια χώρα γεμάτη διχόνοια και με μεγάλη ιστορία στις διαδηλώσεις.
Εξάλλου η κοινωνική δυσαρέσκεια αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 63% των νέων Γάλλων δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για τη «μεγάλη εξέγερση».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας προειδοποίησε το 2016, ότι η χώρα ήταν «στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου».
Σύμφωνα με το Bloomberg, στις 7 Μαΐου, ο Emmanuel Macron θα είναι σίγουρα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.
Ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο, θα διεξαχθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές, όπου οι υποψήφιοι με ποσοστό άνω του 12,5% περνάνε στον δεύτερο γύρο.
«Αυτό σημαίνει ότι, στο νέο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, (ο Macron) είναι απίθανο να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ωστόσο, μια κυβέρνηση συνασπισμού ή μειοψηφίας δεν θα ήταν σε θέση να προσφέρει την επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η γαλλική οικονομία» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα λειτουργήσει όπως και στο παρελθόν, δηλ. θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό προνόμιο, ώστε να παρακάμψει το κοινοβούλιο στη θέσπιση νόμων.
«Αλλά είναι μια επικίνδυνη κίνηση σε μια όλο και πιο ανήσυχη κοινωνία» επισημαίνεται επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης