Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sciences Po: Η αποχή λειτουργεί προς όφελος της Le Pen και ζημιώνει τον Macron

Sciences Po: Η αποχή λειτουργεί προς όφελος της Le Pen και ζημιώνει τον Macron
Σχεδόν 11 εκατ. άνθρωποι απήχαν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τους υπουλογισμούς του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po)
Οι μικρές πιθανότητες της Marine Le Pen να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας είναι λόγω της μεγάλης αποχής των Γάλλων ψηφοφόρων, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po) που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
«Η εξίσωση είναι μάλλον απλή: Ένας ψηφοφόρος που απέχει ή ρίχνει λευκό ψηφοδέλτιο είναι ένας χαμένος ψηφοφόρος για τον Macron», επισημαίνει -σύμφωνα με το Bloomberg- ο Dominique Reynie, καθηγητής στο Sciences Po στο Παρίσι και προσθέτει «η Le Pen έχει μια ισχυρή βάση, οπότε αυτό που χρειάζεται για να αυξήσεις τις πιθανότητες νίκης της είναι πει σε όσους έχουν σκοπό να μείνουν σπίτι ''μείντε σπίτι σας''»
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, μια νίκη της Le Pen θα ήταν πολύ μεγαλύτερη έκπληξη από τη νίκη του Donald Trump στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ήττα της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια ψήφων που πρέπει να... μοιραστούν στους δυο υποψήφιους.
Από τα 37 εκατομμύρια άτομα που ψήφισαν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, λίγο κάτω από το ήμισυ υποστήριξε Le Pen ή Macron.
Περίπου 21 εκατ. ψήφοι ψήφισαν τους άλλους υποψηφίους και άλλα 10,6 εκατ. απείχαν.
Έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι οι πιο απρόβλεπτες γαλλικές εκλογές στην πρόσφατη ιστορία, που υποβαθμίζονται από το σκάνδαλο και τη σκιά της τρομοκρατίας.

Απρόβλεπτοι οι ψηφοφόροι

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη θεωρία, τα αστέρια θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν και τελικά η Le Pen να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον Francois Fillon, τον Benoit Hamon και τον Jean-Luc Melenchon.
Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται και τόσο πιθανό σενάριο.
Ο Fillon και ο Hamon έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξη τους στον Macron.
Μόνο ο Melenchon αρνήθηκε μέχρι στιγμής να πει στους 7 εκατομμύρια οπαδούς του τι να κάνουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Harris που διεξήχθη μετά την αρχική ψηφοφορία δείχνει ότι πάνω από το 1/3 από αυτούς σχεδιάζουν να απέχουν.
Τούτου λεχθέντος, το 51% θα υποστηρίξει Macron και μόλις 12% θα υποστηρίξει Le Pen.
Ωστόσο, η ψυχολογία των ψηφοφόρων είναι απρόβλεπτη, λόγω της μεγάλης ανεργίας, τους φόβους λόγω της μετανάστευσης και την τρομοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης